RAZMERJE Z NARCISISTOM IN MANIPULATORJEM: KAKO ODITI?

Po spletu okoliščin ste se znašli v razmerju z narcisistom; osebo, ki vas izkorišča čustveno ali finančno, ki vas napolnjuje s strahom, občutkom distanciranosti in manjvrednosti. Še sami ne razumete, zakaj ne odidete, družini in prijateljem pa skrivate resnico o tem, kako slabo je vaše razmerje v resnici. Sram vas je, da ste zabredli tako globoko, zdaj pa ne veste, kako se umakniti; občutek imate, da iz vašega razmerja ne vodi noben izhod, saj ima vaš partner nad vami izjemno oblast, ki si jo je pridobil s spretno manipulacijo.  

 

Dejstvo je, da takšno neenako razmerje lahko obstaja le, če vi sami na neki točki svojega življenja privolite vanj. Morda je zaradi dogodkov v preteklosti vaša samozavest trenutno oslabljena, zato ste za svojega partnerja lahek plen. Ljudje, ki vas želijo posedovati in izkoriščati, to lahko počnejo le, če se ne znate ali ne želite postaviti zase – močnih in samozavestnih žensk se bodo manipulatorji izogibali, saj vedo, da pri njih ne morejo ničesar opraviti. Pomembno je, da se v glavi zaveste dejstva, da ni nič narobe s tem, da boste samske, če ga boste zapustile – samski stan je lahko vir vaše največje sreče in čas, ko boste odkrile svoja zanimanja in hobije. 

Ko ste enkrat prepoznali, da vaše razmerje morda ni najbolj zdravo, je naslednji korak, ki se ga morate lotiti, načrt, kako se boste osvobodile. Pomembno je, da se zavedate, da imate le ve moč, da prekinete urok – odločilnega koraka ne more namesto vas narediti nihče.  

 

 

  1. Začnite se zavedati svoje vrednosti.  

Pomembno dejstvo, ki ga danes vse premalo poudarjamo, je:  

Za po(po)lno življenje NE potrebujete partnerja.  

To velja, pa če imate dvajset let ali pa šestdeset – nikoli niste premlade ali prestare, da bi zapustile partnerja. Ne vztrajajte v slabem odnosu le zato, ker se bojite, da boste ostale same. Če veste, da vas razmerje onesrečuje, odidite, takoj.  

 

  1. Postavite partnerja iz centra vašega življenja.  

Center vašega življenja morate biti ve same in nihče drug. Ne zamenjujte svojega moralnega sistema z njegovimi vrednotami, ne oblačite se tako, kot je njemu všeč, če se v oblačilih ne počutite sproščeno in udobno, ne postavljajte njegovih potreb pred svoje, ne zanemarjajte svojih prijateljev samo zato, da lahko več časa preživite z njim. 

 

 

  1. Pridobite nazaj svojo samostojnost.  

Ne izgubite svoje osebnosti v razmerju – v prvem planu ste vedno vi kot individualna oseba, vloga partnerke je šele na drugem mestu. Počnite stvari, ki so vam všeč in se ne obremenjujte s tem, ali so všeč tudi njemu – če ga bo ta sprememba ujezila, bo vsaj hitro pokazal svoj pravi obraz in si boste prihranile mnoga razočaranja v prihodnosti.

 

  1. Šele, ko boste zadovoljne same s sabo, boste dovolj močne in samostojne, da boste lahko postale del razmerja – ali pa prekinile takšno, ki vas onesrečuje.  

Če niste srečne kot samske osebe, je zelo lahko, da boste potrditev iskale pri partnerju. Tako se boste ujele v krog odvisnosti od njegovega priznanja in naklonjenosti, zato se boste vedno znova vračale nazaj k osebi, ki je vir tako vaših najhujših bolečin, kot občutka olajšanja, kadar vam nameni pozornost. Edina oseba, katere pričakovanjem morate zadostiti, ste ve same.  

 

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo