Menopavza – znaki, težave in nasveti za pomoč!

Znaki menopavze ne naznanjajo obdobja v življenju ženske, ko se njena rodna doba zaključuje, temveč menopavza v resnici označuje zadnjo menstruacijo. V povezavi s tem občutljivim obdobjem, ki doleti prav vsako žensko, strokovnjaki spletne lekarne Moja lekarna poudarjamo, da so tako znaki menopavze kot menopavza sama naravni in začasni, vendar trajanja niti pojava, čeprav se razvija postopoma, napovedati ne moremo.

Menopavza: zaključek rodne dobe ženske

Vsaka deklica ob rojstvu premore med 700.000 in 2.000.000 jajčnih celic, vendar večino teh (v povprečju 11.000 letno) že do nastopa pubertete izgubi. Ob prvi menstruaciji, imenovani menarha, ima tako v telesu približno 300.000 jajčnih celic, od katerih je le 500 morebiti primernih za oploditev oziroma, ob neuspešnosti, menstruacijo. 1

Ker jajčne celice zorijo v jajčnikih, te pa obdaja folikel, se iz slednjega vsak mesec do maternice po jajcevodih spusti eno jajčece, pomembno vlogi pri tem procesu pa imata dva hormona, oba natančneje predstavljena v spodnji tabeli.

Hormona, ki vplivata na dozoritev jajčne celice

 

estrogen

vpliva na zorenje jajčeca, pa tudi rast dojk in rast zunanjega spolovila (obe rasti sta značilni za približno leto dni pred nastopom prve menstruacije)

povezan je z možgani oziroma gonodotropnimi hormoni (folikel stimulirajoči hormon, FSH; luteinizirajoči hormon, LH; prolaktin)

progesteron

vpliva na zorenje jajčeca, možnost oploditve, pripravo maternične sluznice, gnezdenje oplojenega jajčeca in predmenstrualni simptom (PMS, povezan z bolečino, slabim počutjem, razdraženostjo, utrujenostjo)

povezan je z možgani oziroma gonodotropnimi hormoni (folikel stimulirajoči hormon, FSH; luteinizirajoči hormon, LH; prolaktin)

 

Zadnje menstruacije ni mogoče napovedati, čeprav znaki menopavze nastopijo tudi več let prej.

 

Raziskave kažejo, da spolni hormoni nihajo od dveh do osem let pred zadnjo menstruacijo, katere režim je v tem času lahko nereden oziroma spremenjen.2

 

Menopavza, ki v povprečju nastopi okoli 50. leta starosti, sicer pa med 40. in 55. letom, velja za pomemben mejnik, saj ženska ni več zmožna zanositi.

Jajčne celice prenehajo zoreti, raven tako estrogena kot progesterona, ki uravnavata menstrualni cikel in ovulacijo, pa upade, kar privede do telesnih ter duševnih sprememb.

Gre za naraven proces, ki ga delimo v tri faze:

 1. predmenopavzo, prisotno med dvema in osmimi leti pred menopavzo, v katerih je menstruacija še prisotna, a je neredna ali spremenjena,
 2. menopavzo, čas zadnje menstruacije, in
 3. pomenopavzo, v kateri so tudi do pet ali celo deset let po zadnji menstruaciji še vedno prisotni nekateri znaki menopavze.

Dr. med. Seka Mirčić, spec. ginek. in porod., iz Zdravstvenega doma Škofja Loka opozarja, da lahko menopavzo potrdimo šele, ko mine »dvanajst mesecev od nastopa zadnje menstruacije, a se lahko simptomi menopavze pojavijo mesece ali leta preden menstruacija popolnoma preneha.« Kot enega od teh opisuje »spremembe v menstrualnem ciklusu, kajti v tem času menstrualni ciklusi trajajo dlje ali manj in tudi menstruacije so močnejše ali šibkejše, lahko pa so prav tako bolj ali manj pogoste.« 3

 

Zanimivosti, povezane z znaki menopavze

 • Kar tretjina žensk zahodnega sveta ob zaznavi znakov menopavze s svojim stanjem najbližjih ne seznani. Da bi omilile težave, značilne za obdobje hormonskih sprememb, posežejo po prehranskih dopolnilih za menopavzo (menopavza zahteva povečan vnos posameznih hranil in večjo skrb zase).
 • Ženske na Japonskem in Kitajskem v obdobju menopavze ne poročajo o doživljanju vročinskih valov, kar znanost pojasnjuje z rednim uživanjem soje ter sorodnih izdelkov. Na splošno menopavza na vzhodu velja za prehod v novo življenjsko obdobje in jo zato pogosto imenujejo “novo rojstvo”.
 • Govorjenje o menopavzi za ženske na Bližnjem vzhodu velja za nekulturno, kar vsaj delno izvira problematika že v samem izrazu, ki označuje znake menopavze, saj bi ga prevajali kot “doba obupa”.

Prezgodnja menopavza

Po navedbah dr. Mirčić je dandanes vse več žensk, ki se z znaki menopavze soočajo (pre)zgodaj, kar pomeni tudi dve desetletji prej. Statistika kaže, da prezgodnja menopavza doleti približno 1, največ 2 % žensk (do 40. leta starosti), pri čemer jih 0,1 % še ni dopolnilo 30. leta. 3

Čeprav še ni popolnoma jasno, kaj povzroča prezgodnjo menopavzo, pa je po drugi strani potrjeno, da prva menstruacija in prvi porod ne vplivata na začetek menopavze. Vse bolj se pojavljajo domneve, da bi lahko bila prezgodnja menopavza povezana s sodobnim načinom življenja, v katerem so ženske izpostavljene stalnemu stresu, hitri hrani, alkoholu in cigaretam.

Prezgodnja menopavza dokazano nemalokrat nastopi kot posledica operativnega posega (obsevanja ali jemanje citostatikov), genetike, avtoimunskega sistema in izpostavljenosti cigaretnemu dimu. Vendar v večini primerov vzroka navkljub vsemu ni mogoče določiti.

Ženske, pri katerih menopavza nastopi prej, so izpostavljene tveganju za razvoj srčno-žilnih bolezni, osteoporoze, nevroloških bolezni, diabetesa tipa 1 in motenj na nivoju psihe.

Prav zato je potrebno stanje potrditi z ustreznimi raziskavami, med katere sodijo merjenje:

estrogena, ki se ob prvih znakih menopavze znatno zniža,

prolaktina, katerega povišana vrednost kaže na motnje ovulacije (kot posledica tega se lahko pojavi izostajanje menstruacije),

folikle stimulirajočega hormona, ki se v času menopavze zviša, in

ščitničnih hormonov, ker so znaki menopavze precej podobni znakom, ki opozarjajo na nepravilno delovanje ščitnice.

Zdravljenje prezgodnje menopavze poteka na osnovi hormonske terapije, ki se ohranja vse do povprečnega nastopa menstruacije po naravni poti (torej do približno 50. leta), a so za njegovo odreditev potrebne preiskave, kot so odvzem brisa materničnega vratu, ultrazvočna preiskava, mamografija in ocena tveganja za nastanek krvnih strdkov, raka ter osteoporoze.

Drug način je samozdravljenje, ki temelji na naravnih pripravkih za blaženje znakov menopavze.

Najočitnejši simptomi in znaki menopavze

Pomembno je vedeti, da menopavza pri vsaki ženski poteka nekoliko drugače, zato univerzalni znaki menopavze ne obstajajo. Kljub temu pa lahko navedemo tiste, ki se pojavljajo najpogosteje.

Med te sodijo:

vročinski valovi (valunge) ǀ O vročinskih valovih poroča kar 70 % žensk, praviloma v trajanju treh ali štirih minut, kar občutijo v zgornjem delu telesa tako tekom dneva kot ponoči. Gre za izmenjevanje vročinskih oblivov in mrzlice, pogosto pospremljenima z razbijanjem srca, za katerega vzroki niso znani, je pa potrebno upoštevati, da gre pri vročinskih valovih lahko (tudi) za posledico uživanja vroče pijače, začinjene hrane, kofeina, alkohola, stresa, kajenja ali odziva telesa na povišane temperature zraka. Prav tako se predvideva, da je ta najpogostejši znak menopavze povezan z znižanjem ravni estrogena, ki med drugim vpliva na del možganov, v katerem se nahaja center za uravnavanje temperature.

atrofija vaginalne sluznice ǀ V času menopavze se nožnica stanjša in postane manj prožna ter manj vlažna, pa tudi občutljiva. Obenem je dovzetnejša za okužbe in vnetja, zaradi česar številne ženske poročajo o težavah z zadrževanjem urina. Kot posledica vsega naštetega se pojavlja manjša želja po spolnosti, medtem ko spolne odnose lahko spremljajo bolečine ali krvavitve.

pojav suhosti ǀ Med znake menopavze sodijo spremembe na koži, ki je manj čvrsta in suha, nohti postanejo krhki in lomljivi, enako pa velja tudi za lase, za katere je značilno povečano izpadanje.

glavoboli, migrene in razdražljivost ter utrujenost ǀ Poleg soočanja z glavoboli in migrenami, je za menopavzo značilna razdraženost, ki se kaže v obliki stalne utrujenosti ter nihanja razpoloženja, medtem ko pri določenih ženskah menopavza pripelje celo do razvoja anksioznosti, depresije in drugih duševnih bolezni.

porast telesne teže ǀ Povprečno naj bi ženska v času pred in po menopavzi na letni ravni pridobila kilogram dodatne telesne teže, pri čemer je večina te razporejene okoli pasu, zadnjice in stegen.

Kot smo že navedli, poleg naštetih med znake menopavze sodijo številni drugi simptomi, a se ti od ženske do ženske razlikujejo, saj je ta čas povečane občutljivosti unikaten, kakor je edinstvena tudi naša osebnost.

Kako se spopasti z znaki menopavze?

Menopavzo enačimo z zadnjo menstruacijo v življenju ženske, a se pogovorno z njo označuje obdobje, v katerem žensko pestijo številni znaki menopavze.

Strokovnjaki spletne lekarne Moja lekarna smo te pravkar navedli, na tem mestu pa poudarjamo, da lahko k omilitvi težav največ prispevate same.

Načinov je več, eden bolj učinkovitih pa je – poleg zdravega načina življenja – uživanje menopavza kapsul MenoDea z optimalnim razmerjem vitaminov, med katerimi pomembno vlogo igrajo vitamini B kompleksa, cink, D vitamin in folna kislina.

Menopavza kapsule MenoDea zaužijete ob večji količini tekočine enkrat dnevno, priporočeno zjutraj na tešče, saj je telo takrat za učinek naštetih snovi najbolj dovzetno.

Ob tem stroka za uspešno premagovanje znakov menopavze svetuje 4:

kakovosten, dovolj dolg spanec (med sedem in osem ur dnevno),

uravnotežene obroke (poudarek na polnovrednih živilih in sezonskemu ter lokalnemu sadju in zelenjavi),

uživanje rastlinskih estrogenov v prehranskih dopolnilih (menopavza je značilna po neuravnoteženem delovanju estrogena, zato so fitoestrogeni, prisotni v lanu, ovsenih kosmičih, soji in jabolkih, pomembni),

izogibanje stresnim situacijam,

redno telesno aktivnost (najbolje je izbrati vadbo, skladno s fizično pripravljenostjo, denimo hojo, kolesarjenje, jogo, pilates itn.),

zmanjšanje vnosa alkohola, kofeina in sladkorja,

opustitev kajenja (in izogibanje cigaretnemu dimu) ter

večplastno oblačenje (to ob nastopu vročinskih valov omogoča prilagoditev trenutnim razmeram).

Nekaj najpomembnejših vitaminov in mineralov strokovnjaki spletne lekarna Moja lekarna navajamo v spodnji tabeli.

Vitamini in minerali, katerih uživanje bi moralo biti za žensko z znaki menopavze obvezno

 

vitamin/mineral učinek doziranje
kalcij zmanjšuje tveganje za nastanek osteoporoze, uravnava krvni tlak 1.200–1.500 mg/dan (dnevno dozo je priporočeno razdeliti na dva odmerka, jutranjega in večernega)
vitamin D3 pomaga absorbirati kalcij, preprečuje nastanek osteoporoze, multiple skleroze, diabetesa tipa 1, kardiovaskularnih bolezni, zmanjšuje tveganje za razvoj raka na dojkah5 800 mg/dan
folna kislina pripomore k tvorbi novih celic priporoča se uživanje večjih količin zelenjave z visoko vsebnostjo folne kisline, po potrebi tudi prehranskega dodatka
železo preprečuje slabokrvnost, vpliva na počutje 18–20 mg/dan (z vnosom železa velja biti previden, saj prevelik odmerek zdravju lahko škoduje)

 

Menopavza je obdobje, ki zahteva obilo pozornosti, zato smo vam strokovnjaki spletne lekarne Moja lekarna kadarkoli na voljo za vsa vprašanja, povezana s premagovanjem težav, ki jih v vaše življenje prinese ta čas.

Poudarjamo pa, da so redni ginekološki in splošni pregledi tudi po menopavzi temelj zdravja vsake ženske, zato nikar ne pozabite ne na PAP testiranja, mamografijo in samopregledovanje dojk ne na merjenje kostne gostote ter kontrole krvi, urina in krvnega tlaka.

Podajanje informacij in idej: Maja Lukanc, mag. farm.

Viri in literatura

 • Cleveland clinic – Menarche (First Period): Overview, Age & What To Expect (20.3.2023). Dostopno na: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24139-menarche
 • Mayo Clinic – Menopause (21.3.2023). Dostopno na: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/diagnosis-treatment/drc-20353401
 • ABCzdravlja – Menopavza, znanilka sprememb (22.3.2023). Dostopno na: https://www.abczdravja.si/hormoni-in-presnova/menopavza-znanilka-sprememb/
 • Mlinarič M, Arko D, Barbič M, Pretnar – Darovec A, Darovec J, Geršak K, Kopčavar – Guček N, Legan M, Pfeifer M, Šćepanović D, Tomažič M, Žegura Andrić B, Vrabič Dežman L. – Strokovna priporočila o menopavzni medicini (24.3.2023).
 • Vitamin D – Kaj je to? Kako do njega? Pomen in koristi? Koliko ga potrebujemo? Kaj povzroča pomanjkanje – Aleksander Urbančič, Založba Luisa, Ljubljana 2010.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo