S PREHRANO NAD STRES: 8 ŽIVIL, KI JIH MORATE UŽIVATI

Priznati si moramo, da se vse vsaj enkrat srečamo z eno izmed različnih oblik stresa. Ni pomembno, ali je to zaradi dela, družine ali čustvene stiske, dejstvo je, da na nas vpliva na tak ali drugačen način. Simptomi se od osebe do osebe razlikujejo, vendar je splošno znano, da se po navadi težave pokažejo kot boleč želodec, glavobol, alergijske reakcije in bolečine v mišicah. Pa je res, da nam lahko v takšnih situacijah pomaga tudi prehrana?   

Prehrana je nedvomno eden izmed načinov, kako omiliti stresno situacijo in rešitev težav, ki jih prinaša stres. Morda tega nisi vedela, vendar lahko z vključitvijo nekaterih živil v svoje dnevne obroke omiliš slabo počutje, ki je posledica stresa.

Znano je, da se, ko smo pod stresom, nagibamo k temu, da nenadzorovano uživamo hrano, v kateri vidimo nekakšno čustveno uteho. Iz tega razloga se je razvil tudi izraz “čustvena lakota”, ki je povezan s tem nenadnim in neupravičenim občutkom apetita. V stresnih situacijah se večinoma nagibamo k uživanju živil, ki so običajno sestavljena iz maščob slabe kakovosti, visoke vsebnosti sladkorjev in soli, in ki so prav tako zelo predelana.

Kaj je posledica vsega tega? Slabo počutje, dodatni kilogrami in občutek napihnjenosti v našem telesu. Ravno to je razlog, da se zavemo, da je ravno prehrana tisti dejavnik, ki ga moramo (med drugim) spremeniti, da se bomo v našem telesu bolje počutili.

Živila, ki bi morala biti zmeraj prisotna v naši prehrani, so tista, ki so bogata z antioksidanti, omega 3 kislinami in vitamini (še posebej C ali E). Potrebno je vključiti čim več živil, kot je brokoli, zelena listnata zelenjava, rdeče sadje, ribe, kurkuma, ingver, cimet in različni agrumi.   

Z vključitvijo teh živil v prehrano lahko na naraven način nadzorujemo in omilimo simptome, tako fizične kot psihološke, ki se v našem življenju pojavijo zaradi različnih stresnih situacij. Vsekakor pa se moraš zavedati, da hujših situacij včasih nismo zmožni rešiti sami in moramo zato poiskati strokovno pomoč.

Povzeto po: Cosmopolitan

N. P.   

Komentarji
Morda vas bo zanimalo