ŠPORT IN ALKOHOL

pitje alkohola in šport

Kako uživanje alkohola vpliva na vašo telesno pripravljenost? Če tega ne uživate zmerno, lahko opazno vpliva na rezultate dela, ki ste ga vložili, ne glede na to, ali se rekreirate le občasno, ali temu posvetite nekaj ur vsak dan. Raziskava, izvedena v Angliji, kaže, da ima vedno večljudi aktiven življenjski slog –marca 2015 naj bi se vsaj enkrat tedensko rekreiralo kar 15,5 milijona ljudi, starih 16 let ali več, kar je 1,4 milijona večkot leta 2005, ko so začeli izvajati raziskavo. A kako na sicer vedno bolj zdrav življenjski slog vplivajo alkoholne pijače?
 

 Učinki alkohola na telesne sposobnosti

Alkohol deluje na organizem na predvsem dva načina. Prvi je, da je diuretik –zaradi njega ledvice proizvajajo večurina, zato lahko pride do dehidracije. Telesna vadba po pitju alkoholnih pijačlahko dehidracijo še poveča, saj se poviša telesna temperatura in telo se začne hladiti s potenjem. Med rekreacijo se je potrebno primerno hidrirati, saj to pospešuje pretok krvi po telesu, kar je ključno za cirkulacijo kisika in hranil do mišičnih tkiv. Hidriranje pomaga tudi pri nadzorovanju telesne temperature, zato obstaja ob pitju alkoholnih pijačvečja verjetnost za pregrevanje telesa.

Alkohol pa vpliva tudi na način, kako telo ustvarja energijo. Ko namrečorganizem prebavlja alkohol, jetra ne morejo proizvesti dovolj glukoze, kar pomeni, da je znižana raven krvnega sladkorja. Rekreacija pa zahteva visoko raven krvnega sladkorja, saj je to vir energije. Zato, če jetra ne proizvedejo dovolj glukoze, to vpliva na intenzivnost oz. učinkovitost pri vadbi –telo v tem primeru črpa iz maščobnih zalog, kar se občuti v manjši ravni energije in slabši intenzivnosti. Slabše so tudi koordinacija, spretnost, koncentracija in odzivnost. To sta torej dva razloga, zakaj ni priporočeno biti telesno aktiven po pitju alkoholnih pijač.
 

Rekreacija dan po dolgem večeru

vpliv alkohola na rekreacijo
Vir: gizmondo.com

Tudi pitje alkoholnih pijačvečer pred rekreacijo lahko škodi sposobnostim med vadbo. Nemogoče je namrečdati vse od sebe, če čutite posledice prekomernega uživanja alkohola, kot so dehidracija, glavobol ali prekomerna občutljivost na svetlobo ali zvok. Trening pa je manj kvaliteten kot bi bil sicer tudi, če navedenih simptomov ne občutite. Slabša je namrečtudi moč, obstaja manjša verjetnost sprejemanja dobrih hitrih odločitev, hitreje pa se pojavi tudi utrujenost, saj telo ne odvaja mlečne kisline, ki se proizvaja med vadbo, saj so jetra zaposlena z odvajanjem toksinov, ki so stranski produkt alkohola v sistemu.

Podobno ni priporočeno tudi pitje alkoholnih pijačpo intenzivni vadbi, če med njo niste spili dovolj vode, da bi nadomestili izgubljeno tekočino. Večje količine alkohola povzročijo tudi lakoto in željo po nezdravi hitri hrani, zaradi česar se poveča verjetnost za visok vnos kalorij, kar lahko na dolgi rok vpliva na telesno formo.
 

Dolgoročni učinki

Alkoholne pijače načeloma vsebujejo veliko sladkorja in tako tudi veliko kalorij –v gramu alkohola je kar sedem kalorij, kar je skoraj toliko kot v gramu čiste maščobe. Če se rekreirate med drugim tudi zato, ker bi radi izgubili kilogram ali dva, imejte v mislih, da je uživanje alkoholnih pijačuživanje praznih kalorij v tekoči obliki. Alkohol lahko tudi zmanjša število kalorij, ki jih porabite med vadbo. Ker ga telo ni vajeno hraniti, se ga želi kar se da hitro znebiti, to pa vpliva na druge procese, vključno z absorpcijo hranil iz hrane in topljenje maščob.Škodi pa tudi pridobivanju mišične mase, saj moti ritem spanca in vpliva na rastne hormone –slednji se sprostijo med globokim spancem in so ključni za rast mišične mase. Zmanjša lahko tudi raven testosterona, hormona, ki je nujno potreben za rast mišic.
 

 Vpliv na srčni utrip in okrevanje po poškodbah

neobičajni srčni utrip med treningom
Vir: thebump.com

Pitje alkoholnih pijačlahko povzroči tudi neobičajni srčni ritem. Gre za tveganje, ki se občutno poveča med telesno vadbo do dva dni po uživanju večje količine alkohola. Telesna aktivnost že sama po sebi pospeši srčni utrip, alkohol v sistemu pa za najpomembnejši organ predstavlja le še dodaten stres.

Če imate športno poškodbo, pa lahko alkohol podaljšačas okrevanja – povečana zaloga krvi namrečpovzroči močnejše krvavenje in otekanje poškodbe.

Ključni nasveti za uživanje alkoholnih pijač:

• Bodite zmerni.

• Če je vašcilj izguba nekaj telesne teže, bodite pozorni na vsebnost kalorij v alkoholnih pijačah.

• Pijte dovolj nealkoholnih pijačoz. vode.

• Izogibajte se pitju alkoholnih pijačpred/med/po intenzivnejših telesnih vadbah, tekmovanjih itd.

• Pred rekreacijo razmislite o alternativah, kot je na primer brezalkoholno pivo.

 

E. B.

 

Viri:

https://www.drinkaware.co.uk/alcohol-facts/health-effects-of-alcohol/lifestyle/can-alcohol-affect-sports-performance-and-fitness-levels/

https://www.runtastic.com/blog/en/can-alcohol-sports-go-together-7-rules-for-athletes/

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo