Recept: domač ržen kruh

Ržen kruh je poln vitaminov in drugih koristnih snovi, obenem pa ugodno vpliva na delovanje notranjih organov. Če je domač, pa je še toliko boljši!

Kaj potrebujete?

  • 1 kg polbele moke (lahko tudi bela)
  • 200 g ržene polnozrnate moke
  • 800 ml mlačne vode
  • 1 žlica sladkorja
  • 4 zravnane žličke soli
  • ½ svežega kvasa ali 1 suh kvas

Postopek

Moko presejte v večjo posodo. Na sredini naredite luknjico, vanjo nadrobite kvas, dodajte sladkor, zalijte z nekaj tople vode in jamico zakrijte z nekaj moke. Preostalo vodo dodajte okoli jamice in vanjo dodajte sol. Pazite da sol ne potresete po kvasu, ampak da jo daste v vodo, v kateri ni kvas. Zmes pustite počivati nekaj minut, da prične kvas vzhajati (se dvigne iz moke kot vulkanski izbruh). S kuhalnico na hitro vse premešajte,  da so vse sestavine povezane. Postite vzhajati.

Čas vzhajanja je odvisen od temperature prostora. Ko kruh naraste, ga z rokami zamesite v lep hlebček. Mesite tako, da robove obračate proti sredini.  Hlebček položite na peki papir, ki ste ga malce namazali z oljem. Z oljem premažite tudi cel hlebček, da se vam ne naredi skorja, naredite zareze ter pustite vzhajati. Pečico segrejte na 200 stopinj vanj postavite narasli hlebček in zmanjšajte temperaturo na 180 stopinj. Pecite eno uro.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo