Svetla točka za Slovenijo

Kljub nenehnim zaostrenim ukrepom in že zelo dolgim rokom »ključnih 14 dni«, se epidemiološka slika v državi, po zadnjih podatkih, zopet slabša in tako zaenkrat pri ljudeh še ne more vzbujati blaznega optimizma. Po drugi strani pa lahko za dobro voljo, za pozitivno naravnane teme pogovora in nenazadnje za boljše preživljanje prostega časa poskrbi paradna panoga povezovanja ljudi v Sloveniji – šport!

Že v nekaterih prejšnjih kolumnah so bili opisani pozitivni dejavniki ukvarjanja s športom, tako v smislu telesnega kot tudi duševnega zdravja. S telesno dejavnostjo nemalokrat ključno vplivamo tudi na spremembo mišljenja in nasploh duševnega počutja, kar ima lahko blagodejne učinke pri socialnih odnosih in nasploh pri učinkovitejšem izvajanju vsakodnevnih aktivnosti.

Poleg redne gibalne dejavnosti lahko ima pomembno vlogo v posameznikovem socialnem življenju tudi zgolj spremljanje rekreativnega ali vrhunskega športa. V »nekoronskih« časih je ogled tekme največkrat predstavljal sproščen dogodek, pri katerem si zaradi napetega dogajanja na igrišču, na progi, v areni, v bazenu … zlahka pozabil na vsakdanje skrbi, se za nekaj trenutkov povsem prepustil čustvom in tako poskrbel za veliko dozo zdravju potrebne sprostitve. Dogodek je lahko predstavljal tudi stik s prijatelji in znanci, s katerimi si delil skupni interes ali pa je bil le izgovor za srečanje po dolgem času. Ne glede na veliko število problemov, s katerimi se šport zaradi situacije povsod po svetu trenutno sooča, pa ljudem še vedno predstavlja enega izmed glavnih razlogov za zadovoljstvo.

Ob uspehu katerihkoli slovenskih športnikov le-ti predstavljajo glavno temo pogovora in razloge za navdušenje. Vrhunski rezultati nas povezujejo, dajejo nam občutek moči in nenazadnje povzročajo navijaško evforijo, zaradi katere so posledično domači športniki še veliko boljši, kar je nemalokrat pomoč k boljšemu uspehu (spomnimo se zlate medalje slovenskih košarkarjev, srebrne medalje odbojkarjev, dvojne zmage Pogačarja in Rogliča na Touru ali pa uspehov skakalcev pred domačimi navijači v Planici).

Športniki nas povezujejo, nam podarjajo izjemna doživetja in za pozitivne misli skrbijo tudi v teh težkih časih. Krivično je, kadar njihove morebitne slabše predstave na spletu v trenutku postanejo tarča povezanosti v negativnem smislu, ko komentatorske stolčke zasedejo tisti, ki ne skoparijo z zbadljivkami in žaljivkami. Te največkrat priletijo iz ust »poznavalcev«, ki s športom nimajo skupnega prav ničesar.

Slovenski športniki, v najširšem krogu različnih panog, predstavljajo del peščice najboljših športnikov z vsega sveta. V svetu skrbijo za največjo promocijo države Slovenije, doma pa za veliko motivacijo mlajših talentiranih otrok za vključevanje v športno dejavnost. Izmed slednjih bomo nedvomno nekoč zopet spremljali vrhunske posameznike in uspešna moštva, ki bodo krojili sam svetovni športni vrh. Na ta način bomo neprestano opozarjali na Slovenijo in nenazadnje skrbeli za njeno gospodarstvo in turizem.

V teh dneh bi se lahko veselili uspeha naših mladih in malce starejših nogometašev in smučarskih orlov, ki trenutno čakajo na svojo predstavo v Planici. Ne glede na to, da se njihovega udejstvovanja – do kakršnegakoli že rezultata bodo doskočili ali kolikorkoli njihovih strelov bo končalo v golu – ne bomo mogli veseliti na prizorišču skupaj z njimi, jim pokažimo podporo vsaj na način, da si ogledamo tekmo po televizijskih ali drugih sprejemnikih. Predvsem pa se spomnimo, da četudi se morda ne bodo uvrstili na stopničke, ob tem ne sežemo v žep s kritikami in pametnimi nasveti, kaj vse bi lahko naredili drugače in bolje, temveč ne skopiramo s pohvalami za njihove pretekle rezultate in jih tako opogumimo tudi za v prihodnje.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo