Ta živila pomagajo okrepiti mišice

Če jih uživaš ob vsakodnevni fizični aktivnosti in vadbi, si zmagala. Že v nekaj tednih bi morala opaziti razliko. Seveda pa vseeno ne pozabi, da mora biti prehrana uravnotežena, nikar ne pretiravaj s spodaj naštetimi živili.

MORSKA HRANA

Okus, konsistenca in prehranska vrednost. Vse to so prednosti hrane, ki prihaja iz morja. Najbolje je poseči po ribah, ujetih v domačem morju, sicer pa po skušah in predvsem lososu. Tuni se zaradi vsebnosti živega srebra raje izogibajmo. Losos je poln beljakovin in ena izmed najbolj zdravih rib, saj ne vsebuje živega srebra, ker ne je rib, ampak rastline. Poln je tudi omega-3 maščobnih kislin, zaradi poudarjanja le-teh pa so številne druge nemalokrat spregledane. Preden se lotimo nakupa lososa, moramo paziti, da ni gojen. V ribogojnicah jih pogosto hranijo z živili, ki temeljijo na soji in koruzi, kar lahko zmanjša vsebnost omega-3 maščobnih kislin, saj sta soja in koruza močno gensko spremenjeni rastlini. Na »farmah lososov« so ribe zaradi takega hranjenja pogosto blede, zato jih na rdeče pobarvajo kar z barvilom kantaksantinom. Poleg pečenega lososa si pripravimo kuhano blitvo ali skledo zelene solate in že imate hitro pripravljeno okusno kosilo.

MESO

Pusto belo meso je eden izmed priljubljenih virov beljakovin, sploh za ljudi, ki veliko časa namenijo telesni vadbi in za tiste, ki hujšajo. Da se izognemo monotonosti, lahko meso vsakič pripravimo v drugi marinadi ali z drugimi začimbami. Poskrbimo samo, da se izognemo pretiranemu cvrtju. Meso je najbolje zaužiti pečeno v pečici ali na ponvi z le malo dodanega olja, pa tudi kuhanega. Pusto piščančje ali puranje meso vsebuje vse esencialne aminokisline in izredno malo maščob. Potrebno je poudariti, da predelano meso v obliki raznih salam in hrenovk izgubi potrebna hranila, saj ti izdelki vsebujejo veliko maščob in soli ter malo beljakovin in tako ti izdelki niso hranljivi in zdravi. Preden kupite meso, poskrbite, da  je slovensko ter iz humane reje.

JAJCA

Jajca so predvsem bogat vir beljakovin, antioksidantov in esencialnih maščob ter zaradi bogate vsebnosti hranil zavirajo naš apetit. Prehranski strokovnjaki so ugotovili, da so jajca zelo hranljiva in jih je priporočljivo umestiti v svoj jedilnik. V študiji, objavljeni v reviji Nutrition in Food Science, so raziskovalci odkrili, da lahko jajca igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja in tudi hujšanju, saj so polna esencialnih aminokislin, vitamina D in B12, selena in holina. Eno jajce vsebuje približno 6 gramov beljakovin in 9 aminokislin.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo