Kako ukrepati, ko pride do poškodbe kolena?

Nerodni premiki, padci in trki, nenadni zasuki, prevelika sila ali pretirane obremenitve lahko povzročijo različne poškodbe kolenskega sklepa ali struktur, ki ga podpirajo.

Ne samo da so te poškodbe boleče in da močno vplivajo na naše vsakodnevne dejavnosti, pustijo lahko dolgotrajne posledice. Zato je zelo pomembno, da takoj po poškodbi ukrepamo pravilno, kasneje pa poiščemo strokovno pomoč rehabilitacijskega terapevta.

Zgradba kolena

Kolenski sklep je stik stegnenice, golenice in pogačice. Notranjo površino sklepa pokriva hrustanec, med stegnenico in golenico pa sta vstavljeni dve vezivno-hrustančni ploščici, ki ju poznamo pod imenom meniskus. Njuna naloga je blaženje sil, zato delujeta kot nekakšni vzmeti, kar pa pomeni, da sta precej občutljiva za različne poškodbe ali spremembe. Križni vezi v sredini sklepa skrbita za stabilnost kolena, stranski vezi pa onemogočata kolenu, da bi se premaknilo levo ali desno iz svoje osnovne lege.

Tipične poškodbe kolena

Katerakoli od struktur v kolenu lahko doživi obrabo, poškodbe ali spremembe, zato je za dobro rehabilitacijo pomembno, da natančno določimo, kaj se v kolenskem sklepu dogaja in ustrezno prilagodimo terapijo.

●      Delna ali polna ruptura sprednje križne vezi (ACL)

Ruptura sprednje križne vezi velja za hujšo poškodbo, saj potrebuje dolgotrajno in zahtevno rehabilitacijo. Poškodbo včasih slišimo kot pok, ki mu sledi močna bolečina v kolenu in jo lahko čutimo v celotni okončini. Koleno je se težko giblje, hkrati pa opazimo edem oz. oteklino.

●      Delna ali polna ruptura zadnje križne vezi (PCL)

Strganje zadnje križne vezi se pojavi redkeje kot poškodbe sprednje križne vezi, a jo smatramo kot bolj tvegano in nevarnejšo od poškodbe ACL. Najpogosteje se zgodi ob udarcih s sprednje strani. Ob poškodbi lahko pričakujemo oteklino, bolečino v zadnjem delu kolena ali občutek nestabilnosti sklepa samega.

●      Poškodbe meniskusa kolena –  medialni in/ali lateralni meniskus

Ta poškodba predstavlja polovico poškodb kolenskega sklepa in se lahko pojavi skupaj z drugimi poškodbami, lahko pa gre za degenerativne spremembe zaradi staranja. Ob poškodbi meniskusa čutimo nenadno ostro bolečino, pojavi se oteklina, koleno postane rdeče in vroče. Koleno lahko postane nestabilno ali pa slabo gibljivo.

●      Zvin kolena

Zvin kolena predstavlja nadpomenko nategnjenim ali natrganim ligamentom v kolenu. Koleno postane oteklo, včasih se pojavita podplutba in občutek šibkosti. Vse to spremlja bolečina.

●      Tekaško koleno – Sindrom iliotibialnega trakta (ITT)

Tekaško koleno je pogosta preobremenitvena poškodba tekačev ter kolesarjev. Značilna je bolečina na zunanji strani kolena med gibanjem. Dejansko gre za trenje znotraj sklepa, kar povzroča vnetje in poškodbe lokalnega tkiva.

●      Poškodba stranskih vezi kolena – medialna in lateralna kolateralna vez (MCL, LCL)

Za poškodbo stranskih vezi je značilna močna bolečina v kolenskem sklepu, ki ji sledi občutek nestabilnosti kolena. Poškodbe kolateralnih vezi ne povzročajo otekanja sklepa, razen v primeru, da gre še za dodatne poškodbe.

Prva pomoč ob poškodbi kolena

Če se vam zgodi poškodba kolena, je v prvi vrsti treba poskrbeti za ustrezno prvo pomoč pri fizioterapevtu, da se izognemo večjim poškodbam, trajni škodi in da, seveda, čim bolj ublažimo trenutno bolečino in neugodje.

Kaj naredimo ob poškodbi kolena?

  • Takoj nehajte z aktivnostjo.
  • Počivajte in sprostite poškodovano koleno.
  • Zmanjšajte bolečino, oteklino in notranje krvavitve tako, da na koleno položite mrzle obkladke za 15 minut in večkrat ponovite.
  • Oteklini in bolečini lahko pomaga elastičen povoj, s katerim nadaljujte niže po nogi.
  • Dvignite poškodovano nogo.
  • Na koleno ne polagajte ničesar toplega.
  • Ne uživajte alkohola, saj ta poveča krvavitev in oteklino.
  • Ne masirajte poškodovanega kolena, saj masaža spodbuja krvavitev in oteklino.
  • Poiščite pomoč pri specialistih za fizioterapijo in rehabilitacijo.

Profesionalna pomoč pri poškodbi kolena

Manjše poškodbe kolena se lahko pozdravijo same, vendar pa mora poškodovano koleno vedno fizioterapevt, ki določi nadaljne zdravljenje in rehabilitacijo. Resnejše poškodbe in vztrajne bolečine namreč potrebujejo profesionalno obravnavo. Če se zdravljenje začne pravočasno, so možnosti za popolno okrevanje bistveno večje.

V kliniki Medicofit izvajajo individualno rehabilitacijo poškodb in bolečin, kjer bo izbrani terapevt poiskal pravo rešitev za konkretno poškodbo kolena in odredil najustreznejšo terapijo.

Med njimi je verjetno najbolj poznana fizioterapija. Za kvalitetno fizioterapijo je pomembno, da je prilagojena ne samo vrsti poškodbe, pač pa individualnim karakteristikam telesnega tipa in poškodbam pacienta samega. Če je v središču načrta za fizoterapevtske protokole pacient, potem je lahko sama terapija učinkovitejša, prijetnejša, rezultati pa neprimerno boljši.

Športna masaža je specializirana za rekreativne in vrhunske športnike. Uporablja se jo za regeneracijo obremenjenih mišic in celjenje mikropoškodb, ki nastanejo zaradi večje fizične obremenitve. Prav tako je zelo pomembna za samo preventivo pred poškodbami, saj z njo dvignemo znotrajmišično temperaturo in izboljšamo fiziološko aktivnost mišice pred samim naporom.

Preventiva je vsekakor zelo pomembna, da ne pride do poškodb kolena, kadar pa se poškodbi vseeno ne moremo izogniti, je dobro vedeti, kako pravilno ukrepati vse od nastanka poškodbe dalje. Za popolno regeneracijo pa se lahko vedno zanesemo na spretne roke fizioterapevtov in strokovnjakov v kliniki Medicofit, kjer so z vami vse od prvih korakov po poškodbah do vzpostavitve vaše dobre fizične pripravljenosti.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo