POTOVANJE NA KUBO – TUDI VI RAZMIŠLJATE O OBISKU TE OTOŠKE KRALJICE?

Potujete na Kubo ali razmišljate o obisku te vse bolj priljubljene destinacije?

Prva stvar, ki jo morate narediti, ko boste začeli načrtovati potovanje, je, da si pravočasno priskrbite vizum pri Veleposlaništvu Republike Kube na Dunaju. Ko boste ga imeli, lahko začnete načrtovati potovanje. Kuba je velika, barvita in raznolika, zato ponuja precej možnosti za zabavo, kulinarična in kulturna raziskovanja, tako da je včasih kar težko napraviti selekcijo med vsemi atrakcijami, ki si jih želimo ogledati.

Na Ministrstvu za zunanje zadeve obiskovalcem svetujejo, da pred odhodom s seboj vzamejo vsa zdravila, ki jih bodo morda potrebovali, saj mnogih izmed njih na Kubi ni. Za vsak primer imejte s seboj vse zdravniške recepte, da ne boste naleteli na težav z varnostno službo na letališču. Ne pozabite tudi poskrbeti za ustrezno zdravstveno in potovalno zavarovanje.

Če potujete v poletnem obdobju ali jeseni, obstaja povečana nevarnost epidemičnih bolezni – npr. mrzlice denga. Proti tej mrzlici ni cepiva, zato se pred komarji, ki razširjajo to bolezen, poskusite zaščititi s sredstvi proti komarjem, dolgimi hlačnicami in rokavi, ko pa spite, bodite vedno zaščiteni z mrežo proti komarjem.

 

 

Nekaj predlogov za destinacije, ki jih lahko obiščete:

  1. 1. Malecón

Malecón je dolgo obalno območje v Havani, ki se razteza ob Atlantskem oceanu. Ob večerih se tam zberejo glasbeniki in sprehajalci.

  1. 2. Univerza

Univerza sprejema študente že od prve polovice 18. stoletja, hkrati pa je tudi prizorišče mnogih pomembnih zgodovinskih dogodkov in protestov.

  1. 3. Salsa klub 1830

V znanem klubu 1830 se lahko naučite osnovnih korakov salse in se prepustite slavnemu ritmu, ki je zapeljal že mnoge. Kuba je doživetje za vse čute, zato pazite, da boste med svojim obiskom namenili dovolj pozornosti tudi raziskovanju tradicionalne kuhinje in njenih bogatih okusov. Bodite tudi pozorni na številne glasbenike, ki jih lahko slišite na ulicah – kubanska glasba vas ne bo razočarala.

  1. 4. El Morro

Veličastna trdnjava, ki je bila dolgo časa uporabljana tudi kot zapor, stoji že od 16. stoletja naprej.

  1. 5. Plaže Varadera

Območje Varadera meri več kot 3,000 km obale, v njem pa lahko kotiček zase najde vsak turist.

  1. 6. Finca Vígia

V tej hiši je dobrih 40 let živel eden izmed najbolj vplivnih evropskih pisateljev 20. stoletja, Ernest Hemingway, za katerega sta značilna telegrafski stil pisanja in temačne teme vojne, borbe in smrti. V tej hiši je tudi napisal večino svoje novele Komu zvoni? (1940).

 

 

  1. 7. El Floridita

Če ste se že ustavili v Finca Vígii, se lahko med svojimi potepanji osvežite tudi v tem prikupnem baru, ki je lociran v starem delu Havane. Tam si privoščite znamenit daquiri, ki je nekoč redno privabljal tudi Ernesta Hemingwaya. Danes je ta koktejl v lokalu po slavnem pisatelju poimenovan kar »Papa Hemingway«. Poleg te ikonične pijače, ki jo v baru pripravljajo brez sladkorja, pa je dodatna prednost tudi za opazovanje živahnega okoliškega dogajanja zelo primerna lokacija.

  1. Muzej revolucije

Muzej revolucije je bil ustanovljen leta 1920, ko so bile politične razmere na Kubi precej zaostrene. Nahaja se v nekdanji predsedniški palači.

  1. Hotel Nacional (Havana)

Hotel je danes še vedno prepoznaven zaradi svoje bogate zgodovine; v njem sta svoje operacije načrtovala tudi Che Guevara in Fidel Castro.

  1. Vegas Grande Waterfall

Čudovit slap z idiličnim jezerom pod njim ponuja odlično priložnost za ohladitev v vročih dneh, pa tudi za nastanek morda najboljše fotografije s počitnic.

 

Za konec pa še – bodite previdni, svoje dokumente in denar imejte ves čas pri sebi na varnem mestu, in v javnosti ne razkazujte ničesar vrednega, ne večjih količin denarja, nakita ali dragih elektronskih naprav. Kuba je nasploh čudovita zakladnica okusov in vonjav, ki vas zagotovo ne bo razočarala, če boste le pazili, kaj počnete.

 

 

Povzeto po:

https://www.gettingstamped.com/things-to-do-in-cuba/, http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/latinska_amerika_in_karibi/kuba/, https://www.buzzfeed.com/ninawolpow/things-to-see-and-do-in-cuba?utm_term=.fq1qXKdvv8#.ndVw3W8JJm

 

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo