NASVETI ZA VARČEN DOM

Okolju prijazen dom lahko dosežete postopoma, z drobnimi spremembami, ki bodo obenem koristile tudi vaši denarnici. Ekološko pridelana hrana in hibridni avtomobili že res stanejo več, a obstaja mnogo majhnih, preprostih življenjskih navad, s katerimi ne onesnažujete planeta, hkrati pa celo prihranite evro ali dva. Narava vam bo hvaležna.

Namesto papirnatih uporabljajte serviete iz blaga

Ne le, da vpijejo več tekočine, serviete iz blaga so tudi cenejše, saj jih lahko uporabljate leta. Tako boste v gospodinjstvu ustvarili tudi manj smeti, kar pomeni, da bo porabljene manj energije za njihov transport in predelavo.

Kuhajte sami

S kuhanjem doma lahko prihranite precej denarja, obenem pa porabite manj virov, kot če bi jedli zunaj ali kupili vnaprej pripravljene jedi. Za hrano, ki je bila procesirana v oddaljenih industrijskih kuhinjah in zavita v plastiko in karton ter transportirana v lokalno trgovino, je bilo porabljene veliko energije. Poleg tega so domače jedi navadno bolj zdrave, saj veste, kaj jeste.

Kuhajte z odvečno energijo

Ko pečete v pečici, jo izključite pet minut pred koncem pečenja in ostala bo dovolj vroča še nekaj minut. Enako lahko naredite, ko kuhate na primer testenine – nekaj minut pred koncem ugasnite štedilnik, pokrijte lonec in prihranili boste nekaj energije.

Jejte manj mesa

Meso ni poceni, njegova pridelava pa tudi ni prijazna do okolja. Zaradi vzreje goveda je bilo uničenega 70 odstotkov amazonskega deževnega gozda, produkcija mesa pa povzroča tudi več emisij ogljikovega dioksida kot katerikoli drug vir beljakovin. Ne trdimo, da bi morali postati vegani, temveč, da lahko z nekaj vegetarijanskimi obroki tedensko naredite svoj jedilnik bolj raznolik in zanimiv, hkrati pa prihranite kakšen evro.

Imejte vrt

Če je le mogoče, nekaj zelenjave vzgojite sami. Če te možnosti nimate, lahko nekaj češnjevih paradižnikov, jagode ali česa drugega vzgojite v loncih na balkonu, zelišča pa na okenskih policah – sveža zelišča imajo tudi mnogo več arome od kupljenih.

Ne uporabljajte papirnatih in plastičnih krožnikov, kozarcev in jedilnega pribora

Ideja o pikniku, po katerem ni potrebno pomivati posode, se morda sliši precej udobno, a nikakor ni prijazna denarnici ali okolju.

Hrane ne mečite v smeti

Razmislite, koliko hrane potrebujete, preden jo kupite, namesto cele vrečke korenja kupite na primer le dva. Morebitne ostanke pa poskusite porabiti – star kruh posušite in zmeljite v drobtine ali pa naredite kruhove cmoke. Iz riža, ki je ostal od prejšnjega dne, naredite riževo solato, malce prezrelo sadje pa lahko na primer uporabite za biskvit ali kompot.

Varčujte z vodo

Ko ročno pomivate posodo, umivate zobe, se tuširate itd., naj voda ne teče ves čas. Ko vodna pipa pušča, jo čim prej popravite – tako ne boste poslušali nadležnega kapljanja, s katerim grejo v nič litri vode – v enem tednu se tako nabere kar 530 litrov. Ko čistite sadje in zelenjavo, vodo nalijte v večji vrč in namesto pod tekočo vodo sadje sperite v njem.

Spoznajte svoje gospodinjske aparate

Ko kupite nov gospodinjski aparat, pa naj bo to hladilnik, pralni ali pomivalni stroj, izberite čim bolj varčno različico. Ko ga začnete uporabljati, pa preberite navodila in spoznajte programe, ki jih ima – navadno je v navodilih zapisana tudi poraba energije in vode. Manj umazano perilo lahko tako očistite na bolj varčen način.

Zmanjšajte porabo papirja

Če ni nujno, ne tiskajte stvari oziroma če se da, uporabite papir, ki je na eni strani že potiskan. Mnogo podjetij izdaja e-račune, ki jih namesto v nabiralnik prejmete v elektronski obliki. Tudi knjige lahko berete na e-bralnikih, če pa ste pristaš papirnatih, kupujte rabljene.

Kupujte izdelke, ki so v vračljivi embalaži

Res jih ni veliko, a nekatere pijače je mogoče najti v vračljivih embalažah. Ko greste naslednjič v trgovino, preprosto prinesite prazno embalažo nazaj – morda se sliši nepriročno, a planet vam bo hvaležen, da niste uporabili plastike, ob vračanju pa boste prejeli nazaj tudi nekaj centov oz. evrov.

Povzeto po: Greatist

E. B.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo