NIMAM ČASA – NAJPOGOSTEJŠI IZGOVOR

Morda si že dolgo obljubljate, da boste obnovili svoje znanje nemščine, se vpisali na tečaj salse ali potapljanja, a vam nekako vedno zmanjka časa. Ko pridete domov iz službe, ste vsak dan že preveč utrujene, da bi sledile svojim ambicioznim novoletnim zaobljubam; tako vsak dan znova zaspite na kavču ob televiziji z odprto škatlo pice.

Vsak dan znova ste razočarane nad sabo, ker veste, da bi lahko svoj čas razporedile bolje in dosegale več. Zavedate se, da z ritmom, v katerem ste se znašle, nikoli ne boste dobile tistega napredovanja, dekorirale svojega doma ali oblikovale popolne poletne postave. Zavedate se, da potrebujete spremembo, vendar ne veste, kje začeti. Zdi se vam, da se vrtite v krogu, in da vse poteka prehitro. Ure minevajo kakor trenutki, vi pa se ne premikate v smeri svojih ciljev.

Kako se izogniti tej neprijetni situaciji, v kateri se vam zdi, da stagnirate na mrtvi točki?

 

  1. Bolje organizirajte svoj čas.

Obstaja veliko zabavnih in privlačnih načinov, na katere lahko organizirate svoje obveznosti. Zapišite si jih na samolepilne listke in si jih nalepite nad delovno mizo, zabeležite si jih v ličen planer ali pa zanje nastavite opomnike na telefonu. Tako boste tudi precej bolj mirne in manj živčne, saj boste vedele, da ne morete ničesar pozabiti.

 

  1. Razmislite, kaj so vaše prioritete.

Najprej razmislite, katere so tiste stvari, ki jih morate v tem trenutku nujno opraviti. Morda se vam na faksu približuje rok za seminarsko nalogo, v službi morate oddati poročilo, otroci pa morajo kmalu na pregled k zobozdravniku. Zdi se vam, da se utapljate v preobilici dela in strah vas je zaradi količine opravil, ki so pred vami.

Pomembno je, da ne zmrznete, kadar ste soočeni s preobilico dela. Namesto tega razmišljajte logično in organizirano. Najprej morate prepoznati, katere naloge so najbolj pomembne in se jih lotiti eno za drugo. Ko opravite vso nujno delo, se lahko posvetite tistim nalogam, ki vas veselijo in razvijate svoja zanimanja in hobije.

 

  1. Ne lotevajte se dela, kadar ste utrujeni.

Ne vlecite svojega dela pozno v noč, če vidite, da ste že precej utrujeni. Nobenega smisla nima, da sedite zraven računalnika do dveh ponoči in vase zlivate eno kavo za drugo. Če delate utrujeni, boste za isto opravilo porabili več časa, kot bi ga sicer. Ko začnete opažati, da vam misli začenjajo tavati, koncentracija pa popuščati, raje pojdite v posteljo. Zjutraj se boste zbudili spočiti in lažje dokončali svoja opravila.

 

  1. Ne zapravljajte časa z ljudmi in dejavnostmi, ki niso nujne in vas ne veselijo, in naenkrat boste imeli precej več časa.

Če vas ne mika, da bi odšli na zabavo – ostanite doma. Ne posedajte na kavah z ljudmi, ki jim nimate za povedati nič pomembnega, koristnega ali zanimivega, oni pa ne vam. Raje si rezervirajte svoj čas za ljudi in dejavnosti, ki osmišljajo vaše dneve in v vaše življenje prinašajo dodatno vrednost.

 

Če želite doseči svoje sanje, ali pa samo izboljšati kvaliteto svojega življenja, se morate zavedati da ne morete nazaj dobit niti ene same minute v svojem življenju, potem ko mine. Razmislite, ali resnično nimate časa – ali pa ga samo zapravljate na napačnih koncih? Če bi večerno gledanje serij zamenjali s posvečanjem svojim hobijem, skrajšali jutranjo prho in druge obrede, vstali pol ure prej in vsak dan opravili jutranjo jogo – kako zelo drugačno bi bilo vaše življenje? Spremembe se ne zgodijo čez noč, vendar lahko s pravo mero motivacije začnete spreminjati svojo vsakodnevno rutino na dolgi rok.

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo