PREHRANSKA DOPOLNILA: DA ALI NE?

Prehranska dopolnila so danes stalnica že v marsikaterem gospodinjstvu, v katerem se člani želijo prehranjevati zdravo. Trg danes ponuja bogato izbiro vseh barv in oblik in med visokoletečimi opisi izdelkov, ki pokajo od vitaminov in mineralov, se lahko pogosto počutimo preplavljeni z informacijami. Ko se začnemo poglabljati v tematiko, se nam lahko zazdi, da za optimalno delovanje nujno potrebujemo veliko različnih proizvodov, vendar se moramo zavedati, da prehranska dopolnila nikdar niso osnovno živilo, iz katerega dobivamo hranila.  

 

KAJ SPLOH SO PREHRANSKA DOPOLNILA IN KAJ VSEBUJEJO? 

Njihova funkcija ustreza imenu – tukaj so zato, da dopolnjujejo zdravo in uravnoteženo prehrano. V njih so koncentrirana različna koristna hranila, danes pa jih lahko zaužijemo že v najrazličnejših oblikah: v kapsulah, pastilah, tabletah, prahu, nahajajo se tudi v različnih ampulah in kapalnih stekleničkah. Ob vitaminih in mineralih lahko vsebujejo tudi različne aminokisline, maščobne kisline, vlaknine, rastline in rastlinske izvlečke, mikroorganizme ter druge snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom.  

 

 

Ko se odločate, katere prehranske dodatke bi vključili v svojo prehrano, sledite naslednjim korakom: 

 

KATERI VITAMINI IN MINERALI VAM PRAVZAPRAV PRIMANJKUJEJO? 

Morda želite izboljšati svoj vid, zato potrebujete cink ali selen. Morda vam primanjkuje železa, morda se vam preprosto zdi, da v svoji prehrani nimate dovolj svežih sestavin, sadja in zelenjave. V vsakem primeru morate najprej ugotoviti, kaj točno vam manjka oz. kaj bi se splačalo vključiti v svoj jedilnik in nato raziščite, ali je mogoče manjkajoč element zaužiti na bolj preprost, naraven način. Nikar se ne zapodite na vrat na nos med police s prehranskimi izdelki ampak najprej ugotovite, v katerih živilih ga lahko najdete. Če ne veste, kaj potrebujete, si pred nakupom privoščite tudi obisk pri nutricionistu ter se z njim pogovorite o svojih opcijah. Ta vam bo svetoval tudi, katero prehrano se splača vključiti v vaš jedilnik glede na vaše zdravstvene in druge potrebe.  

 

POSKUSITE ČIM BOLJ NARAVNA PREHRANSKA DOPOLNILA 

Po vsej verjetnosti ste že slišali za spirulino, ki sicer prihaja iz Južne Amerike, kjer so jo uporabljali že Azteki, danes pa jo ljudje gojijo tudi drugod. Pri nas jo lahko po dostopni ceni dobite na mnogih mestih, tako v prahu kot v tabletah. Je prehransko dopolnilo, primerno za vsakogar, ki želi na splošno okrepiti svoje zdravje, saj deluje kot močan antioksidant, krepi imunski sistem in nase veže strupe iz telesa, poleg tega pa je tudi bogat vir beljakovin 

 

 

DOPOLNILO OB DIETI. 

Če se lotevate diete, ker želite zmanjšati svojo telesno težo ali pa le izboljšati svoje zdravje, morate še posebej paziti, da vam ne bo manjkalo nobenih hranil. Spremembe prehrane se morate lotiti načrtno in z zavedanjem, pa tudi z jasno idejo, katera živila vaše telo potrebuje in katera mu škodujejo. Ni dovolj le, da iz svoje prehrane izločite vsa škodljiva živila, morate jih tudi nadomestiti s koristnimi. Če svoje telo soočate z velikimi spremembami na področju prehrane, je še toliko bolj pomembno, da ga ne prikrajšate za naravne vire vitaminov in mineralov, vendar lahko uravnoteženo dieto dopolnite s prehranskim dopolnilom.  

Dobra izbira je npr. alga chlorella (klorela), ki pomaga razstrupiti telo in zmanjšati odstotek odvečne telesne maščobe, poleg tega pa je bogata z vsebnostjo beta karotena, vitamina B12 in železa, ki igra ključno vlogo pri nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina v krvi.  

 

ZAUPAJTE LE PREVERJENIM PROIZVAJALCEM.  

Trg je preplavljen z izdelki iz spiruline, in lahko se zgodi, da je obremenjena s cianotoksini, patogenimi bakterijami ali drugimi elementi v bakterijah. Slovenski Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in francoska Agencija za prehrano, zdravstveno ekologijo ter zdravje in varnost pri delu (ANSES) zato uporabnikom priporočata, da kupujejo spirulino le od preverjenih in zanesljivih ponudnikov prehranskih dopolnil.  

 

A. K.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo