Strokovnjaki pojasnjujejo, zakaj bi moralo biti v tvoji spalnici hladneje kot v drugih sobah

Kakšno temperaturo pa imaš ti v spalnici? Si rada zagreješ prostor, da ti je zvečer prijetno toplo ali pa imaš raje hladen prostor? Glede na prispevek, ki ga je za HuffPost napisal dr. Christopher Winter, je ravno temperatura sobe, v katerih spiš, ključna za kvaliteto tvojega spanca. Ko kdaj ne moreš zaspati ali pa se nenehno zbujaš ali pa se zjutraj enostavno zbudiš neprespana in ne veš, zakaj, torej najprej razmisli o tem, kakšna je temperatura v tvoji spalnici.

Kaj je najbolj optimalna temperatura spalnice?

Winter pravi, da je najbolj optimalna temperatura, ki nam zagotavlja najboljše pogoje za spanec, med 15 in 20 stopinjami Celzija. Takoj, ko temperatura preseže 23 stopinj Celzija ali pa ne doseže niti 12 stopinj Celzija, pa nastanejoz elo slabi pogoji za spanje, ki lahko pošteno uničijo naš spanec.

Zakaj temperatura vpliva na kvaliteto našega spanca?

Ko spimo, temperatura našega telesa pade. Če je v spalnici toplo, nam topel zrak onemogoča, da bi se naše telo “ohladilo” in zato težje zaspimo. Hladnejši zrak lahko tako spodbudi naše telo, da se hitreje prepusti spancu, vendar moraš paziti, da v sobi spet ni prehladno. Če je v sobi preveč toplo, se naše telo potem na to odziva s potenjem in zbujanjem. Najlažje in najhitreje boš zaspala tudi, če boš zvečer pred spanjem za nekaj minut temeljito prezračila spalnico – tudi pozimi.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo