SRBEČICA PO SEKSU: STE POMISLILI, DA GRE MORDA ZA ALERGIJO?

Lubrikant lahko seks naredi boljši in v njem bolj uživate, a če se včasih po koncu počutite neudobno ali vas vse srbi, je mogoče čas, da ga vržete v smeti. Zakaj? Možno je, da ste alergični na katero izmed sestavin, ki jih najdemo v njem.

 

Težko je sicer ugotoviti ali ste alergični na lubrikant, na kombinacijo lubrikanta in kondoma ali celo na spermo (kar je redko, a še vedno možno). Če boste želeli ugotoviti, kaj je to, boste morali eksperimentirati. Če pa je lubrikant edina stvar, ki ste jo spremenili v svojem spolnem življenju, pa je zagotovo to težava.

 

Najbolj pogosti sindromi, ki jih povzroča alergija na lubrikant:

  • Občutek srbečice na mestih, kjer ste uporabljali lubrikant
  • Izpuščaj na mestu, kjer ste imeli lubrikant
  • Pekoč občutek na mestih, ki so prišla v stik z lubrikantom
  • Vaginalni izcedek kmalu po uporabi lubrikanta
  • Težko dihanje ali sopihanje – redek sindrom, ki pa je izredno resen

 

Če doživite alergično reakcijo, vagino umijte s toplo vodo in milom, če se v enem dnevu ne izboljša, pokličite zdravnika. Seveda pa takoj nehajte uporabljati lubrikant, ne glede na to, kako vaš partner uživa.

 

 

Kakšen lubrikant izbrati?

Obstajajo tri vrste: vodni, silikonski in oljnati.

Ko izbirate lubrikant zase, je pomembno, da si zapomnite nekaj stvari. Če imate občuljivo kožo, izberite takšnega, ki ima čim manj sestavin.

Če nimate težav s kožo, a se vam večkrat pojavljajo glivična vnetja, se izogibajte takšnih, ki vsebujejo glicerin. Ne bodo sicer povzročila alergične reakcije, lahko pa povzročijo glivično vnetje. V nekaterih je tudi spermicid, ki lahko povzroči draženje ali celo poveča možnost za infekcijo.

 

Ne glede na reakcijo, zapomniti si morate, da najverjetneje niste alergični na sam lubrikant, ampak na sestavino v njem, zato je pomembno, da pred uporabo preberete nalepko. Preden ga uporabite, ga testirajte na manjšem območju kože in raje ne kupujte lubrikantov z okusom.

 

Povzeto po:  Pop sugar

 

K. R.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo