SLADKOR: ALI RES OBSTAJA ZDRAVA ALTERNATIVA?

Sladkor predstavlja eno izmed živil, ki so uvrščena na sam vrh prehranjevalne piramide. Kljub dejstvu, da ima precej negativnih učinkov na naše telo, pa se mu večina težko izogne. Pogosto se ga celo prikazuje kot drogo današnjega časa, s katero je zasvojen ves svet. Tako daleč se ne bomo spuščali in prepuščamo presojo vsakemu posamezniku, vseeno pa vam ponujamo nekaj nasvetov, s čim nadomestiti sladkor takrat, ko začutite neustavljivo željo po njem. 

 

Glede na to, na kakšen način pridobivamo sladila, ločimo dve vrsti. Naravno pridobljena sladila, kot so med, različne vrste sirupov, kokosov ali trsni sladkor in podobno, so sprejemljiva izbira takrat, ko želite poseči po sladkem.  

Naj vas opozorimo glede resnice o umetnih sladilih, ki marsikaterega potrošnika zavedejo k nakupu dietnega izdelka. Ta so narejena sintetično in so za naše zdravje izjemno škodljiva. Ksilitol, aspartam, saharin in druga najdemo predvsem v cenejših sladkih pijačah, pogosto pa tudi kot nadomestke v dietnih izdelkih. Znanstveniki opozarjajo, da uživanje aspartama poveča možnost za razvoj možganskih tumorjev, medtem ko naj bi saharin pripomogel k razvoju raka na mehurju. Res je, da so sicer precej slajša kot naravne različice, zato jih potrebujemo manj, vendar pa lahko že v majhnih količinah naredijo veliko škode.  

 

Rafiniran beli sladkor je tisti, ki je večini ljudi verjetno najbolj poznan. Pridobivajo ga iz sladkornega trsa ali iz sladkorne pese. V procesu pridelave ga očistijo in pobelijo, kar pomeni, da so mu odstranjene tudi vse hranilne snovi. Vendar ni odveč opozorilo, da tudi uporaba rjavega sladkorja vzbuja pomisleke. Predvsem je potrebno ločiti med surovim trsnim sladkorjem in tistim, ki je samo pobarvan. Ali gre za pravi nerafiniran trsni sladkor se prepričamo tako, da nekaj zrn sladkorja stremo z nožem in preverimo kakšne barve je znotraj. 

 

 

Stevia je naravno sladilo, ki ga pridobivamo iz listov istoimenske rastline. Prednost stevie je v tem, da je brez ogljikovih hidratov, brez kalorij in ne povzroča kariesa. Primerna je tudi za diabetike, saj ne dviguje ravni sladkorja v krvi. Pri nakupu pa moramo biti pozorni, da gre res za čisto sladilo, brez dodatkov in primesi. 

 

Kokosov sladkor je naravno sladilo, ki ga pridobivajo iz svežega nektarja kokosovih cvetov. Izhaja iz Indonezije. Prednost kokosovega sladkorja je v njegovi bogati hranilni vrednosti, predvsem je poln mineralov. Kalij ugodno vpliva na delovanje srca, železo pa na možgane.  

 

 

Med predstavlja dobro alternativo običajnemu belemu sladkorju, saj je edino sladilo, ki je povsem naravnega izvora. V primeru, da kupimo pravi med, smo lahko prepričani, da mu niso bili dodani nobeni škodljivi dodatki, niti mu ni bilo karkoli odvzeto. V procesu proizvodnje gre med le čez centrifugiranje in grobo filtriranje. 

 

Javorjev sirup vsebuje veliko število mineralov, predvsem selena. Ta ima v našem telesu pomembne funkcije: uravnava delovanje ščitnice, pomaga pri krepitvi imunskega sistema, ohranja zdrave lase in nohte, ter pozitivno vpliva na plodnost. Poleg tega pa ima nižjo kalorično vrednost kot med. Pomembno je, da se pred nakupom prepričamo, da gre za čisti javorjev sirup, brez kakršnih koli primesi, kot so koruzni sirup in drugi umetni dodatki.  

 

 

Na tržišču lahko danes najdemo precejšnje število izdelkov, ki predstavljajo dobro alternativo belemu sladkorju. Kljub temu pa velja opozorilo, da so tudi zdrave različice sladkorja še vedno sladkor. Niti s kokosovim sladkorjem, niti z medom, agavinim sirupom ali s kakršno koli drugo različico sladila ne gre pretiravati.  

 

L. M.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo