S KOPRIVAMI NAD (DOBESEDNO VSE) ZDRAVSTVENE TEŽAVE

Koprive (lat. Ultrica dioica) poznamo vsi – najverjetneje ni junaka, ki ne bi vsaj enkrat v življenju doživel srbečice, ki jih ob dotiku koprive, ta povzroči na koži. Kljub temu da običajno koprivo povezujemo z nevšečnostmi in se je najraje široko izogibamo, se bomo danes sprehodili skozi uporabno vrednost te široko razširjene evropske rastlinske vrste.  

 

Najpogosteje se koprive uporabljajo v obliki čaja, ki vsebuje različne vitamine, kot so vitamin A, B in K, folno kislino, riboflavin, ogljikove hidrate, maščobe in proteine. Čaj je bogat tudi z minerali, kot so kalcij, železo, fosfor, mangan, cink, baker in magnezij.

Uporablja se pri različnih bolezenskih stanjih, kot so: infekcije in težave z delovanjem celotnega sistema izločal, pri težavah z mišicami in sklepi, pri ugrizih insektov ter kožnih obolenjih, kot so ekcemi, akne in luskavica. 

 

Koprive proti ledvičnim kamnom in za urejanje težav izločal

Koprive preprečujejo nastanek ledvičnih kamnov in drugih težav sistema izločal. Čaj iz kopriv deluje kot naravni diuretik, ki omogoči primeren tok tekočine skozi ledvice in sečni mehur, pri tem pa poskrbi tudi za izločanje toksinov iz izločal in je odlična podpora pri zdravljenju infekcij izločal, ki ga bolnikom priporočajo tudi zdravniki. Nastanek ledvičnih kamnov čaj prepreči na način, da izloči prekomerne količine sečne kisline iz krvi.  

 

Koprive kot protibolečinsko sredstvo (artritis, revma, mišice, sklepi)

Koprive delujejo kot naravno protibolečinsko sredstvo, ki olajša bolečine pri artritisu in različnih revmatskih obolenjih ter pri bolečinah v mišicah. Delovanje podpirajo tudi znanstvene raziskave, gre za lajšanje težav v sklepih. Aktivne sestavine v koprivah, ki omogočajo te učinke, so različna rastlinska olja, fitosteroli, fitoestrogeni in maščobne kisline.  

 

Koprive za zdravljenje kožnih obolenj

Koprive se uporabljajo tudi pri zdravljenju ekcemov in drugih kožnih obolenj. V te namene se že več stoletij uporabljajo v tradicionalni medicini širom po svetu. Pri tem lahko uporabljate koprivin čaj, ki ga spijete ter s tem dosežete hitrejše zdravljenje in preprečite težave z luščenjem kože. Lahko pa čaj ohladite in ga nanesete na kožo ter počakate na absorpcijo. 

 

 

Koprive proti alergijam

Čaj iz kopriv lahko uporabljate tudi kot naravno sredstvo proti alergijam. Čaj tako prepreči in zdravi alergije, ki se pojavijo ob sezonskih spremembah in povzročijo pojav srbečice in kihanja. Čaj namreč pomaga pri zmanjševanju količin histamina, ki se pojavi kot odziv na alergene. Če se torej soočate z alergičnimi odzivi, vam lahko koprive pomagajo pri zmanjšanju odziva na alergen.  

 

Koprive nad vnetji, bolečinami v mišicah in hrbtenici, glavoboli ter modricami

Zelo učinkovita je tudi uporaba čaja v boju proti vnetjem. Tako se čaj uporablja v boju proti bolečinam v mišicah, pri bolečinah v hrbtenici, glavobolu ter bolečinah ob udarcih ali pojavu modric. Priporočljiva je tudi zunanja uporaba čaja, pri čemer ohlajen čaj nanašate na vneta in boleča mesta.  

 

Koprive za nosečnice

Uporaba čaja iz kopriv je priporočljiva tudi za nosečnice (seveda se o uporabi, če se soočate z drugimi težavami, posvetujte tudi z osebnim zdravnikom), saj je čaj bogat z železom in pomaga v boju proti slabokrvnosti, kar prepreči krvavitve in pozitivno vpliva na zdravje ploda. Koprive med drugim stimulirajo proizvodnjo mleka pri doječih materah. Prav tako koprive pozitivno učinkujejo na napenjanje in krče, ki spremljajo začetek menstrualnega cikla ter ugodno vplivajo tudi na menstrualni tok. Pri ženskah ob prehodu v menopavzo preprečujejo pojav menopavznih simptomov. 

 

Koprive za zniževanje holesterola in krvnega sladkorja, za zdravje srca in ožilja

Številni koristni učinki so povezani tudi z zniževanjem nivoja holesterola, kar med drugim vpliva tudi na zdravje srca in ožilja. Prav tako uživanje čaja iz kopriv znižuje nivo krvnega sladkorja ter vpliva na ohranjanje normalnega krvnega pritiska. 

 

Za konec pa še tisto najpomembnejše. Za pripravo čaja iz kopriv potrebujete 1-2 čajni žlički posušenih listov kopriv, ki jih za 5-10 minut poparite z vrelo vodo. Po desetih minutah je vaš čaj pripravljen za uporabo – za izboljšanje okusa pa lahko dodate limono ali med.  

 

Povzeto po: 

https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/12-surprising-benefits-nettle-tea-you-should-know.html 

https://www.organicfacts.net/health-benefits/beverage/nettle-tea.html 

 

 M. S.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo