PREMAGAJTE SRBEČICO OB KOMARJEVEM PIKU – SAMO V KUHINJO JE TREBA

V poletnih mesecih se pogosto soočimo z živalsko »nadlogo«, ki lahko prijeten piknik ob reki, sprehod ob obali ali pa enostavno druženje pod domačo streho popolnoma uniči. Ste tudi vi med tistimi, ki jih komar najde povsod – ne glede na obdobje v dnevu in ne glede na mesto, kjer se nahajate? Danes bomo spoznali kako prve simptome komarjevega pika pozdraviti in preprečiti nadaljnjo srbečico.

 

Komarjev pik poznamo vsi – verjetno ni osebe, ki se v poletnih mesecih, vsaj enkrat v življenju ne bi soočila s to nadlogo. Že kmalu po piku komarja se mesto ob piku vname in pojavi se srbečica. Pri bolj občutljivih posameznikih lahko srbečico spremlja tudi blaga vročina in večje območje rdečice ter otekanja. Pik komarja je vedno povezan s pikom samice, saj samci sposobnosti sesanja krvi nimajo. Med hranjenjem samica v kožo gostitelja (t.j. človeka) injicira svojo slino, kar sproži imunski odziv, ki ga človek občuti v obliki srbečice in običajno manjše otekline.

 

Najboljša rešitev je preprečen stik

Najboljša rešitev v boju s komarjevimi piki je preprečevanje stika z njimi. Stik s komarji lahko omejite tako, da v času njihove največje aktivnosti (t.j. ob mraku) omejite svoje aktivnosti na prostem. Popravite vse luknje ali morebitna druga območja, ki bi komarjem omogočila prehod v notranjost vaših stanovanjskih prostorov. Priporočljiva je uporaba mreža proti komarjem, zelo učinkovita pa so tudi zaščitna sredstva(t.j. repelenti) proti komarjem. Pri tem bodite pozorni na hkratno uporabo sončne kreme in repelenta – sončno kremo nanesite vsaj 20 minut prej, kot boste na kožo nanesli repelent, prav tako repelenta ne nanašajte na poškodovano kožo (vključno z opeklinami, izpuščaji).

Prvo pomoč ob komarjevem piku predstavlja čiščenje območja z milom in vodo. Na mesto pika položite hladen obkladek, ki bo zmanjšal otekanje. Tudi v domači lekarni se najdejo sredstva, ki vam bodo pomagala pri blaženju simptomov. V nadaljevanju navajamo tiste, ki jih imamo doma prav vsi.

 

Led: ledeni obkladki zmanjšajo vnetja in vsaj začasno zmanjšajo srbenje ob komarjevem piku. Pozorni bodite le, da ledenega obkladka na koži ne pustite več kot 5 minut, da ne bi poškodovali kože.

 

Med: ima v tradicionalni medicini od nekdaj pomembno mesto, saj ima protimikrobne in proti-vnetne lastnosti. Majhna kapljica medu na mestu pika zmanjša vnetje in prepreči nadaljnje poslabšanje stanja.

 

Aloe vera: gel aloe vere ima proti-vnetne lastnosti in lahko pomaga pri zdravljenju manjših poškodb in lajšanju infekcij. Gel aloe vere nanesite na območje srbečice in pustite, da se posuši ter nanesite ponovno, ko je to potrebno.

 

Pecilni prašek: zmešajte 1 čajno žličko pecilnega praška (sode bikarbone) s takšno količino vode, da dobite teksturo paste. To pasto nanesite na območje komarjevega pika in pustite na tem mestu 10 minut, nato pasto sperite.

 

Bazilika: je eno od zelišč, ki se pogosto uporablja v italijanski kuhinji, pomaga pa vam lahko tudi pri pikih komarjev. Pripravite si mešanico, kjer zavrete 2 skodelici vode in dodajte približno 15 g posušenih listov bazilike (uporabite lahko tudi sveže liste). Mešanico pustite, da se ohladi. Nato v mešanico pomočite krpo in z njo nežno drgnite območje komarjevega pika.

 

Jabolčni kis: se že več stoletij uporablja kot naravno sredstvo za različna zdravstvena stanja – od okužb do težav s povišanimi nivoji glukoze v krvi. Ob komarjevem piku enostavno nanesite kapljico jabolčnega kisa na vneto mesto. Jabolčni kis bo pomagal pri omejevanju srbečice. Če potrebujete dolgotrajni ali močnejši učinek, jabolčni kis nanesite na krpo in pritisnite na območje komarjevega pika. Če imate komarjevih pikov več, si pripravite kopel v katero zlijte 2 skodelici kisa in se v kopeli namakajte približno 20 minut. Pri tem bodite pozorni, da voda ne bo preveč topla – topla oz. vroča voda lahko stanje srbečice še poslabša!

 

Čebula: nanesite kolobar čebule na mesto pika ter pustite delovati nekaj minut. Po odstranitvi čebule dobro sperite mesto.

 

Z omenjenimi nasveti vam tudi komarjevi piki ne bodo več uničili poletja – uživajte v prostih dnevih in si vzemite čas zase in bližnje.

 

Povzeto po:

https://www.healthline.com/health/outdoor-health/home-remedies-for-mosquito-bites#garlic

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mosquito-bites/symptoms-causes/syc-20375310

 

M. S.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo