TAKO SI DOMA IZDELATE NARAVNI DEZODORANT

Še nekaj let nazaj smo se veselo in brezskrbno vsepovprek špricale z antiperspiranti, dandanes pa je ozaveščenost o vseh zdravju škodljivih snoveh, kemikalijah, karcinogenih in hormonskih motilcih, ki jih s tem vnašamo v telo, med splošno populacijo že na zelo visoki ravni. Resnica je, da je koža naš največji organ, skozi katerega v telo sprejemamo številne snovi; zakaj bi torej nanj mazali nekaj, česar ne bi pojedli?

 

Na spletu tako lahko hitro najdemo tisoč in eno navodilo za izdelavo naravnih deodorantov, pa tudi losjonov, pilingov, krem, balzamov za ustnice in praktično vsake kozmetike. Verjemite – vsak klasični kozmetični produkt v vaši kopalniški omarici se da dokaj hitro in preprosto zamenjati s podobnim, izdelanim iz zdravju in okolju prijaznih sestavin. Takšna ozaveščena opcija v nasprotju s splošnim prepričanjem tudi ni vedno nujno draga in brezupno zakomplicirana; vse, kar potrebujete, je ščepec dobre volje in malce truda.

 

 

Izmed preobilice receptov za izdelavo naravnega deodoranta smo za vas izbrali tistega z dokaj preprostim postopkom izdelave in bogatim, a prijetnim vonjem, ki pa ga lahko s svojim najljubšim eteričnim oljem popolnoma prilagodite svojemu okusu.  

 

Potrebujemo:  

  • 3 jedilne žlice kokosovega olja;  
  • 3 jedilne žlice pecilnega praška;  
  • 2 jedilni žlici karitejevega masla;  
  • 2 jedilni žlici koruznega škroba;  
  • vaše najljubše eterično olje. 

 

Priprava:  

1.Karitejevo maslo in kokosovo olje dajte v čist kozarec iz debelega stekla, npr. tak, ki je nekoč pripadal marmeladi ali kompotu. Kozarec postavite v lonec vode in počasi segrevajte vodo, dokler se karitejevo maslo in kokosovo olje ne stopita in zmešata. Če nimate primernega kozarca, lahko maslo in olje zmešate tudi v loncu, vendar si boste na ta način naredili dodatno delo s pomivanjem lonca in prestavljanjem mase v drugo posodo, pri čemer se je bo nekaj tudi zagotovo izgubilo.  

2.Mešanico odstavite z ognja in ji dodajte pecilni prašek in koruzni škrob (če tega nimate pri roki, le dodajte več pecilnega praška). Dobro premešajte.

3.Dodajte svoje najljubše eterično olje in ponovno premešajte. Masa je pripravljena in jo lahko pustite, da se strdi. POMEMBNO: ni potrebno, da jo postavite v hladilnik, lahko jo pustite na sobni temperaturi.  

4.Če se vam to zdi lažje, lahko maso shranite tudi v embalaži vašega starega, predhodno izpraznjenega deodoranta, vendar pazite! V poletnem času se lahko zlahka stopi 

 

100% karitejevo maslo lahko med drugim kupite v lekarni (100mL vas bo stalo okrog 10 evrov), kokosovo olje pa tudi v vsaki navadni, a bolje založeni trgovini s špecerijo.  

 

 

Če se vam mudi in pri roki nimate karitejevega masla, lahko deodorant pripravite tudi na še hitrejši in bolj preprost način; v tem primeru bo osnovna sestavina, ki bo izdelku tudi dajala značilen vonj, kokosovo olje 

 

Potrebujemo:  

  • 6 jedilnih žlic kokosovega olja;  
  • 4 jedilne žlice pecilnega praška; 
  • 4 jedilne žlice koruznega škroba;  
  • eterično olje (po želji, ni obvezno). 

 

Priprava:  

1.V posodi srednje velikosti zmešajte pecilni prašek in koruzni škrob.  

2.Dodajte kokosovo olje in mešajte z vilico, dokler masa ne bo gladka. Če je masa preveč suha, dodajajte olje, dokler ni tekoča. 

3.Zadnji korak je isti kakor pri pripravi deodoranta s karitejevim maslom; maso shranite v majhni stekleni posodi ali pa v prazni embalaži prejšnjega deodoranta.  

 

 

Vir: Wellnessmama

 

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo