5 NAPAK, KI JIH MED PRHANJEM POČNEMO ČISTO VSI

Vzdrževanje osebne higiene je zelo pomembno, ampak nobeno pretiravanje ne prinaša pozitivnih posledic. Morda ste bili do sedaj prepričani, da je vaš način umivanja povsem normalen in neškodljiv, vendar ne drži nujno. Če med prhanjem prakticirate katero izmed spodnjih navad, takoj prenehajte. Morda se vam zdi popolnoma običajna, vendar je lahko zelo škodljiva.

1. Predolga prha

Optimalen čas prhanja naj bi bil 7 do 10 minut. Presenečeni? Se vam zdi prekratko? Pa vendar je res. Namen prhe je namreč, da se z našega telesa odstrani umazanijo in bakterije, za to pa v bistvu ne potrebujemo veliko časa. Predolga prha lahko izsuši kožo, povzroči izpuščaje in srbenje. 20-minutne in še daljše prhe zato kar odmislite.

2. Prevelika in prepogosta uporaba mil

Da se počutimo resnično čiste, si pogosto mislimo, da moramo na debelo našamponirati vsak košček telesa. Pa ne drži. Človek naj bi vsakodnevno uporabljal milo le na določenih predelih, kjer se nabira največ bakterij; pod pazduhami, na stopalih. Po hrbtu in rokah je dovolj, da se umijete samo z vodo. Če pa vseeno na vseh delih uporabljate milo, pa izberite čim bolj naravnega. Nekateri šamponi in mila so namreč zelo agresivni in lahko razdražijo in izsušijo vašo kožo.

3. Uporaba kopalnih gobic

V raznih darilnih paketih pogosto pridejo skupaj z mili, losijoni in šamponi. Vendar je uporaba kopalnih gobic močno odsvetovana, saj z njimi preveč drgnemo kožo in odstranimo naravno zaščitno plast. Gobice uporabljajte na predelih, kjer je potrebno odmrlo kožo odstraniti, na primer na stopalih. Predvsem pa bodite pozorni, da jo dovolj pogosto zamenjate, saj se lahko v njej nabere cel kul bakterij.

4. Pregrobo sušenje

Še ena zanimiva stvar: vedno so nas učili, da se je po prhi treba čim bolje osušiti. Če voda zastaja na primer med prsti na nogah, se ustvari odlično okolje za glivice. To vsekakor drži, vendar se je treba sušiti nežno in z občutkom, vsekakor ne pregrobo. Uporabljajte čim bolj mehko brisačo in kožo nežno pivnajte, nikar je ne agresivno brišite.

5. Prevroča voda

Slaba novica za vse ljubitelje vročih prh. Optimalna temperatura za prhanje naj bi bila med 35 in 40 stopinj. Vse, kar je bolj vroče od tega, vodi v izsušenost in občutljivost kože.

 

Povzeto po: Bright Side

Komentarji
Morda vas bo zanimalo