KLETNA STANOVANJA DA ALI NE: PREDNOSTI IN SLABOSTI

Nakup kletnega stanovanja zagotovo ni za vsakogar – življenje takorekoč pod zemljo sproža mešane občutke tudi pri bolj prilagodljivih. Kljub temu pa imajo kletna stanovanja svoje prednosti, in lahko z nekaj truda postanejo prav prijeten in udoben dom. Poglejmo, na kaj je potrebno biti pozoren pri odločanju za nakup kletnega stanovanja ali pri razmišljanju o spremembi namembnosti kleti.

 

PREDNOSTI: CENA, DOSTOPNOST, ZASEBNOST

 

Cena

Med največjimi prednostmi (in za marsikoga glavni razlog, za razmišljanje o takem stanovanju) je zagotovo cena. Te so v povprečju za kletna stanovanja precej nižja, zato si boste za enako količino denarja lahko privoščili veliko večje kletno stanovanje, kot sicer, enako pa velja tudi za najemnine.

 

Dostopnost

Zaradi bližine pritličja je kletno stanovanje lahko dobra izbira za vse, ki se zaradi zdravstvenih (ali katerih drugih) razlogov ne želite spopadati s številnimi stopnicami. Olajša tudi prenašanje pohištva pri selitvi in je vedno enostavno dostopno.

 

Zasebnost

Kletna stanovanja so navadno nekoliko bolj na samem, sosedna stanovanja pa so le nad njim. Če je izolacija dovolj dobro urejena, boste imeli lahko v stanovanju svoj pravo malo tiho zatočišče.

 

 

SLABOSTI: NIZKI STROPI, POMANJKANJE NARAVNE SVETLOBE, VLAGA, ZAVAROVANJE PRED POŽARI IN POPLAVAMI, VLOMI

 

Nizki stropi

Marsikatera kletna stanovanja so bila šele kasneje prilagojena za bivanje, zato so tudi stropi nekoliko nižji. Najprej preverite, kakšna je višina in ali vas moti, če so nekoliko nižji. To lahko pomeni tudi potrebo za nekatere prilagoditve, npr. izbira manjšega in nižjega pohištva, da ne bodo prostori videti preveč utesnjeni.

 

Pomanjkanje naravne svetlobe

Največji primanjkljaj kletnih stanovanj je zagotovo manjša količina naravne svetlobe. Problem lahko poskusite rešiti oziroma vsaj omiliti na več načinov: naravno svetlobo lahko poskusite ujeti in odbijati z ogledali, v pomoč pa so vam lahko tudi druge steklene površine. Zagotovite si dovolj svetlobe s svetili: pravilo za nameščanje osvetlitve je, da poskusite brati brez naprezanja v vseh kotičkih stanovanja. Če je to mogoče, je stanovanje dovolj osvetljeno. Optično povečate in posvetlite stanovanje lahko tudi z izbiro barve: najprimernejše so svetle in nekoliko bolj nevtralne barve, kot so bela, siva, bež, oker in krem.

 

Vlaga

Zaradi svoje okolice imajo kletna stanovanja pogosto težave z vlago, ki lahko privede tudi do plesnenja, ki je zelo škodljivo za zdravje. Pred nakupom dobro preverite, kako je izvedena izolacija in na kakšen način boste odvajali vlago iz stanovanja. V prostorih, kjer naravno zračenje ni omogočeno, zagotovite prezračevanje z ventilatorjem, razmislite pa lahko tudi o nakupu razvlaževalnika. Pri tem je potrebno upoštevati tudi nekoliko večje stroške, ki nastanejo zaradi večje porabe električne energije. Če med toplejšimi meseci ne boste imeli težav z ohlajanjem stanovanja, pa lahko stroški precej narastejo med hladnejšimi meseci, ko je ogrevanje v kletnega stanovanja nujno in pogosto tudi precej potratno. Premislite, ali je nižja cena nakupa oziroma najema še vedno ugodna, če so stroški vzdrževanja in ogrevanja toliko večji.

 

Zavarovanje pred požari in poplavami

V primeru nesreč, kot so požari in poplave, je nujno, da si zagotovite dodaten varnostni izhod. Za varnost poskrbite tudi z detektorjem monoksida in redno preverjajte stanje naprav, če so v bližini napeljane cevi za plinsko ogrevanje. Med nujne preglede poleg ugotavljanja prisotnosti plesni prištejte tudi merjenje prisotnosti radona, ki je v kletnih stanovanjih lahko težava.

 

Vlomi

Če je mir in tišina, ki jih prinaša odmaknjeno kletno stanovanje prednost, je prav isti razlog lahko tudi težava: ker je dogajanje v stanovanju nekoliko manj vidno in slišno, so kletna stanovanja na žalost pogosta tarča vlomilcev.

 

 

Povzeto po:

https://www.zurnal24.si/ambient/kako-urediti-klet-v-prijeten-bivalni-prostor-256620

https://siol.net/trendi/dom/udobje-zivljenja-v-kleti-121232

https://www.dnevnik.si/1042635543

 

S. Ž.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo