RECEPT: HRANLJIVA ENOLONČNICA S ČIČERIKO
Tokrat predlagamo enostavno, a precej hranljivo jed: enolončnica s čičeriko. Čičerika je stročnica, ki izvira iz Azije. Ker vsebuje veliko beljakovin, je posebno priporočljiva za vegetarijance. Poleg beljakovin je čičerika bogata tudi s kalcijem, fosforjem, železom in drugimi rudninami. Zaradi vsebnosti ogljikovih hidratov, ki preprečujejo hiter prehod sladkorja v kri, jo priporočajo tudi sladkornim bolnikom. Vsebuje tudi precej prehranskih vlaknin, ki pospešujejo prebavo in vežejo strupe iz črevesja.
Več kot dovolj razlogov torej, da se lotimo priprave te okusne enolončnice.
Potrebujete:
– čičerika
– čebula
– česen
– olivno olje
– zelenjava (korenje, zelena, paradižnik)
Večer pred predvidenim kosilom čičeriko namočimo v hladni vodi. Naslednji dan namočeno čičeriko odcedimo, dolijemo svežo vodo in skuhamo do mehkega. V drugi posodi popražimo čebulo na olivnem olju in dodamo zelenjavo po želji (korenje, zelena, česen, paradižnik). Vse to zalijemo z jušno osnovo in kuhamo približno pol ure. To okusno, hitro pripravljeno enolončnico lahko pripravimo tudi za kakšen dan vnaprej.