Ta živila lahko izboljšajo delovanje možganov

Privošči si jih!

Ribe

Losos, tuna, skuša in sardele vsebujejo omega-3 maščobne kisline, ki so vsestransko hranilo bistvenega pomena tudi za delovanje našega uma. Približno 40% maščobnih kislin v možganskih celicah so DHA, ki je glavna sestavina omega-3 maščobne kisline. Strokovnjaki so mnenja, da je odgovorna za prenos signalov med možganskimi celicami.

Raziskave so pokazale, da imajo ljudje z višjo vsebnostjo DHA v krvi, kar za 39% nižje tveganje pojavnosti  Alzheimerjeve bolezni.

Omenjene ribe naj vaš jedilnik obogatijo vsaj enkrat na teden. Previdno pri uživanju tun, ki vsebujejo višje vrednosti živega srebra.

Zelena zelenjava

Solata, brokoli, ohrovt, zelje, brstični ohrovt in tudi cvetača vsebujejo številne antioksidante, kot sta vitamin C in rastlinski karotenoidi, ki še posebej močno ščitijo možganske celice.

Antioksidanti preprečujejo poškodbe kot posledice delovanja prostih radikalov, ki nastanejo kot odpadni produkt celične proizvodnje energije. Možgani so na delovanje prostih radikalov še posebej občutljivi, saj za svoje delovanje porabijo ogromno energije – (3% vaše telesne teže in porabijo pa zgolj 17% svoje energije). Ker možgani proizvedejo ogromno prostih radikalov, je potrebno zaužiti veliko živil bogatih z antioksidanti, ki proste radikale pomagajo razgraditi ali izločiti iz telesa.

Čeprav so dobrodošli antioksidanti vseh rastlin, pa so antioksidanti iz skupine omenjenih živil, za delovanje možganov še najbolj primerni. Nekatere raziskave so pokazale, da lahko z zelenjavo svoje možgane pomladimo za leto ali dve.

Naj se omenjena zelenjava dnevno pojavi na vašem jedilniku.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo