Naravni načini barvanja pirhov: 9 trikov in idej

naravni-načini-barvanja-pirhov

Odločite se za naravno metodo barvanja velikonočnih pirhov – narava vam bo hvaležna, vi pa boste privarčevali nekaj denarja, saj lahko za barvanje uporabite vsakdanje sestavine, ki jih imate v hladilniku. Kakršnokoli barvo si zaželite, vse je možno! Kateri so torej naravni načini barvanja pirhov?

Postopek za vse barve je na začetku enak: zavrite približno liter vode in dodajte dve veliki žlici belega kisa. Potem dodajte sestavine za barvo, ki jo želite (spodaj opisane), znižajte temperaturo in pustite, da vse skupaj nalahno vre okoli 30 minut. Preden dodate jajca, zmes precedite. Jajca naj se potem kuhajo v obarvani tekočini okoli 30 minut. Če želite bolj žive barve, pustite vreti še dlje.

RUMENA

Vse, kar potrebujete, je kurkuma. Če je še nimate doma, jo hitro kupite, saj je zelo zdrava za uživanje tudi sicer. 3 velike žlice kurkume dodajte v vrelo vodo in to je vse. Ker kurkuma oddaja zelo močno barvo, za vsak slučaj nosite rokavice.

ROZA

Potrebujete približno 550 g na drobno nasesekljane rdeče pese. Ne skrbite, če vaši pirhi po 30. minutah kuhanja izgledajo bolj rjavo kot roza – ko se bodo posušili, se bodo spremenili v lep pastelno roza odtenek.

MODRA

Potrebovali boste 400 g narezanega rdečega ali vijoličnega zelja. Če želite svetlejšo barvo, pustite jajca v barvilu 30 minut, če pa bi raje temnejšo barvo, pa jih pustite namakati čez noč v hladilniku.

ORANŽNA

Če boste pri kosilu hrano začinili s čebulo, nikar ne zavrzite olupkov. Za oranžne pirhe potrebujete namreč 500 g olupkov rumene čebule. Če želite, da so vaši pirhi bolj živo oranžni, jih pustite v barvi čez noč v hladilniku.

ZELENA

Potrebujete 150 g  špinače ali nekaj čajnih žličk spiruline, ki jih zamešate v vrelo vodo in potem dodate jajca. Uporabi se lahko tudi zeleni sok, ki ga zmešate s kisom, vendar se v tem primeru že kuhana jajca namakajo v hladni barvi.

VIJOLIČNA

Da bodo vaši pirhi vijolične barve, potrebujete grozdni sok, ki ga dodate v vrelo vodo.

RDEČA ali BARVA SIVKE

Za rdeče pirhe potrebujete olupke rdeče čebule. Če boste jajca pustili dlje časa, bo barva rdeča, sicer pa bodo vaši pirhi dosegli barvo sivke. Barvo sivke lahko dosežete tudi tako, da se držite recepta za vijolične pirhe in jih pustite namakati manj časa.

RJAVA

Potrebujete eno skodelico močne črne kave.

SREBRNA

Potrebujete 4 skodelice, v katere natočite vodo in dodate zamrznjene borovnice. Pustite mešanico tako dolgo, dokler se ne izenači s sobno temperaturo in precedite. Že kuhana jajca potem pustite v barvi čez noč v hladilniku.

So vam naravni načini barvanja pirhov všeč? Upamo, da ustvarite čudovite velikonočne pirhe. Lepe praznike!

Povzeto po: Good House Keeping

 

L. Z.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo