Preko 100 sauvignonov in preko 50 vinarjev

SALON SAUVIGNON PTUJ 2020

Minoritski samostan Ptuj // novo prizorišče

sobota 27. junij 2020 

13:00 – 20:00

preko 100 sauvignonov in preko 50 vinarjev //
Master Class: Robert Gorjak, WSET diploma

vrhunska kulinarika

vstopnina: 18 evrov

V soboto 27. junija ob 13. uri bo najstarejše slovensko mesto šestič odprlo vrata festivala Salon Sauvignon. V tem trenutku je nanj prijavljenih 51 vinarjev iz vseh treh vinorodnih dežel Slovenije, udeležilo se ga bo še nekaj zanimivih drugih razstavljalcev in zelo močna kulinarična zasedba od Obale do zelene Štajerske.

Manjkala ne bo niti umetniška nota, saj bo priložnostno likovno razstavo iz depoja Mestne galerije Ptuj pripravil njen vodja, akademski slikar Dušan Fišer. Festival bo zaključil festivalski glasbeni koncert.

Glavni pokrovitelj festivala je Mestna občina Ptuj.

Nuška GAJŠEK, ptujska županja: »Festival Salon Sauvignon bo letos že šestič zapovrstjo na Ptuj privabil ne le ljubitelje vina, temveč tudi kulinarike in umetnosti. Na Mestni občini Ptuj verjamemo, da so prav tovrstni festivali dodana vrednost, ki gradi na bogati vinski tradiciji in širi kulturo pitja vina, bogati turistično ponudbo mesta, povezuje in nas postavlja ob bok največjim. Hkrati pa prav Salon Sauvignon odpira okna in vrata festivalskemu poletju. Četudi bo letošnje zaradi ukrepov, ki po epidemiji še veljajo, malce drugačno. Verjamem, da bo bogato, uspešno in da bo vsak obiskovalec našel kak dogodek zase in za svojo dušo.«

POD ARKADAMI

Ključna novost je lokacija dogodka, ki se bo iz Dominikanskega tokrat preselil v Minoritski samostan.

Slavko Dobnik, direktor festivala: »Odločitev, da se preselimo iz karizmatičnega Dominkanca, za nas ni bila lahka. A zavezani smo slediti priporočilom in omejitvam, ki zaradi korona virusa še vedno veljajo. Hkrati pa želimo tako obiskovalcem festivala kot gostujočim vinarjem in drugim partnerjem nuditi čim bolj udobno in zdravo okolje, kar v Dominikanskem samostanu ne bi bilo mogoče.

V čudovitem Minoritskem samostanu smo uzrli naravnost idealno rešitev, ki nam omogoča izvedbo dogodka na prostem, a hkrati pod streho – in sicer v slikovitem, prostornem notranjem dvorišču pod arkadami.

Hkrati so nam bratje minoriti prijazno ponudili enega najlepših refektorijev v Sloveniji, v katerem bomo izpeljali letošnji Master Class.

Dominikanski samostan je naša prva velika ljubezen, a letos se je z Minoritskim samostanom začela odpirati še druga. Salon se širi in bo morda že naslednje leto presegel prostorske možnosti Dominikanskega samostana. Morda pa bomo v prihodnosti Salon Sauvignon gradili kot festival dveh samostanov.«

MASTER CLASS

Staša BIZJAK, strokovna vodja festivala: »Že seznam prijavljenih vinarjev nakazuje, da bomo ponovno priča izjemnemu preseku raznolikosti tipik slovenskega sauvignona, kar je tudi po tem, kar nam povedo tuji poznavalci, velika posebnost in vrednota Slovenije kot vrhunskega sauvignonskega rastišča.«

Eden ključnih gradnikov festivala je festivalsko strokovno ocenjevanje, ki ga bo tudi letos izvedel Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj. Osem najbolje ocenjenih sauvignonov bomo vključili v letošnji Master Class.

Robert GORJAK, priznan slovenski vinski kritik in vinopisec z mednarodnim ugledom, prvi Slovenec z WSET diplomo iz vina in nosilec letošnjega Master Clasa: »Na delavnici se bomo sprehodili skozi nagrajena vina ter se skozi organoleptične lastnosti skušali dokopati do lastnosti letnika, mikrolokacije in splošnega vinarjevega pristopa do vinfikacije ter profila vinarja samega. Dotaknili se bomo še teme, ki ni pogosto na jedilniku – ali lahko sauvignon, podobno kot chardonnay ali renski rizling, izrazi rastišče in ali je sorta, ki se dobro stara.«

KULINARIČNI OTOK

Tudi letošnji festival bo kulinarično bogat. Domačim kulinaričnim hišam Ribič in Grabar iz Ptuja ter Špajzi iz Haloz se prvič pridružuje COB restavracija iz Portoroža, s svojo prepoznavnostjo pa bo festival gotovo zaznamoval Primož DOLNIČAR, ki ga v projekt vključuje sponzor Perutnina Ptuj.

Brigita SELINŠEK, vodja blagovne znamke Perutnina Ptuj: »Pred izbruhom pandemije smo želeli projekt razviti še širše in pritegniti nadarjene mlade kulinarike iz gostinskih šol z našim ambasadorjem Primožem DOLNIČARJEM kot njihovim mentorjem pri kulinaričnem nastopu na Salonu. Primož se povsem ujema z našim gledanjem, saj je ljubitelj narave in pristaš domačega, lokalnega v kulinariki. Zato smo se odločili z njim in skupaj z drugimi kulinariki v Primoževi kuhinji posneti promocijski video, ki bo preko družabnih omrežij vabil na Salon Sauvignon.«

MLADI IZ PODEŽELJA

Ker je v času festivala šolsko leto že pri kraju, smo se morali odpovedati pomoči učencev in mentorjev Biotehniške šole Ptuj, ki so bili doslej odlično strežno osebje Salona. Na pomoč so ponovno, že tretjč, priskočili mladi iz Društva podeželske mladine Spodnjega Podravja, ki bodo tokrat v celoti prevzeli operativo osrednjega dogodka.

Uroš KOVAČEC, vodja ekipe mladih podeželanov: »Zelo se nam zdi pomembno, da se pokažemo pred javnostjo, kdo smo in kaj smo, da smo v podporo dobrim vinskim projektom in da s tem pokažemo, da smo mladi del vinske kulture in zanesljivi partnerji uveljavljenim vinskim dogodkom.«

Z DR. WHITOM PO SLOVENIJI

»Slovenski Sauvignon je naslednja velika stvar, ki že čaka, da se zgodi v kulturi sauvignona tudi globalno – in Salon Sauvignon ustvarja prihodnost vinskega turizma Slovenije. Ujemite priložnost biti del te zgodbe, preden jo razširijo ‘vplivneži’ in postane Salon Sauvignon nekaj masovnega.«

To laskavo oceno je podal dr. Paul J. White, etablirani vinski pisec in član upravnega odbora CMS, nosilec Master Classa na Salon Sauvignon 2019, ki je ocenjeval na stotine vinskih dogodkov in opisal na stotine vinskih destinacij po vsem svetu.

Študijska tura po treh slovenskih vinskih deželah, ki smo jo zanj organizirali v marcu, je bila prvo dejanje letošnjega festivala Salon Sauvignon Ptuj 2020.

Te dni so na spletni strani Concours Mondial du Sauvignon, najpomembnejši ustanovi za promocijo sorte sauvignon na svetu, objavili njegov članek o Sloveniji kot izjemni sauvignonski destinaciji.

V njem je med drugim zapisal:

»Salon Sauvignon, ta vsakoletni, enodnevni, na ljubitelje vina osredotočen dogodek, je med mladostno publiko, ki si želi slediti najsodobnejšim sauvignonskim stilskim trendom, ustvaril modnost – sauvignon je postal seksi.«

Komentarji
Morda vas bo zanimalo