Pilates vadbe za vsakogar

Pilates je oblika vadbe, ki jo je v začetku 20. stoletja razvil Joseph Pilates. Sprva je služila kot oblika rehabilitacije po poškodbah, kasneje pa so jo s pomočjo fizioterapevtov, strokovnjakov športne medicine in fitnes strokovnjakov razvili v samostojno vadbo za oblikovanje telesa in izboljšanje počutja. Z izpopolnjevanjem in dodajanje modernih zasnov so vaje za pilates postale ena najbolj varnih in učinkovitih načinov za krepitev.

Pozitivni učinki pilates vadbe

Ena ključnih prednosti pilates vadbe je to, da lahko vaje izvajajo prav vsi, od mladih, starostnikov, poškodovancev, nosečnic, močnejših ipd. Z rednim izvajanjem in disciplino lahko s pilatesom dosežete zavidljive rezultate na preoblikovanju telesa, izboljša pa se tudi počutje in zdravje. Pilates je oblika vadbe, ki ne obremenjuje sklepov, zanj ne potrebujete drage opreme, izvajate pa jo lahko kadarkoli in kjerkoli. Pravijo, da se prve spremembe začutijo po 10 vadbah, po 20 vadbah se spremembe opazijo, po 40 vadbah pa dobite novo telo.

Pozitivni učinki rednega izvajanja pilates vaj so številni: zdrava in prožna hrbtenica, boljša fizična kondicija, večja fizična moč, boljša koordinacija in ravnotežje, zmanjševanje stresa in anksioznosti, manj bolečin v telesu, večja fleksibilnost, obvladovanje nekaterih bolezenskih stanj (npr. artritis, bolečine v hrbtenici in križu), zmanjševanje utrujenosti, zmanjševanje nastanka poškodb ipd.

Katera oblika pilates vadbe je najbolj primerna za vas?

Ali veste, da pilates vaje obsegajo več kot petsto različnih vaj, ki se lahko izvajajo na blazinah ali na posebnih napravah. Bistvo vsake vadbe je, da uporabljamo najpomembnejše mišice v telesu, še posebej globoke mišice ob hrbtenici in medenici.

Med najbolj priljubljenimi pilates vadbami so:

  • Osnovni pilates je namenjen začetnikom, pomaga pa vam pridobiti boljšo ozaveščenost telesa, pravilen vzorec dihanja, lepši mišični tonus in boljšo držo.
  • Pilates na blazinah, ki je primeren za vsakogar, izvaja pa se na blazinah kot vaje za moč in gibljivost
  • TRX pilates je vadba, primerna za vsakogar, še posebej pa za tiste, ki imate težave s hrbtenico in križem. S pomočjo posebnih trakov se razbremeni hrbtenica.
  • Post-reha pilates je nizkointenzivni vadbeni program, namenjen za hitrejše okrevanje po poškodbah. Izvaja se s pomočjo fizioterpevta, same vaje pa so izbrane glede na vrsto poškodbe.
  • Pilates vadbe za nosečnice so namenjene nosečnicam od zanositve do poroda. Vaje so prilagojene tako, da do popolnoma varne in preprečujejo pritiske na trebušni predel.
  • Pilates za seniorje je poseben program pilates vadbe za osebe, starejše od 60 let, njihov namen pa je krepitev zdravja in preprečevanje poškodb.

Kam na pilates vadbe?

Pilates vaje v Ljubljani izvajajo številni ponudniki, med katerimi vam vse zgoraj naštete programe nudijo v Pilates studio Petielement. Prisegajo na osebni pristop, zato je na vadbah omejeno število oseb. Njihovo ekipo vaditeljev sestavljajo fizioterapevti, fitnes trenerji, maserji in drugi usposobljeni strokovnjaki.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo