RAZMIŠLJATE O SPREMEMBI KONTRACEPCIJSKE METODE? TO SO STVARI, KI JIH MORATE VEDETI

Najti pravo kontracepcijo, ki vam bo ustrezala, je lahko kar zapleten proces. Tudi, ko se pogovorite s svojim ginekologom in že izberete kontracepcijo, boste lahko vmes razmišljali, da bi jo zamenjali. Če se vam zdi, da boste pozabili jemati tabletke, ali bi mogoče poskusili z z materničnim vložkom, obstaja nekaj korakov, ki jim morate slediti, če želite spremembo.  

Pametno, da najprej razmislite o prednostih in slabostih trenutne kontracepcije, zato da ugotovite, kaj vse je še na trgu in kaj vam bo ustrezalo. Težava je, da bo lahko nekaj nekateri ženski ustrezalo, drugi pa niti najmanj. Posledice kontracepcije, zaradi katerih boste razmislili o menjavi, so: krvavitve med ciklusom, spremembe razpoloženja, več mozoljev, nizek libido, glavobol, migrene ali celo občutljiva koža.  

 

Razmišljate, da bi se z zdravnikom pogovorili o prednostih in slabostih menjave? Za vas imamo nekaj nasvetov: 

  • Če razmišljate o materničnem vložku, vprašajte, kakšen je postopek vstavljanja 
  • Ko menjate kontracepcijo, sedem dni uporabljajte še dodatno kontracepcijo (kondom) 
  • Če razmišljate o kondomih, se pred tem pogovorite s partnerjem, da vidite, ali je to primerno za oba, saj morajo biti kondomi uporabljeni pravilno in redno. 
  • Če imate kontracepcijo samo s progesteronom in želite zamenjati za tabletke, je pomembno, da poznate svojo zgodovino zdravja. Če imate zgodovino migren z avro, je najbolje, da izberete tabletke, ki vsebujejo samo progesteron. 
  • Pri menjavi bodite pripravljeni na glavobole, slabost in menjavanje razpoloženja, saj se morate na spremembo navaditi.

 

Obstaja tudi možnost, da dobite dodatne stranske učinke, zato je pametno, da si zapisujete simptome in jih poročate svojemu zdravniku. Ti simptomi so vse od nepredvidene krvavitve, menjavanja razpoloženja do izpadanja las.  

Poleg tega, da vas kondomi ščitijo pred spolno nalezljivimi boleznimi, pa je pametno, da jih uporabljate med menjavo metode, še posebno, če si še ne želite otrok.  

 

Povzeto po: Popsugar

 

K. R.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo