NARAVNO NAD ŽENSKE TEGOBE: SUHA NOŽNICA, PMS, NOSEČNOST, MENOPAVZA…

Žensko telo se vsak mesec sooča s hormonskimi nihanji, ki so lahko posledica nosečnosti, poroda, starosti ali pa različnih bolezni. Vsa ta stanja lahko povzročijo različne tegobe, kot so predmenstrualni sindrom (PMS), obilne krvavitve, neredne menstruacije ali celo izostanek le-te. V času po začetku menopavze lahko žensko spremljajo tegobe, kot so vročinski oblivi, osteoporoza ter suha nožnica. Priporočljivo je, da ob vsaki resnejši ali dolgotrajnejši težavi obiščete svojega zdravnika.

 

Zdrava prehrana in redna fizična aktivnost vam lahko pomagata pri lajšanju nekaterih od teh tegob. Z zmanjšanjem vnosa kave, alkohola, čaja, soli, sladkorja in maščob, boste naredili prvi korak. Hkrati povečajte vnose vode ter kalcija, ki je ključen element v vseh fazah življenja, saj pomaga pri preprečevanju pojava osteoporoze ter varuje kosti. Naslednji korak predstavlja vklop fizične aktivnosti v dnevno rutino – ta vam bo pomagala pri utrjevanju in krepitvi mišic ter kosti, hkrati pa vam bo pomagala pri obvladovanju in zmanjševanju stresa v vsakdanjem življenju.  

 

Na lajšanje ženskih tegob učinkovito delujejo tudi različne zdravilne rastline in njihovi pripravki, ob tem seveda ne pozabite o primernosti uporabe določenih zelišč glede na svoje bolezensko stanje (ali nosečnost) povprašati tudi svojega zdravnika.  

 

Navadna konopljika je rastlina, razširjena v sredozemskih deželah in Srednji Aziji. Uporabni so njeni zreli plodovi, iz katerih se izdelujejo kapsule in izvlečki. Učinkuje na žlezo hipofizo in uravnava izločanje in dejavnost ženskih spolnih hormonov. Priporočajo jo za uravnavanje menstrualnih ciklov ter uravnovešenje hormonov. Njena uporaba se močno odsvetuje nosečnicam in doječim materam.  

Navadni plešec je rastlina, ki jo industrijsko gojijo in sušijo za čaje, kot plevel pa jo najdemo na vrtovih, njivah in ob poteh. V ljudskem zdravilstvu so rastlino uporabljali za zaustavitev krvavitev po porodu, danes pa jo priporočajo proti premočnim menstruacijam in pri zaustavitvah krvavenja iz nosu.  

Ognjič je vsestransko uporabna rastlina, pri čemer se za poparke uporablja njegove cvetove in liste. Raste samoniklo po njivah, pogosto pa ga gojijo tudi na vrtovih. Pripravki ognjiča so uporabni za lajšanje menstruacijskih težav in za urejanje menstrualnega cikla. Priporočajo ga tudi za zdravljenje kandidiaze, saj deluje kot razkužilo ter uničuje bakterije in glivice. Poparek iz ognjičevih cvetov si lahko pripravite tudi v primeru oteklih ali bolečih dojk – v poparek namočite krpo in obkladek položite na razdraženo dojko. 

 

 

Koper je priljubljena rastlina, ki so jo uporabljali že Stari Egipčani. Plodove (semena) in liste kopra uporabljamo za poparke, iz njih pa izdelujejo tudi eterična olja. Učinkovine (npr. kumarini, flavonoidi, fenolne kisline, čreslovine) spodbujajo izločanje mleka pri doječih materah. Koper lahko uporabljamo tudi kot blag diuretik pri zastajanju vode, za blaženje modric in pri manjšem nihanju krvnega tlaka. Čaj pripravimo tako, da 1 žličko posušenih koprovih semen prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati 10 minut. Čaj precedimo in ga spijemo po jedi.  

Malinjak je zelo priljubljena grmovna rastlina, ki jo najdemo na mnogih vrtovih. Uporabni so listi, cvetovi in plodovi. Rastlina ima diuretično in protivnetno delovanje. Pomaga pri menstrualnih težavah ter pri zastajanju vode in otekanju. Plodovi predstavljajo bogat vir vitamina C.
Naravni diuretik iz malinjaka si pripravimo tako, da ½ žličke posušenih listov malinjaka prelijemo s skodelico vrele vode in vse skupaj namakamo 12 minut. Nato poparek precedimo in spijemo. Priporočen vnos je do 3 skodelice poparka na dan.  

Koprive so vsestransko uporabne rastline. Med drugim pomagajo pri čiščenju krvi, spodbujajo izločanje vode in krepijo telo. Iz njih lahko kuhamo čaj (naredimo poparek iz listov), iztiskamo sok, jih dodajamo v juhe ali pa pripravimo špinačo.  

Šentjanževka raste po vsej Evropi, uporabni pa so njeni listi in cvetovi. Priporoča se pri blažji ali zmerni depresiji, blagodejno vpliva na delovanje spolnih organov med menopavzo in telesnimi spremembami, ki povzročajo duševno ali čustveno nestabilnost. 

Lan danes gojijo po vsej Evropi, uporablja pa se predvsem njegova semena. Ta pomagajo proti krčem ter pomirjajo različna vnetja. Lanena semena, ki jih zaužijemo skupaj z veliko tekočine, delujejo kot blago odvajalo ter pomagajo pri lajšanju trebušnih težav ob nastopu menopavze. Laneno seme se odsvetuje v času nosečnosti in med dojenjem. 

 

 

Kamilica je v Sloveniji splošno razširjena rastlina, katere cvetove so za pripravo poparkov in eteričnih olj nabirale že naše babice. Predstavlja učinkovito pomirjevalo, ki pomaga pri boljšem spanju ter blaži stres in napetosti ob PMS ali menopavzi. Poparki se priporočajo tudi ob jutranjih slabostih v času nosečnosti.  

Rožmarin prihaja iz Sredozemlja. Za pripravo poparkov in eteričnega olja so uporabni njegovi listi. Deluje kot antioksidant, blaži vnetja ter sprošča krče. V času menopavze izboljšuje dotok krvi v možgane, s tem pa izboljšuje tudi spominsko sposobnost in miselno zbranost. Pomaga pri depresijah in duševni otopelosti. Uporaba se odsvetuje otrokom in ljudem s povišanim krvnim pritiskom.  

Žajbelj je doma v Sredozemlju, uporabni pa so njegovi listi, ki jih uporabljamo za pripravo poparkov, prevretkov, izvlečkov ali tinktur. Žajbelj spodbuja krvni obtok in prebavo ter ureja menstruacijo. Med menopavzo pomaga proti vročinskim oblivom ter pri vzpostavljanju hormonskega ravnotežja. Njegova uporaba se odsvetuje nosečnicam in doječim materam. 

 

Upamo, da vam bodo nasveti pomagali in ženske tegobe ne bodo več tegobe. 

 

Povzeto po: 

Samide K. (2009). Premagajmo ženske tegobe. Pisanica d.o.o. in DELO REVIJE d.d., Ljubljana, Slovenija 

 

M. S.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo