KAKO SE IZOGNITI KOMARJEVIM PIKOM?

Prihod poletja pomeni uživanje prostega časa z družino ali s prijatelji. Najraje se skupaj odpravimo na plažo, v gore ali pa organiziramo piknik kar doma. Hkrati pa poletje zraven sonca in višjih temperatur prinaša tudi kar nekaj nadležnih dejavnikov, kot so naprimer komarji. Njihovi piki sicer niso nevarni, so pa izredno neugodni. Za vas imamo nekaj koristnih nasvetov, kako se zaščititi pred komarjevimi piki.

Ti se ponavadi prikažejo ponoči, ko zapustijo svoja skrivališča. Čez dan se namreč skrivajo pred za njih neugodnimi sončnimi žarki. Čeprav komarji zelo slabo vidijo, jih, ko sonce zaide, na plan privabijo telesni vonj in pa predvsem izdihan ogljikov dioksid. Kako si lahko pri tem pomagate?

Namestite mreže proti komarjem

Mreže namestite na vsa okna, še posebej v prostorih, kjer spite. S tem boste komarjem preprečili, da bi prišli v stik z vašo kožo. Za še bolj učinkovito zaščito jih lahko poškropite z insekticidi, naprimer s permetrinom, saj jih bodo le-ti še dodatno oddaljili od vaše kože.

Namažite se s sredstvi proti komarjem

Lahko jih uporabite podnevi ali zvečer, vendar previdno pri otrocih, saj nekatera sredstva niso primerna za otroke, mlajše od dveh let. Prav tako jih ne hranite na dosegu otrok. Izogibajte se oči in območij, na katerih vas je opeklo sonce.

Izogibajte se sladkim vonjem

V času, ko se želite izogniti komarjem, se ne umivajte s šamponi, mili ali kolonjskimi vodicami, ki imajo sladek vonj.

Izogibajte se bližini vode

To velja predvsem za večerne ure. Komarji namreč za svoj obstoj potrebujejo vodo, saj se z njeno pomočjo razmnožujejo. Prav tako pogosto menjajte vodo vašim hišnim ljubljenčkom.

Uporabite naravne pripomočke

Nekatere naravne rastline lahko pripomorejo k temu, da odženejo nadležne komarje. V kozarec vode namočite aromatične rastline, kot na primer timijan, evkaliptus, bazilika in rožmarin ter ga postavite na okensko polico. Poskusite lahko tudi s kozarcem kisa.

Povzeto po: El Diario

N. P. 

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo