Vročina pri psu: Kako vemo, da ima kuža vročino?

Psi so brez dvoma človekovi najbolj zvesti prijatelji in vedno nam pokažejo, kako zelo nas imajo radi. Pokažejo nam tudi, ko so lačni ali željni pozornosti. Kaj pa, ko so bolni? Vročina pri psu je včasih skrita, simptome pa po navadi pri psu težko opaziti, zato ne moremo hitro reagirati.

Če ima kuža vročino, mu moramo čim hitreje pomagati, saj lahko pride do kakšne večje infekcije, ki pa jo moramo nujno zdraviti. Normalna telesna temperatura psa je med 38 in 38,5 stopinjami Celzija, zato njihove temperature ne smemo primerjati s človekovo. Vročina pri psu je torej šele nad 38,5 stopinjami.

Eden najbolj zanesljivih načinov, da izvemo, če je s kužkom nekaj narobe, je njegovo obnašanje. Pomembno je, da upoštevamo vse možne spremembe, ki se lahko pojavijo v njegovem telesu. Najpogostejše so:

Vroč in suh smrček

Živčno in apatično obnašanje

Solzne oči

Mrzlično tresenje

vročina-pri-psu

Čeprav je najbolje, da greste ob zgoraj naštetih znakih k veterinarju, obstaja nekaj možnosti, ki jih lahko medtem storite doma. Če se po dveh dneh domače oskrbe stanje ne bi izboljšalo, se nemudoma odpravite do veterinarja.

Osvežite mu tačke in ušesa

Navlažite mu tačke in ušesa ter kužka obrnite proti ventilatorju. Cel čas mu merite temperaturo, kajti ko doseže 39 stopinj, morate ventilator nemudoma umakniti. V nasprotnem primeru lahko pride do gripe ali prehlada.

Naj bo hidriran

Kuža naj ima na voljo veliko sveže vode, da ne pride do dehidracije. Vročina pri psu velikokrat sovpada z dehidracijo.

Hladen obkladek na trebuščku

Zelo verjetno je, da ga ne bo takoj sprejel, vendar bo kmalu začutil njegovo delovanje in ga sprejel.

Ne umivajte ga s hladno vodo

To lahko privede do spremembe telesne temperature, kar bi kužku lahko škodovalo, namesto pomagalo.

Ne dajajte mu zdravil

Ne poskušajte z uživanjem vaših zdravil ali zdravil za živali, brez da bi jih predhodno predpisal veterinar.

Nikoli ne uporabljajte ledu

Nikar ne uporabljajte ledu, da bi z njim zbijali visoko temperaturo. To lahko hitro povzroči šok in poslabšanje situacije.

Da bo vaš kuža zdrav, poskrbite, da bo redno zaužil TA ŽIVILA.

Povzeto po: OK Diario

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo