POLOŽNICA ZA ELEKTRIKO: 7 NAPRAV, KI JO NEPOTREBNO VIŠAJO

Se vam zdi, da je vaša položnica za elektriko vsak mesec višja? Ste tudi vi med tistimi, ki bi radi zmanjšali plačilo elektrike? V vašem domu je veliko naprav, ki pripomorejo k povišanju zneska na položnici, čeprav so večino časa izklopljene.

Dejstvo je, da se v vsakem domu najde kar nekaj naprav, ki sicer na videz neopazno pripomorejo k povišanju položnice za elektriko, čeprav sploh niso redno v uporabi. Električne naprave, ki so bodisi izklopljene bodisi v stanju pripravljenosti porabijo v povprečju približno 1,6 kilovata na dan. To pomeni med 5 % in 10 % porabe energije na gospodinjstvo. Na kaj moramo biti pozorni?

LCD zaslon

Televizija je ena izmed naprav, ki porabi največ električne energije. Bolj sodobna kot je, večja bo električna poraba. Največjo porabo imajo tiste televizije, ki imajo zmožnost snemanja programov.

Prenosni računalnik

Prenosni računalniki lahko porabijo do 8,9 vatov na uro. V načinu spanja ali mirovanja se lahko ta poraba poviša celo na 15,7 vatov. Če boste izključili računalnik, kadar ga ne potrebujete, bo vaša položnica za elektriko sčasoma nižja.

Zvočniki

V primeru, da so priklopljeni na radio in ostanejo vključeni, lahko na uro porabijo skoraj 15 vatov.

Kavni aparat

Tudi, če ga res redko uporabljate, vam nevede jemlje veliko električne energije.

Mikrovalovna pečica

Gre za napravo, ki drastično poveča električno porabo, če jo pustimo priklopljeno in z odprtimi vrati. Poraba se lahko poveča tudi do 8 x.

Brezžični telefon

Odzivnik na tako imenovanem domačem telefonu lahko občutno poveča električno porabo.

Polnilec za mobilne telefone

Izmed vseh naštetih gre za napravo, ki potroši najmanj električne energije. Dejstvo pa je, da je zelo enostavno polnilec po uporabi izključiti, saj ga uporabljamo praktično vsak dan in bomo s tem prav tako pripomogli k nižji porabi.

Za zmanjšanje porabe električne energije je najbolj priporočljivo uporabiti podaljške, ki jih je mogoče izklopiti z gumbom. Tako bo še bolj enostavno prispevati k nižji vsakomesečni položnici za elektriko.

 

Kako pa letno čim več in čim bolj uspešno privarčevati na vseh področjih? Preberite TUKAJ.

Povzeto po:  Útil e interesante 

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo