To so znaki, da je v vaši prehrani preveč sadja

Zagotovo so tudi vas starši učili, da je potrebno za zdravje jesti dovolj sadja. Pa veste, da je lahko tudi prevelika količina sadja zdravju škodljiva? Zavedajte se, da je potrebno najti sredino – to pomeni ne pojesti preveč, prav tako pa ne premalo sadja.

V splošnem velja, da mora človek vsak dan v telo vnesti dva do štiri obroke sadja. Količina sadja v vsakem obroku se večinoma opredeljuje z eno skodelico – za športnike po srcu lahko to enostavno povežemo z velikostjo teniške žogice. Ali boste na dan zaužili dva ali štiri obroke sadja, naj bo odvisno predvsem od vašega spola, starosti, indeksa telesne mase in vašega načina življenja, pri čemer si postavite vprašanje, ali ste bolj ali manj fizično aktivni.

Sadje vsebuje različne snovi – vlaknine, minerale, vitamine, antioksidante – vse te snovi telo nujno potrebuje za normalno delovanje in zdrav imunski odziv v boju pred telesu tujimi mikroorganizmi in virusi. Tako kot je sadje različnih oblik in barv, so tudi snovi, ki jih posamezni sadeži vsebujejo, različne. Zato v obroke vključujte različne vrste sadja, pri tem izbirajte sezonsko sadje – zelo zaželeno je, da kupujete sadeže domačih proizvajalcev, kjer je verjetnost, da so sadeži zoreli počasi, večja. Na rastlini dozorel sadež ni le boljšega okusa, pač pa vsebuje tudi večje količine telesu koristnih snovi.

Poleg vseh teh snovi sadje vsebuje tudi velike količine različnih ogljikovih hidratov. Čeprav so ti naravnega izvora in zaradi tega bolj priporočljivi v prehrani kot različni obdelani sladkorji, v prekomernih količinah vodijo v večja tveganja za različna obolenja. Ogljikovi hidrati predstavljajo pomemben vir energije za telo – dokler jih v telo vnašamo v ustreznih količinah, jih telo porabi za normalno opravljanje funkcij našega telesa. Če pa so v naši prehrani prekomerno zastopani, jih telo ne more dovolj hitro porabljati, zato se začnejo kopičiti in shranjevati v obliki maščob – če se to dogaja na področju srčno-žilnega sistema, lahko to vodi v srčno-žilna obolenja, lahko pride do pojava debelosti, sladkorne bolezni itd. Prav nič, kar bi si želeli kajne?

Kako izbrati primerno količino sadja zase? Pomembno je, da upoštevate vse prej omenjene dejavnike (starost, spol, indeks telesne mase in fizična aktivnost). Ženske imajo manjše potrebe po sadju (in ogljikovih hidratih) kot moški – to izhaja iz same oblike ženskega telesa, ki je večinoma manjše, drobnejše. Mlajše osebe potrebujejo več energije kot starejši – posledično so potrebe po sadju večje. Višje osebe potrebujejo več ogljikovih hidratov kot nižje. Fizično aktivni posamezniki morajo poskrbeti za večje vnose sadja v primerjavi s fizično manj aktivnimi. Pri tem je pomembno, da ogljikove hidrate vnesete pred načrtovano vadbo, ne pa pred obdobji, ko boste fizično neaktivni – predvsem pred sedenjem na kavču in gledanjem televizije zmanjšajte nepotreben vnos ogljikovih hidratov.

Vse našteto naj v vas ne zbudi strahu pred ogljikovimi hidrati – vse snovi v sadju upravičujejo njegovo nujno uporabo v naši vsakdanji prehrani. Če ga imate radi in se mu ne želite odreči, lahko enostavno povečate fizično aktivnost, kjer boste vse viške ogljikovih hidratov porabili. Ves čas bodite pozorni, da je vaša prehrana pestra – konec koncev, če se zavedate, da pojeste velike količine sadja, lahko sklepate, da na račun sadja v telo vnašate premajhne količine živil drugih skupin, kar lahko prav tako dolgoročno vpliva na kakovost vašega življenja in na vaše zdravje.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo