SMO ŽENSKE IN MOŠKI SPLOH LAHKO SAMO PRIJATELJI?

Ali obstajajo iskrena prijateljstva med predstavniki nasprotnih spolov? V mnogih primerih je odgovor ne. Včasih je to dobro, ko oba udeležena vidita prijateljstvo kot korak do vzajemno-zadovoljujoče ljubezni, seksa in/ali zavezanosti. Spet drugič pa moški in ženske ne moremo biti prijatelji, saj si navadno razvijanja nečesa večjega želi le en od udeleženih. Take situacije vodijo do odnosov, v katerih so popolnoma zadovoljene potrebe ene osebe, in sicer na račun druge. Taki nesrečni primeri in frustracije, ki pri tem nastanejo, so težave, zaradi katerih mnogi verjamejo, da je prijateljstvo med moškimi in ženskami nemogoče. 

 

Kljub temu pa temu vsekakor ni tako. A tako prijateljstvo zahteva dve osebi, ki imata enake cilje in, ki si odnos predstavljata enako. Zahtevana je jasna komunikacija in zmožnost prekinitve prijateljstva, če se izkaže, da to ni enakovredno. Če si zares želite prijateljev oz. prijateljic, je morda bolje, da izberete osebe nasprotnega spola, ki so že v romantičnih razmerjih. Tako boste imeli zadovoljivo izmenjavo, dobrega prijatelja oz. prijateljico in nič frustracij. 

 

IN KAKO OHRANITI PRIJATELJSTVO Z OSEBO NASPROTNEGA SPOLA?

Včasih je prijateljstvo med moškim in žensko težko izvedljivo, saj imamo različna pričakovanja, kaj bo to prijateljstvo vključevalo. Seveda pa obstajajo tudi skupna pričakovanja, zato je z nekaj truda mogoče ustvariti zadovoljivo prijateljstvo (vsaj v določenih situacijah). 

 

 

Razumite različne prijateljske potrebe 

Ljudje navadno mislimo le o tem, kaj sami potrebujemo oz. si želimo. Morda imamo celo občutek, da je to, kar si želimo sami, bolj pomembno. A temu vsekakor ni tako. Ko vstopimo v kakršenkoli odnos, tudi preprosto prijateljstvo, so lahko želje drugih drugačne od naših. Cilji prijateljstva so pri vsaki osebi drugačni – nekateri si želijo druženja, drugi virov, nekateri seksa, drugi predanosti. Da bi imeli uspešno prijateljstvo, je treba te razlike spoštovati. Ne pustite, da vas kdorkoli skuša osramotiti zaradi vaših želja in ne delajte tega drugim. 

 

Izrazite svoje namene 

Frustracije in težave se začnejo, ko katera od vključenih oseb ni več iskrena o svojih ciljih. Na primer, če moški trdi, da si želi le druženja, ko si v resnici želi romantičnega razmerja. Ali če ženska le spi z nekom, s katerim si želi imeti resno ljubezensko razmerje. Če zanje ne vejo, »prijatelji« težko zadovoljijo te potrebe. 

Če si torej želite specifične vrste odnosa, je pomembno, da to pokažete – s pogovorom in postavljanjem vprašanj. Morda pomeni tudi, da se vedete kot romantični partner bolj kot prijatelj že od začetka in izrazite željo po predanosti ali spolnosti preden nastanejo komplikacije. Nekateri moški na primer pravijo, da ne plačujejo stvari pri srečevanju z žensko, če ta ne želi biti njihovo dekle in nekatere ženske, da ne spijo z moškimi, ki jih ne zanima daljša zveza. Spet drugi pa govorijo o svojem pred-obstoječem partnerju ali partnerki že samo zato, da s tem drugim sporočajo, da so na voljo le kot prijatelji. V vsakem primeru – pomembno je, da sta si obe strani na jasnem, kaj vključuje to prijateljstvo. Izrazite svoje želje in poslušajte želje drugih. 

 

Ostanite le v enakovrednih prijateljstvih 

Včasih si oba »prijatelja« želita, da bi prijateljstvo počasi vodilo v ljubezen in predanost. Včasih si oba želita tudi seksualnih koristi. Spet drugi pa si delijo željo le po druženju, pogovoru in medsebojni podpori. Vse troje je dobra osnova za zadovoljujoča prijateljstva brez frustracij. Uravnovešena prijateljstva so najpogosteje v situacijah, ko oba potrebe po ljubezni, seksu, virih in varnosti zadovoljujeta s svojima partnerjema. 

Pri ostalih prijateljstvih pa se želje ujamejo malce težje – stroški se višajo, frustracije povečujejo in nastanejo čustva. Zato je za oba najbolje, da se taka prijateljstva čim prej končajo. Če se znajdete v prijateljstvu, iz katerega želite več kot druga oseba, je bolje, da odnos čim prej končate. Enako, če je obratno. Zavarujte oba pred zapravljanjem časa in denarja – na koncu bosta oba prizadeta. Nič, kar mislite pridobiti iz neenakovrednega prijateljstva, ne bo vredno posledic. Če torej prijateljstvo ni enakovredno, je bolje, da se konča. 

 

Povzeto po:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-attraction-doctor/201304/can-men-and-women-be-just-friends 

 

E. B.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo