L KARNITIN: MAGIČEN ANTIOKSIDANT, NUJEN PRI TELESNI VADBI, TUDI ZA SRCE IN SPOMIN

Ne glede na to, kakšni so vaši cilji pri telesni vadbi, vam bo L karnitin pomagal pri izgubljanju telesne maščobe in pridobivanju mišične mase ter vam pomagal izoblikovati telo še pred prihajajočim poletjem. L karnitin je namreč snov, ki ima pomembno vlogo pri spreminjanju  telesne maščobe v energijo, saj pomaga pri transportu maščobnih kislin v mitohondrije, da se tam začne proizvodnja energije. L karnitin pa ne deluje samo pri izgubljanju telesne maščobe, saj zadnje raziskave kažejo tudi na njegov ugoden vpliv na srce in spomin.

 

KAKO DELUJE?

V našem telesu se sintetizira iz aminokislin lizina in metionina. L Karnitin deluje kot antioksidant, saj nevtralizira proste radikale v našem telesu, ki poškodujejo naše celice in navadno vodijo do različnih obolenj. Prosti radikali se ob telesni vadbi povečajo, zato je dobro poskrbeti za ustrezen vnos. Vnos ni pogojen s hrano, lahko ga zaužijemo z ustreznimi dopolnili.

 

POVEČANJE ZMOGLJIVOSTI

L karnitin pomaga pri zagotavljanju energije, zlasti pri športnikih in visoko vzdržljivostnih treningih. Ob ustrezni in uravnoteženi prehrani vam bo pomagal zmanjšati tudi bolečine, prisotne ob vaši vadbi. Pomembno vlogo ima tudi pri presnovi BCAA aminokislin, ki prav tako zagotavljajo ohranjanje mišične mase in ščitijo telo pred kataboličnimi učinki diet. Če dvigujete uteži, boste s tem dodatkom imeli dovolj moči, da bo trening uspešen. L karnitin ima tudi pomembno vlogo pri čiščenju mlečne kisline, zaradi katere med vadbo pride do utrujenosti, če pa mlečno kislino iz krvi in tkiv znižamo na normalno raven, to podaljša našo aktivnost. V študiji objavljeni v The Journal of Physiology so ugotovili, da L karnitin res pomaga vsem, ki trenirajo vsaj trikrat tedensko.

 

 

TEŽAVE S SRCEM

Poleg tega, da znižuje krvni tlak, je več kliničnih študij je pokazalo, da se L karnitin skupaj s konvencionalnim zdravljenjem lahko uporablja za zdravljenje angine in izboljša sposobnost telesne vadbe ljudi, ki imajo angino, da vadbo opravijo brez bolečin v prsnem košu ali neugodja. L karnitin skupaj z ostalimi zdravili zmanjšuje možnost srčnega napada in je namenjen ljudjem za zdravljenje bolezni srca (bolečine v prsih, motnje srčnega ritma, srčno popuščanje). Študija, izvedena na kliniki Mayo Clinic, je pred kratkim potrdila, da L karnitin stabilizira celične membrane v srcu in izboljša celično presnovo energije.

 

PRI IZGUBI SPOMINA

L karnitin ščiti možgane pred vsemi težavami, povezanimi s staranjem ter pred poškodbami, ki so povezane s stresom, zato pomaga vašim možganom, da delujejo dlje in bolje. Človeški možgani so pomemben del našega telesa in si po poškodbah tudi najtežje opomorejo. Dve izmed najbolj znanih bolezni, ki prizadenejo naše možgane, sta Alzheimerjeva bolezen in demenca. Tu je ravno L karnitin upanje za vse tiste, ki želijo upočasniti možgansko poslabšanje.

 

HUJŠANJE
Na kratko povedano: L karnitin dodatki vam pomagajo izgubljati tisto maščobo, ki vas tako moti in ne mišic, za katere želite, da bi jih utrdili. L karnitin prenaša dolgoverižne maščobne kisline iz krvi v mitohondrije, kjer se oksidirajo in s tem proizvedejo energijo. Kadar pride do pomanjkanja  karnitina, predvsem ob visokointenzivnih treningih, je na voljo manj energije, maščobne kisline pa se zbirajo v citoplazmi, zunaj mitohondrijev, in povzročajo toksičnost.

 

 

JE L KARNITIN RES POTREBEN?

Naše telo sicer tvori dovolj karnitina, je pa odvisno od posameznika in naših potreb, koliko ga potrebujemo in koliko smo aktivni, saj ga ob zvečani telesni aktivnosti potrebujemo znatno več. Več pa ga potrebujemo zaradi sproščanja hormonov adrenalina in neoadrenalina, zaradi katerih pride do porasta maščobnih kislin v krvi. L karnitin se uporablja tudi pri zmanjševanju utrujenosti, ima veliko vlogo pri presnovi in našem zdravju, predvsem pa pri uspešnosti športnikov.

 

KOLIKO L KARNITINA NAJ ZAUŽIJEM?

V povprečju imamo ljudje okoli 25 gramov L karnitina, ki se nahaja v mišičnem tkivu, količina L karnitina v telesu pa je odvisna od količine mišične mase in se niža s športno aktivnostjo. Absorbira se v tankem črevesju, v krvi pa je največja koncentracija 5 ur po zaužitju, največ ga imajo moški.

V povprečju je dobro in varno zaužiti 2 do 4 grame L karnitina na dan, saj vam ta količina pomaga pri doseganju vaših ciljev pri telesni vadbi, predvsem pri utrjevanju mišic. Izogibati se mu morajo le bolniki pri težavah s ščitnico. L karnitin se nahaja v rdečem mesu in mlečnih izdelkih, oreščkih, artičokah, beluših, brokoliju, česnu, gorčici, peteršilju, marelicah, bananah, cvetnem prahu, pivskem kvasu, ajdi, koruzi in ovsenih kosmičih. Seveda vsa ta hrana vsebuje tudi dodatne kalorije, ogljikove hidrate in sladkor, kar včasih ne ustreza vašemu zastavljenemu jedilniku. Poleg tega je pri nedavnih raziskav o škodljivosti rdečega mesa potrebno vedeti, katerega jesti in predvsem koliko. Čeprav se vam morda zdi zanemarljivo, je zelo pomembno tudi to, da je žival pravilno hranjena, najbolje pa je izbrati jagnjetino ali govedino. Če se želite izogniti vsem stranskih učinom določene hrane, L karnitin tako dobite tudi v kapsulah, tabletah in tekočih oblikah in s tem brez stranskih učinkov zagotovite zadosten vnos v telo.

L. Z.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo