MEAL-PREP: SVOJE OBROKE NAČRTUJTE VNAPREJ!

Spoznajte enega izmed najbolj vročih kulinaričnih trendov v tem trenutku: meal-prep. Ta metoda priprave hrane vam lahko prihrani tako čas in denar in vam pomaga, da se v vsakem trenutku delovnega dneva držite svojega prehranjevalnega načrta oz. diete, saj se vam ne bo nikdar zgodilo, da pri roki ne bi imeli doma pripravljene in zdrave opcije.  

 

Meal-prep v resnici pomeni, da pripravite svojo hrano za več dni vnaprej – lahko tudi za cel prihajajoči teden. V nedeljo popoldne si vzemite nekaj časa. Za začetek lahko pripravite nekaj preprostih jedi po predlogih iz mnogih blogov in spletnih strani na internetu, ki se ukvarjajo z meal-preppingom, kasneje, ko pa vam bo tak način življenja že prešel v kri, pa boste že sami ustvarjali in prilagajali recepte svojemu okusu.  

Metoda je primerna za vsakogar, ki si želi prihraniti čas in denar; uporabna je predvsem za študente in tiste ljudi, ki vedno žonglirajo svoj čas med različnimi obveznostmi na svojem urniku. Če ste gurmanka, ki rada pri vsakem obroku poskusi nove okuse, potem ta način prehranjevanja za vas ni najbolj primeren. Meal-prep was bo prisilil, da boste nekaj dni ves čas jedle enako hrano, kar ima lahko za posledico tudi negativne rezultate – obroki vas lahko začnejo dolgočasiti, določena jed pa se vam lahko tudi zameri za daljše obdobje. Zato je pomembno, da v pripravo te ene jedi vložite dovolj razmisleka, truda in časa – če je ne boste pripravile dobre, boste z njo vseeno obtičale kar nekaj dni.  

 

Sestavine, ki jih lahko najdemo v hladilniku/omarici vsake prave meal-prepperke: 

 1. žitarice; 
 1. testenine; 
 1. fižol; 
 1. meso; 
 1. zelenjava (zelena, korenje, grah, paprika, kale, zelje, redkev, itd.); 
 1. sadje (jabolka, pomaranče in koščičasto sadje); 
 1. oreščki; 
 1. sir; 
 1. omake, solatni prelivi, humus, salsa, kisla smetana, zelenjavni in sojini namazi. To so nekoliko bolj zahtevne sestavine, saj morate paziti, da se ne pokvarijo. Hranite jih v hladilniku, ločeno od vašega glavnega obroka.  

 

Pri sveži hrani pazite na bolj mehke in občutljive vrste sadja in zelenjave, ki so manj odporne proti vremenskim okoliščinam in tresenju pri transportu v vaši torbi na poti v službo.  

 

 

Če ste na področju meal-preppinga šele začetniki, začnite z majhnimi koraki. Najprej si za v službo spakirajte ostanke večerje prejšnjega dne, samo toliko, da se navadite na celoten proces pakiranja in prehranjevanja s hrano od doma. Nato začnite s preprostim receptom, kot je na primer tale recept za bananine mafine Anguela Dimova inKirsten Morningstar , ki jih lahko jeste za zajtrk cel teden:  

 

Bananini mafini 

Potrebujete:  

 • 2 skodelici polnozrnate moke;  
 • 2 jedilni žlici pecilnega praška  
 • ½ jedilne žlice sode bikarbone  
 • ½ jedilne žlice morske soli (npr. Solni cvet) ali himalajske soli 
 • 1 veliko jajce 
 • ¼ skodelice medu  
 • ¾ skodelice mandljevega mleka  
 • ¼ skodelica stopljenega organskega kokosovega olja  
 • 1½ jedilna žlica vanilijinega ekstrakta 
 • 3 srednje zrele zmečkane banane 

 

Priprava:  

 1. Segrejte pečico na 170°. 
 1. Pripravite 12 modelov za mafine, tako da vanje položite papir za mafine.  
 1. Zmešajte moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol v veliki posodi.  
 1. V drugi posodi zmešajte jajce, med, mandljevo mleko, kokosovo olje in vanilijin ekstrakt. 
 1. Zmešajte obe mešanici, dokler ne bo masa popolnoma gladka in enakomerna; nato ji dodajte še banane in znova premešajte. 
 1. Maso enakomerno razdelite med 12 modelov za mafine.  
 1. Pecite med 18 in 23 minut; ohladite.  

 

V uredništvu vam želimo dober tek in obilo sreče pri pripravi vaših receptov!  

 

(Vir: https://www.budgetbytes.com/meal-prep-101-a-beginners-guide/, https://www.beachbodyondemand.com/blog/breakfast-banana-muffins)  

 

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo