KAMILICA: ZDRAVILNA RASTLINA MNOGOTERIH KORISTI

Kamilica je brez dvoma čudežna rastlina. Je tudi tebi mama že od malih nog, ko te je bolel trebuh, vedno pripravljala kamilični čaj, da ti je umirila želodec? In vedno je delovalo. Kamilični čaj je eden izmed najbolj koristnih zdravilnih zvarkov, ko smo bolni, nas boli trebuh ali imamo prebavne motnje.

Vendar se v večini primerov ne zavedamo, koliko pozitivnih lastnosti ima ta rastlina, znana pod imenom kamilica. Vsebuje snov, imenovano kumarin, ima številne pozitivne učinke na naše telo. Od pomirjanja bolečine v želodcu do nege in vlaženja kože ali las.

Pomaga pri prebavi

To je ena izmed najbolj poznanih lastnosti kamilice. Pomaga nam pri težavah s prebavo, pa tudi pri želodčnih bolečinam in zgagi.

Preprečuje nespečnost

Določene zdravilne rastline imajo sproščujoč učinek, ki zmanjšuje občutek tesnobe, živčnosti in stresa ter težave s spanjem. Kamilica pred spanjem ti bo pomagala pri nespečnosti.

Izboljšuje imunski sistem

Medtem ko uživamo kamilico, skrbimo za svoj želodec, hkrati pa tudi ščitimo svoj imunski sistem. Ta nam pomaga zdraviti prehlad in preprečiti morebitne nadaljnje okužbe.

Protivnetni učinek

Ta zdravilna rastlina nam pomaga tudi pri preprečevanju vnetja tkiva.

Za zdravje oči

Če imaš težave z vnetjem ali razdraženostjo, ti bo zagotovo pomagal obkladek iz kamilice. Skuhaj čaj, z njim zmoči vato in pusti, da se ohladi. Položi na oko in pusti delovati vsaj 5 minut. Pomembno je, da oči ne drgneš in se med nanašanjem obkladkov popolnoma sprostiš.

Nega kože

Če imaš suho kožo ali težave z mozolji, je kamilica zelo dobra za vlaženje in pomirjanje, pa tudi za pospešitev zdravilnih procesov. Postopek je enak kot pri nanašanju obkladkov na oči, potrebno je počakati, da se ohladi in ga nato nanesti na kožo.

Sijoči in bolj zdravi lasje

Zraven tega, da nahrani tvoje lase, pomaga tudi pri preprečevanju nadaljnjega cepljenja las in suhih konic. Prav tako je dobra pri zdravljenju las, ki so poškodovani zaradi likalnika ali kodralnika.

Povzeto po: Diario Femenino

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo