KAKO UČINKOVITO ORGANIZIRATI OBLAČILA V OMARI?

Morda se vam zdi, da nimate časa, volje ali energije, da bi pospravili in organizirali svojo omaro z oblačili, vendar vam bo to na dolgi rok prihranilo veliko časa vsako jutro. Zato si vzemite dve urici kakšno soboto ali nedeljo in se lotite pospravljanja. Ko bo vaša omara enkrat organizirana, bo pripomoglo tudi k vašemu splošnemu počutju; urejeno okolje bo vedno imelo pozitiven učinek tudi na vaše razpoloženje.  

Organiziranja svoje omare se splača lotiti v enem kosu, ne pa polico za polico, saj boste tako za to porabili precej manj časa.  

 

Izpraznite omaro. 

Vrzite vsa oblačila ven iz omare na posteljo, mizo ali kavč. Omara naj bo popolnoma prazna. Le tako boste imeli pregled nad vsemi oblačili.  

 

Najprej izločite vsa oblačila, ki ste jih imate v omari že dolgo časa, vendar ste jih nosili le enkrat ali pa nikoli. 

Zložite jih na poseben kup. Bodite iskrene same s sabo – čeprav vam je določeno oblačilo morda še vedno tako všeč, kakor vam je bilo, ko ste ga kupile, očitno obstaja razlog za to, da ga nikoli ne nosite. Morda se ne sklada z vašimi drugimi oblačili ali pa je preprosto eden izmed tistih kosov garderobe, ki je bolje videti na manekenu v izložbi kakor na resnični osebi. Razlogov za to, zakaj oblačila ne nosite, je lahko nešteto, vendar je pomembno, da ste pri razmisleku o tem, ali ga boste obdržale, praktične, in si iskreno priznate, da oblačila v bližnji prihodnosti ne boste nosile.  

 

 

Izločite poškodovana in obrabljena oblačila ter oblačila z luknjami.  

Te obleke lahko še vedno nosite doma, sploh kadar opravljate kakšna bolj umazana gospodinjska opravila, npr. generalno čiščenje hiše, ali pa se v njih odpravite na zgodnji jutranji tek. Oblačil, ki so preveč poškodovana, da bi jih še lahko nosile, nikar ne zavrzite – raje jih uporabite za brisanje prahu ali čiščenje avtomobila.  

 

Oblačila, ki so vam odločno premajhna.  

Spet boste potrebovale dokajšnjo dozo iskrenosti. Če menite, da boste kdaj resnično izgubile dovolj teže, da boste lahko nosile ta oblačila, se jih splača obdržati, vendar nima smisla, da četrtino vaše omare zasedajo oblačila, ki jih v danem trenutku nikakor ne morete spraviti nase.  

 

 

Preostala uporabna oblačila razdelite po letnem času in funkciji.  

Oblačila razdelite tako, da si bodo obešalniki od leve proti desni – ali pa od leve priti desni, kakor vam je ljubše – nosili:  

Plašče in toplejše jakne.  

Balonarje in prehodne, pomladne/jesenske lahne plašče in jakne.  

Puloverje. 

Blazerje. 

Srajce in bluze.  

Oblačila naj bodo po obešalnikih razporejena po tem, kako topla so – to vam bo zjutraj precej olajšalo izbiro vrhnjega oblačila.  

Majice, tope, modrčke in spodnje perilo spravite na eno polico, na drugo pa hlače, pajkice, kavbojke in nogavice.  

 

Če si še niste, si na vrata omare obesite veliko ogledalo v naravni velikosti.  

Tako se boste izognile marsikateremu modnemu kiksu in ponesrečeni kombinaciji oblačil, v kateri bi sicer lahko zapustile hišo.  

 

Ne pozabite na sivko.  

Na police postavite vrečko s sivko, ki bo odgnala molje, poleg tega pa bodo vaša oblačila tako bolj prijetno dišala, tudi če ne boste uporabili mehčalca.

 

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo