OSEBNOSTNA RAST – 10 KNJIG, KI JIH PRIPOROČAMO

 

1.Louise Hay: Pisma Louise. Poiščite odgovore v sebi, Mladinska knjiga, 2012.

Avtorica je nesporna avtoriteta na področju osebne rasti in samopomoči in njena dela že leta ostajajo obvezno branje za vsakogar, ki stopa na pot samospoznavanja. Njene lekcije so preproste, jasne in kratke ter vsebujejo pomembne življenjske resnice, posredovane na svež način. Več o njej si lahko preberete tudi na njeni spletni strani: www.louisehay.com. V slovenščino so prevedena mnoga njena dela, npr. Meditacije, Moč je v tebi, Telo je tvoje, Misli srca: zakladnica notranje modrosti….

 

2.Paolo Coelho: Alkimist, Učila, 2012.

Alkimist je na prvi pogled videti kot preprosto in jasno branje, vendar v sebi skriva veliko skritih pomenov in nam odstira nov pogled na svet in tisto, kaj je zares »pomembno« ter poudarja pomen notranjega bogastva. Roman je mogoče prebrati na dušek v deževnem večeru ob skodelici toplega kakava; vtis, ki ga bo pustil, in lekcije, ki jih avtor posreduje, pa bodo z vami ostale še precej dlje.

 

3.Jorge Bucay: Ti povem zgodbo?, Mladinska knjiga, 2002.

Argentinski pisatelj, strokovno podkovan s psihoterapevtsko izobrazbo, je avtor številnih knjig, prevedenih v mnoge jezike. Svoje misli podobno kakor Coelho spretno predstavi v obliki kratkih zgodb, ki bralcu pustijo grenko-sladek priokus. V slovenščino sta poleg Ti povem zgodbo? Prevedeni še dve njegovi deli: Zgodbe za razmislek in Ljubiti z odprtimi očmi.

 

4.Daniel Goleman: Čustvena inteligenca: zakaj je lahko pomembnejša od IQ, Mladinska knjiga, 2017.

Delo je bilo v slovenščini ponatisnjeno že sedemkrat; dejstvo je, da zavedanje o EQ (emotional intelligence) oz. čustveni inteligenci že dolgo ni več eksotično področje. Vsi se zavedamo, da je čustvena inteligenca pomembna tako za uspehe na profesionalnem, kakor tudi osebnem področju, vendar kaj zares počnemo za to? Da lahko preidemo k praksi, moramo najprej sploh poznati teorijo; zato je knjiga, katere avtor se ponaša z doktoratom in nazivom harvardskega profesorja, poleg tega pa je tudi urednik časopisa Psychology Today, odlično čtivo za vsakogar, ki želi izboljšati svoje osebne odnose.

 

5.Daniel Goleman: Čustvena intiligenca na delovnem mestu, Mladinska knjiga, 2001.

V branje močno priporočamo tudi Golemanovo drugo knjigo, ki vam bo pomagala izboljšati vaše odnose na delovnem mestu – in vas morda posledično pripeljala bliže tistemu napredovanju, ki ste si ga vedno želeli.

 

 

6.Meik Wiking: Hygge. Umetnost življenja po dansko, Učila, 2017.

Gre za dokaj nedavno uspešnico na trgu knjig za osebnostno rast, katere avtor je – ja, ne gre za tipkarskega škrata – direktor danskega inštituta za raziskovanje sreče. Ta v svoji knjigi predstavlja hygge, ki v glavnem pomeni način življenja, ki Dance napravlja za tako srečen narod, kakor so. Hygge zajema mnogokaj; vse od uživanja v škrebljanju dežnih kapljic po strehi, prasketanju ognja v kaminu, občutka mehke in tople odeje na koži, srkanja vroče čokolade in prižiganja sveč, ki oddajajo toplo svetlobo. V glavnem gre za način uživanja v življenju skozi opažanje drobnih radosti in posledično zviševanje stopnje sreče posameznika.

 

7.Eckhart Tolle: Zdaj! Resnično tvoj je samo ta trenutek, Mladinska knjiga, 2007.

Knjiga poudarja pomen življenja v sedanjem trenutku, kar je nekaj, kar v hitrem tempu življenja danes vse prehitro pozabimo; tako zelo smo vpeti v preteklost, ki jo neprestano analiziramo in obžalujemo, in prihodnost, ki jo načrtujemo, da pozabljamo, da je edina resničnost, ki jo lahko zares doživljamo, tukaj in zdaj.

V slovenščino so prevedena tudi Tollejeva dela Eno z vsem življenjem, Živeti tukaj in zdaj ter Nova zemlja. Prebujeno in zavestno življenje.

 

8.Wayne W. Wyer: Življenje kot igra, Mladinska knjiga, 2012.

Dr. Wyer je avtor več kakor tridesetih del s področja osebne rasti, v zasebnem življenju pa oče osmim otrokom. Njegovo delo nam kaže, da resnično ni treba, da življenje jemljemo tako resno – včasih se moramo preprosto sprostiti in uživati v trenutku.

Zadnji dve knjigi na seznamu sta primerni za tiste bralke, ki so bolj domače v angleščini – vsekakor pa gre za zanimivo in pomena polno branje.

 

9.Sophia Amoruso: #GIRLBOSS, 2014.

Sophia Amoruso nekoč ni imela skoraj ničesar, vendar je s trdim delom, strastjo do svoje blagovne znamke in vizijo uspela postati CEO uspešnega imperija modnih oblačil. Vredno branja za vse ambiciozne, ki se sprašujejo: kaj pa če, … vendar jim vedno znova zmanjka poguma za tisti zadnji korak na poti proti svojim sanjam.

 

10.Lena Dunham: Not That Kind Of Girl, 2014.

Avtorica, ki je sicer idejni vodja za popularno televizijsko serijo Girls, je napisala prelomno knjigo, v kateri se dotika perečih vprašanj, aktualnih za vsa dekleta, a o njih nihče zares ne govori.

 

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo