Živila, ki delujejo kot naravni antibiotiki

Obstajajo živila, ki imajo močne protibakterijske in protivnetne lastnosti. Katera živila so tako rekoč naravni antibiotiki?

Česen in čebula

Česen in čebula sta živili, ki sta že stoletja znani po svojih antiseptičnih lastnostih. Najbolj učinkovita sta, če ju uživata surova, saj vsaka toplotna obdelava izničuje njune zdravilne lastnosti. Še posebej v teh hladnih zimskih dneh, ko nam vsem pade odpornost, ju vključite v svojo prehrano. Najlažje z njima popesterite solato ali solatni preliv, lahko pa ju uživate tudi kot prilogo – če ste ljubitelji močnih okusov. Slabost česna in čebule je seveda neprijeten vonj, ki ga boste potem oddajali.

Med

Med vsebuje vodikov peroksid, ki ima protibakterijske lastnosti, za povrh pa ima nizko pH vrednost, zaradi česar uničuje vlago, ki sicer privlači bakterije – tako pa so bakterije dehidrirane in se posledično uničijo. Med se lahko uporablja kot anitbiotik za zunanjo aliu notranjo uporabo. Lahko ga nanesete na prizadeto mesto, lahko pa ga tudi uživate, s čimer boste pozdravili notranje okužbe.

 

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo