KANDIDA: RESNA GROŽNJA VAŠEMU ZDRAVJU ALI LE ”MODNA MUHA”?

Gotovo ste tudi vi že slišali za kandido. Morda ste prebrali, kako nevarna je? Brez panike. Res je, da je kandida lahko vzrok resnih ali malo manj resnih zdravstvenih težav, vendar je pretiran strah odveč. Kljub morebitni vsesplošni paniki, ki se v zadnjem času pojavlja glede te bolezni, vas lahko pomirimo, da je gliva, imenovana kandida, prisotna v vsakem zdravem človeškem organizmu. Problem pa nastane, ko se le-ta preveč razmnoži, zato je dobro poznati načine, kako to ugotovimo in kako jo odpravimo. 

 

Za kaj sploh gre in kaj je kandida?

Kandida spada v rod kvasovk. V našem telesu je prisotnih veliko število bakterij in glivic, med drugim tudi kandida. Organizmi, kot so glive in bakterije, so odgovorni za prebavo hrane, ki jo zaužijemo. Povišana vrednost kandide povzroči glivično okužbo, ki jo imenujemo kandidaza oz. kandidoza.  

 

Kako jo prepoznamo?

Simptomi so zelo raznoliki in prav gotovo je težko našteti vse. Tudi zato, ker se le-ti razlikujejo glede na posameznika. Najbolj pogosto se pojavljajo: utrujenost, nemirnost, različne oblike prebavnih motenj (napihnjenost, zaprtost…), glavoboli in težave s koncentracijo, hladne noge in roke, kronično vnetje sinusov in nepravilnosti na koži (kot so razni izpuščaji, akne …). 

Našteti simptomi so lahko vzrok marsikatere bolezni, zato je dobro, da preverite tudi, v kakšnem stanju je vaša mikrobiološka črevesna flora. Obstaja hitri test, kako to preverimo. Zjutraj na tešče, preden si umijemo zobe, pljunemo v kozarec z vodo. Počakamo nekaj minut, nato pa pogledamo reakcijo. Če slina ostane na površju, je vaša kandida v povsem zadovoljivih mejah normale. V primeru, da se začnejo proti dnu spuščati nitke, lahko to velja kot opozorilo, da vse le ni v najlepšem redu.  

 

 

Kaj lahko storite, da jo premagate?

Predvsem je pomembna uravnotežena prehrana, ki izključuje nekatere vrste živil. Izogibajte se predvsem sladki hrani, kot so razna peciva, piškoti, čokolade, torte in podobno. Sadje, zaradi velike vsebnosti fruktoze, ravno tako pozitivno vpliva na rast kandide. Poleg tega je potrebno z jedilnika prečrtati škrobna živila (krompir, koruza, kruh, testenine, stročnice…) in jih nadomestiti s surovo zelenjavo. Nekatera živila pa imajo še prav posebno moč v boju proti kandidi. To so navadni jogurt, proso, ječmen, bazilika, cimet, ingver ter druge začimbe. 

Pri hujših simptomih je obisk zdravnika seveda nujen, vendar lahko s pravilno prehrano uravnavamo svojo črevesno floro v pravem ravnovesju. 

Zanimivo je, da uradna medicina kandidoze pravzaprav ne obravnava kot resne zdravstvene težave. Največkrat tovrstne paciente odpravijo z idejo, da gre le za modno muho, ki jih je v današnjem času na področju zdravja in prehrane kar precej. Vseeno ni odveč poziv, da v primeru suma povišane vrednosti kandide, o tem povprašate svojega zdravnika. 

 

 L. M.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo