POLETNA LIZBONA: 7 IDEJ ZA NEPOZABNO POTOVANJE

Lizbona. Mesto vročih kamnov pod stopali, majhnih indijskih trgovin, glasnih preprodajalcev hašiša in mnogih načinov priprave okusnih rib. Zdi se, kot da vrvež v njej nikoli ne utihne, a vendar se nikomur zares ne mudi.

Prodajalke vina in kruha na tržnici na Rossiu imajo vedno čas za klepet in bodo z obiskovalcem z veseljem podelile najboljše skrite kotičke mesta. Ulični umetniki, ki oblikujejo skulpture iz peska na nabrežju reke Tagos, si bodo po dolgem dnevu na vročem soncu razdelili steklenico piva. In tihi mož z vodenimi očmi, ki dan za dnem izdeluje skulpture iz kamnov ob vodi na Ribeira dos Naus, je s svojo belo brado večna stalnica utripa mesta.

Lizbona je svetlo mesto, ki ima živahno in pristno dušo, ki jo začutiš v vsakem kotičku. Tudi Lizbončani so neverjetno prijazni in gostoljubni ljudje in vedno so pripravljeni na nova poznanstva in zanimive pogovore. Lizbona združuje številne kulture, ima izjemne razglede, odlično hrano in prijetne ljudi, vse to pa jo dela resnično unikatno in edinstveno.

Foto: N. P.

1. PRISPELI STE!

Pristali ste na letališču Portela; zadnjih nekaj sto metrov ste preleteli tako nizko nad hišami, da vas je bilo verjetno strah, da bo letalo posnelo nekaj dimnikov. Zdaj ste srečno na tleh. Ko odkorakate iz letališča, zavijte na desno, naravnost do velikega vhoda v metro, ki ga krasi velika rdeča črka M. Odpeljite se navzdol po stopnicah in si na enem izmed povsod prisotnih avtomatov kupite vozovnico za metro VivaViagem – sama kartica vas bo stala 50 centov, vsaka vožnja pa 1,50 EUR.

2. SPREHOD PO ULIČICAH

Potem, ko se boste namestili v svojem prenočišču, najprej zavijte v pisano Alfamo. Gre za hribovit in pisan predel Lizbone v neposredni bližini reke, poln razglednih točk, s katerih boste lahko prvič uzrli mesto. Če želite začutiti lizbonski utrip, je to odličen začetek.

Sprehodite se po čudovitih ulicah, ki so vedno polne ljudi in uličnih umetnikov ter začutite intenziven, vendar hkrati počasen in sproščen utrip mesta. Oglejte si raznobarvne hiše, okrašene s pisanimi ploščicami, ki so pravi simbol Portugalske in dajejo Lizboni izjemno fotogeničnost. Posedajte ob reki in poslušajte šumenje valov, medtem ko vas božajo sončni žarki. Obiščite številne rooftop bare in uživajte ob pitju sangrije z razgledom.

Če si boste želeli ogledati celo Lizbono, vam zaradi gričev, na katerih leži Lizbona in posledično malce bolj razgibanega terena, raje priporočamo, da se preprosto usedete na star rumen tramvaj in se zapeljite po mestu ter uživate v razgledih.

Foto: N. P.

Dobro je, da se z azulejo tehniko, najbolj tradicionalno vrsto umetnosti, značilno za Portugalsko, seznanite že na začetku svojega obiska, saj boste modro poslikane keramične ploščice videvali med svojim celotnim obiskom na stenah mimoidočih hiš.

3. MUZEJ KERAMIČNIH PLOŠČIC

Če ste ljubitelji kulture, vas Lizbona s svojo mešanico južnoevropske in maroške kulture ne bo pustila ravnodušnih. Lizbona ima številne muzeje in galerije. Priporočamo vam tudi obisk trdnjave v Belemu in muzej sodobne umetnosti MAAT. Če pa vam je bližje alternativna in urbana kultura, vam svetujemo obisk LX Factory-ja in Village Underground Lisboa.

Iz Alfame se sprehodite tudi v nacionalni muzej keramičnih ploščic – verjemite, ne boste razočarani. Museu Nacional do Azulejo je biser, okusno urejen v prostorih nekdanjega samostana, njegov ponos pa je tudi prekrasna skrita kapela.  Ne pozabite se ustaviti tudi na vrtu, kjer si lahko privoščite kratek počitek v senci, občudujete vrt, ki elegantno lovi ravnotežje med kaosom in urejenostjo, ter bazen z družinico želv in raznolikimi ribami.

4. KULINARIČNI ODDIH IN PRVA MEIA DE LEITE

Zdaj pride na vrsto prvi izziv: kako na Portugalskem pravilno naročiti kavo? Če želite espresso, naročite cafezinho ali bico. Espresso vas bo stal le 70 centov. Če imate radi belo kavo, naročite galão ali pa meia de leite; izraz se dobesedno prevaja kakor »pol mleka«.

Če ste sladkosnedi, boste v Lizboni prišli na svoj račun, saj so slaščičarne prav na vsakem koraku. Zagotovo pa morate poskusiti njihovo slavno, kremno sladico Pasteis de Nata. Izognite se ji le, če ne jeste jajc, saj je ena izmed njenih najbolj ključnih sestavin rumenjak.

Foto: N. P.

Poleg tega si lahko te magične trenutke popestrite z odličnim portugalskim vinom. Lizbona je prava kulinarična destinacija, še posebej za ljubitelje rib in mesa, prav tako pa boste v Lizboni z lahkoto našli vso svetovno hrano, po zelo ugodni ceni.

5. PAVI NA GRADU SÃO JORGE

Rahel vzpon bo več kot poplačan s čudovitim razgledom; na samem gradu si lahko privoščite tudi kozarec vina, ki ga lahko za majhno doplačilo tudi odnesete s seboj domov. Ne spreglejte nesramežljive družinice pavov, ki se vam bo brez strahu pustila fotografirati.

Z gradu São Jorge boste lahko videli slavni most 25. aprila in začudeno se boste vprašali, ali ste res v Lizboni, ali pa morda v San Franciscu. Prav tako pa se nad Lizbono nahaja velik kip Jezusa, podobno kot v Riu De Janeiru.

Foto: N. P.

6. OBILICA ČUDOVITIH PLAŽ IN PARKOV

Če ste ljubitelji narave, boste v Lizboni našli številne parke, nedaleč stran od Lizbone pa so tudi čudovite plaže, na primer v Costi de Caparici in v Cascaisu. Morje je sicer precej hladno, kar je poleti kot nalašč za prijetno osvežitev. Prav tako pa je Atlantski ocean več kot primeren za surfanje. Surfarje boste tako našli povsod.

Foto: N. P.

Priporočamo vam tudi izlet v Sintro, mestece nedaleč od Lizbone, ki se ponaša s številnimi osupljivimi palačami ter izlet do Cabo Da Roce, ki velja za najzahodnejšo točko Evrope. V bližini Cabo da Roce pa je tudi Praia da Ursa, malce skrita, a resnično rajska plaža. Lahko pa se podate v lizbonski gozd Monsanto, v katerem poiščite »zapuščeno restavracijo«, od koder se vam bo odprl dih jemajoč panoramičen razgled na celo Lizbono.

7. NOČNO ŽIVLJENJE

Lizbona je mesto, ki nikoli ne spi. Ima izjemno pestro nočno življenje in veliko ponudbo lokalov, barov ter raznovrstni klubov. Lizbonsko nočno življenje vas zagotovo ne bo razočaralo; priljubljena izbira je Pink Street, ki se ponaša z bogato izbiro lokalov ter neposredno bližino priljubljene diskoteke Music Box.

Še pred tem pa se ustavite v Bairru Altu, priljubljeni lizbonski soseski, ki jo napolnjujejo številni bari. Ob pozni nočni uri boste tam videli marsikaj, zagotovo pa boste našli tudi zase primeren kotiček in lokal, kjer si lahko privoščite pijačo.

Foto: N. P.

Bodite previdni in pazite na svoje dokumente; Lizbona je veliko mesto, kjer se lahko zgodi marsikaj, še posebej ponoči. Priporočamo, da si na svoje mobilne telefone še pred odhodom na počitnice naložite aplikacijo Cabify ali Taxify, tako da za prevoz do svojega prenočišča ne boste odvisni od metroja; seveda je opcija tudi Uber.

M. Č. in A. K.

 

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo