MSM: KJE NAJTI BIO ŽVEPLO, KI SKRBI ZA NAŠE TELO?

Biološko aktivno žveplo je eno najpomembnejših hranil, ki skrbi, da telo ostane mladostno in polno energije. Ko se staramo in obenem prehranjujemo na način, ki organizmu ne zagotavlja zadostne količine pomembnih hranilnih snovi, telo postane utrujeno, celice postanejo toge, raven energije pa drastično upade. 

 

MSM (metilsulfonilmetan) je organska žveplova spojina, ki je naravno pridobljena med Zemljinim kroženjem dežja oziroma v procesu, imenovanem »kroženje žvepla«. Žveplo je prisotno v mnogih nepredelanih živilih – zelo majhne količine MSM-ja je najti v sadju, paradižnikih, koruzi, mleku, čaju in kavi – a je navadno izgubljeno med toplotno obdelavo.

 

MSM je sestavljen iz 34% žvepla, 34% kisika, 26% ogljika in 6% vodikovih vezi. 

Trenutno ni določenih priporočenih dnevnih količin za vnos žvepla ali MSM-ja. Navadno je prodajan v obliki prehranskih dopolnil in priporočen v dozah med 2000 mg do 6000 mg dnevno. Nekatere raziskave vključujejo tudi večje količine, a najbolj varno je, da se dnevni vnos giba med omenjenima količinama, razen če vam več priporoči zdravnik. Mnoga prehranska dopolnila poleg MSM-ja vsebujejo tudi druga hranila, ki krepijo zdravje sklepov, vključno z glukozaminom in hondroitinom. Najdemo ga lahko tudi v obliki prahu, ki ga vmešamo v vodo, sokove ali smutije. 

 

 

Gre za zadnje čase zelo popularno sredstvo za ohranjanje vitalnosti. Tu je nekaj koristi, ki jih prinaša uživanje MSM-ja: 

 

 1. Izboljša zdravje kože 

MSM je ključen del produkcije kolagena. Pomanjkanje kolagena povzroča povešeno kožo in gube, pa tudi suho, razpokano kožo. MSM skupaj z vitaminom C gradi nova, zdrava tkiva, saj normalizira gradnjo kolagena in tako drastično izboljša zdravje in videz kože. 

 

 1. Koristi fleksibilnosti 

Raziskave kažejo, da je MSM zelo učinkovit pri izboljševanju fleksibilnosti sklepov. Poleg tega skrbi tudi za gradnjo prožne kože in mišičnih tkiv, kar vodi v splošno fleksibilnost, saj so tkiva bolj navlažena in prožna. 

 

 1. Razstruplja telo 

Ena od najpomembnejših vlog MSM-ja je, da naredi celice bolj propustne. To pomeni, da se lahko škodljivi toksini in presnovni odpadki zlahka odstranijo iz celic, medtem ko se voda in ključna hranila pomikajo vanje. Gre za topilo kalcijevega fosfata, zato ima izredno sposobnost ločitve in odstranitve slabega kalcija, ki je razlog degenerativnih bolezni. 

 

 

 1. Krepi nohte in lase 

Kolagen in keratin sta ključna za produkcijo zdravih nohtov in las. Ne pravijo mu zaman »mineral lepote«, saj zagotavlja žveplo, ki je nujno potrebno za produkcijo kolagena in keratina. Tako pripomore tudi h trdnosti in debelosti les in nohtov, kar se opazi že po nekaj tednih uporabe. 

 

 1. Pospešuje celjenje 

Laktična kislina in njeni stranski produkti povzročajo bolečine v telesu. MSM poveča zmožnost telesa, da ta odvaja odpadne produkte na celični ravni. To pospešuje celjenje in obnavljanje tkiv. 

 

 1. Naravno povečuje raven energije 

Zaradi povečane propustnosti celic je potrebne manj energije za ukvarjanje z nabiranjem škodljivih toksinov. Zato je več energije usmerjene direktno v celjenje oziroma aktivnost. Prebava porabi kar 70 – 80% osnovne potrebe po energiji. MSM poveča tudi absorpcijo hranilnih snovi, zato je poraba energije za prebavo precej zmanjšana.

 

 

 1. Ima protivnetne lastnosti 

Ker dovoljuje metaboličnim odpadkom, da odidejo iz celic, je MSM tudi močno protivnetno sredstvo. Odvečna teža telesa je pravzaprav vnetje. Celice so kronično vnete in vsebujejo stranske produkte metaboličnega procesa. Da se ti odpadki odstranijo iz organizma, je potrebno žveplo. Ko se ti odpadni produkti odstranijo iz sistema, se celice znebijo tudi odvečne tekočine, kar rezultira v naravni in učinkoviti izgubi neželene odvečne telesne teže. 

 

ZAKAJ UŽIVATI MSM?

Predvsem je znan kot protivnetno sredstvo, sicer pa se uporablja za lajšanje zdravstvenih težav, kot so: 

 

 • osteoartritis in revmatoidni artritis, 
 • osteoporoza, 
 • mišični krči,
 • glavoboli, 
 • predmenstrualni sindrom, 
 • skleroderma, 
 • vnetja v očeh ali sluznici, 
 • tenosinovitis, burzitis in tendinitis. 

 

 

Na kožo pa ga nanašajo za zdravljenje: 

 

 • gub,
 • strij, 
 • brazgotin, 
 • sončnih opeklin, 
 • odrgnin, ureznin in ran. 

 

Z njim se zdravijo tudi prebavne težave, kot so kronično zaprtje, razjede in divertikuloza. 

 

 

Povzeto po: 

https://theshawnstevensonmodel.com/7-benefits-of-msm-the-miracle-supplement/ 

https://www.superfoodevolution.com/what-is-msm.html 

https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/msm-methylsulfonylmethane-uses-and-risks#1-2 

https://www.swansonvitamins.com/blog/amy/msm-dosage-how-much-to-take 

 

 E. B.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo