KAKO UŽIVATI V KROFIH, NE DA BI PRIDOBILI DODATNE KILOGRAME

Zima se počasi poslavlja, nekoliko toplejše vreme pa nam že naznanja pomlad. Pust je tukaj in z njim poleg maškar, kurentov in pustnih rajanj tudi pustna hrana. Lahko bi rekli, da si pust težko predstavljamo brez krofov, mišk in flancatov, hkrati pa se vsi zelo dobro zavedamo, kako nezdrava je hrana, ki jo zaužijemo v času pusta. V majhnih količinah sicer ne škodi pretirano, če pa s krofi pretiravamo, pa zna to resno ogroziti naše zdravje. Kako in kaj torej jesti, da se po koncu pusta izognemo dodatnim kilogramom?

Manj je več

Že od nekdaj je veljalo, da se je v času pusta treba temeljito najesti, saj je bila to zadnja priložnost pred dolgim postom. Ljudje so verjeli celo, da morajo uživati obilne obroke čim bolj mastne hrane, saj bo to pripomoglo k boljši letini in bogatejšemu življenju. Značilna je bila izrazito mastna hrana, seveda tudi krofi, velikokrat namesto na olju ali maslu ocvrti kar na svinjski masti.

Prehranjevalne navade v pustnem času so nam ostale še danes, po koncu praznikov pa se zdaj posti veliko manj ljudi kot včasih, prav zato pa je veliko več zdravstvenih težav. Pri uživanju krofov je torej pomembno, da ne pretiravamo. Namesto, da nakupite večjo količino krofov, ker jih v trgovini ponujajo veliko za izjemno nizko ceno, se odpravite tja, kjer se vam zdijo krofi najbolj okusni, kupite manjšo količino in uživajte v kvaliteti namesto v kvantiteti.

En krof je lahko nadomestek kosila

Nutricionistka Mojca Cepuš je v oddaji Dan. na Planet TV povedala, da je lahko en krof po energijski vrednosti ekvivalent enemu obroku, na primer 80g krof nam lahko nadomesti kosilo. Če v pustnem času vsak dan pojemo vsaj en krof, se lahko na teden zredimo približno za pol kilograma.

En krof, ki ga kupimo v Mercatorju, ima hranilno vrednost približno 300 kalorij, kar je približno petina kalorij, ki naj bi jih dnevno zaužila povprečna ženska, ki večino dneva v službi preživi sede. Kljub temu pa seveda nič ni narobe, če si ob pustu privoščite kakšen krof. Če sicer jeste približno zdravo, se nimate ničesar bati, saj si je občasno treba v življenju privoščiti tudi kaj sladkega, pa tudi pust ne bi bil pravi pust brez krofov.

Seveda pa obstajajo tudi načini za nekoliko bolj “zdrave”, lahke in manj kalorične krofe od običajnih. Namesto, da jih kupite v trgovini, jih poskusite pripraviti kar sami. Belo moko lahko zamenjate s pirino ali polnozrnato moko, namesto belega sladkorja uporabite rjavega, po želji lahko dodate tudi limonino lupino in krofe na koncu prelijete s temno čokolado. Namesto, da jih cvrete v olju, jih lahko spečete tudi v pečici.

L. Z.

 

 

 

 

 

 

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo