SHIRATAKI TESTENINE BREZ KALORIJ: MIT ALI RESNICA?

V času, ko se v želji po vitki postavi vsi izogibajo ogljikovim hidratom, so testenine shirataki pravi hit. Poleg tega, da naj ne bi vsebovale ogljikovih hidratov, je njihova najbolj znana lastnost tudi to, da so brez kalorij. Pa so res ali gre za mit? 

 

Kaj so shirataki testenine? 

Kot je sklepati že iz imena, rezanci shirataki izhajajo iz Japonske. Njihova tekstura je podobna želeju in so odličen vir prehranskih vlaknin, imenovanih glukomanan. Gre za vlaknine, v katerih je najti več kot 16 različnih vrst aminokislin in mnoge vitamine in minerale. 

Tovrstne testenine so narejene tako, da je glukomanan izvlečen iz korenine rastline konjac, imenovane tudi hudičev jezik, in zmešan z vodo in apnico – tako je ustvarjena želatinasta snov, imenovana »konnyaku«.V končnem produktu je 97 odstotkov vode in 3 odstotke neprebavljivih vlaknin in tako ne vsebuje kalorij – zato testenine shirataki slavijo tudi pod imenom »čudežne testenine«. So brez glutena in prijazne različnim dietam, kot sta na primer paleo in keto. 

Okusa pravzaprav nimajo, a če so pakirane v tekočini, imajo vonj, ki rahlo spominja na ribe – ta izgine, ko jih sperete z vodo. Poleg takih, pakiranih v vodi, pa obstajajo tudi v suhem pakiranju. 

 

So testenine shirataki zdrave? 

Četudi se sliši skoraj predobro, da bi bilo res, so čudežne testenine vredne vseh pohval, ki jih dobivajo. Ne vsebujejo nobenih kalorij in ogljikovih hidratov, obenem pa so polne zdravih in koristnih vlaknin – glukomanan je vrsta viskoznih vlaknin, natančneje gre za vodotopne vlaknine. Podobno so na primer sestavljena tudi chia semena, ki lahko absorbirajo kar 50-krat več vode od lastne teže. 

 

 

KORISTI ČUDEŽNIH TESTENIN

 

Pripomorejo k izgubi telesne teže 

Glukomanan gre skozi debelo črevo skoraj nedotaknjen. Ker daje občutek sitosti, upočasnjuje praznjenje želodca in upočasnjuje premikanje po debelem črevesu, je zelo dobrodošel v prehrani tistih, ki želite izgubiti kilogram ali dva. Obenem pa k hujšanju pripomore tudi to, da so shirataki testenine brez kalorij, zaradi česar je lažje doseči dnevni deficit oziroma porabiti več energije, kot je vnesete s hrano. 

 

Zmanjšujejo raven holesterola 

Testenine shirataki naj bi zavirale tudi transport in absorpcijo holesterola v debelem črevesu. Leta 1995 je bila izvedena študija, ki je trajala štiri tedne in vključevala 70 moških udeležencev – njihov holesterol se je zmanjšal za kar 10 odstotkov. Pri enajstih udeležencih se je raven holesterola v primerjavi s tistimi, pri katerih so uporabili placebo, znatno izboljšala. 

 

Nadzorujejo sladkorno bolezen 

Glukomanan zmanjšuje raven krvnega sladkorja po obrokih in najverjetneje izboljšuje občutljivost na inzulin. Raziskava, v kateri je sodelovalo 13 sladkornih bolnikov, kaže, da je po 90 dneh uživanja prehranskega dopolnila z glukomananom, njihova povprečna raven krvnega sladkorja padla za kar 29 odstotkov. 

 

 

Regulirajo prebavni trakt 

Glukomanan vsebuje polisaharide, zaradi katerih lahko absorbira ogromno vode, kar ga naredi odlično odvajalo. Glukomanan v rastlini konjac igra vlogo tudi kot prebiotik, torej agent, ki stimulira koristne črevesne bakterije. V raziskavi, v kateri je sodelovalo osem posameznikov, ki so uživali glukomanan, je ta povečal pogostost odvajanja blata za kar 27 odstotkov, obenem pa je tudi olajšal njegov prehod čez črevesje. Rezanci shirataki tako preprečujejo zaprtje in delujejo proti hemeroidom. 

 

KAJ PA POMANJKLJIVOSTI?

Potencialna pomanjkljivost testenin shirataki je, da lahko zaradi vsebnosti sicer koristnega glukomanana povzročajo kratkotrajne prebavne težave, na primer napihnjenost. To je sicer značilno za več vrst odpornega škroba, zato je priporočljivo, da ga oz. živila, ki ga vsebujejo, sprva uživate v manjših količinah, ki jih nato postopoma povečujete. 

Poleg tega je potrebno poskrbeti, da – prav zaradi glukomananove sposobnosti absorbiranja velikih količin vode – ob uživanju testenin shirataki zaužijete dovolj tekočine, najbolje vode ali nesladkanih pijač. V nasprotnem primeru se lahko pojavijo črevesne blokade. 

Priporočljivo je, da čudežnih testenin ne uživate nekaj ur po zaužitju zdravil ali prehranskih dopolnil, saj lahko zmanjšajo njihovo absorpcijo. 

 

 

Viri: 

https://wellnessmama.com/121436/shirataki-noodles/ 

https://www.livestrong.com/article/469089-are-shirataki-noodles-healthy/ 

 

E. B.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo