PSI NA POTOVANJU Z LETALOM

Čeprav so na poletih večjih ameriških letalskih družb, še posebej internih, hišni ljubljenčki že dolgo običajen prizor, v Evropi domače živali na letalih še niso tako pogosto prisotne. Po skupni regulaciji Evropske Unije so živali sicer lahko prisotne v kabini letala, če tehtajo manj kakor 8 kilogramov, vendar je od posamezne letalske družbe odvisno, ali to dejansko dovoli.  

Vaši ljubljenčki lahko z letalom potujejo na več različnih načinov. Lahko so z vami v kabini; v tem primeru morajo biti v za to namenjeni torbi pod sedežem pred vami, lahko pa jih tudi prijavite v prtljago med check-inom.

Živali, ki imajo posebno vlogo, npr. opravljajo vlogo vodnika ali tolažnika, so po pravilih precej letalskih družb lahko z vami v kabini. Družba British Airways vam bo na primer dovolila, da svojega psa pripeljete v kabino letala brez dodatnih stroškov, če je pes le prepoznan s strani družbe za pse pomočnike, ki je certificirana članica IGDF (International Guide Dog Federation) ali ADI (Assistance Dogs International).

Nobena britanska letalska družba sicer ne dovoli, da bi vaši ljubljenčki potovali v kabini, če ne spadajo v skupino psov pomočnikov, vendar bodo nekatere, seveda ob dodatnem plačilu, vaše ljubljenčke prevažale med prtljago, ki ste jo prijavili ob check-inu 

Najbolj znana nizkocenovna zračna prevoznika, Ryanair in EasyJet, svojim potnikom ne dajeta možnosti, da bi svoje domače živali prijavili med prtljago, v kabinah pa dovolita le certificirane pse pomočnike.  

 EVROPSKI POTNI LIST IN VETERINARSKO SPRIČEVALO 

Gre za dokument, s katerim lastnik izkazuje lastništvo svojega psa, poleg tega pa mu omogoča, da svojega hišnega ljubljenčka odpelje v vse države članice EU, pa tudi v našo južno sosedo Hrvaško in nekatere druge države. Obstaja pa tudi precej držav, ki ob vstopu psa zahtevajo tudi t.i. veterinarsko spričevalo, ki obenem prav tako služi kakor identifikacijski dokument.  

CEPLJENJE PROTI STEKLINI 

Svetovna organizacija za zdravje živali (World Health Organisation for Animals) države sveta razdeljuje na tri kategorije glede na stopnjo ogroženosti s steklino. Obstajajo države, kjer je nevarnost stekline velika, države, kjer ta bolezen sploh ni prisotna, in države, v katerih je kontrolirana. Po drugi strani Evropska Unija nobene države na svetu ne priznava kakor popolnoma varne pred steklino, in vse države uvršča v preostali dve kategoriji. Cepljenje proti steklini je za pse v Sloveniji obvezno. Cena cepljenja je 31,42€, cena prvega cepljenja psa pa je 61,32€.  

UDOBJE 

Če je vas pes na letalu v posodi za prenašanje živali, mora ta biti dovolj velika, da se pes v njej lahko z lahkoto obrne ali pa stoji. Dno naj bo vodoodporno. Poskrbite, da bo vaš ljubljenček imel dovolj vode in da mu bo udobno. Najraje izberite takšno posodo, ki je tik pod maksimalno velikostjo, ki jo določa letalska družba, in pri tem ne varčujte – gre za zdravje in dobro počutje vaših ljubljenčkov, ki je povsem vaša odgovornost.

Osebje na letalu vam ne bo moglo pomagati, zato morate vi sami poskrbeti za to, da bo vaš pes na letalu imel vse, kar potrebuje. Nekatere letalske družbe vam bodo sicer dovolile vzeti pse na daljše lete, vendar morate v zakup vedno vzeti značaj in fizično stanje vašega ljubljenčka. Sami veste, kako bi dolgo potovanje vplivalo nanj, in če veste, da ga ne zmore, ga raje ne izčrpavajte.  

Povzeto po: Pettravel, Independent, kriza.si, uradni-list.si (pravilnik o označevanju živali)

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo