To se zgodi, ko prenehaš jemati kontracepcijske tabletke

kontracepcijske-tabletke

Ko si začela jemati kontracepcijske tabletke, si v svojem telesu najbrž opazila določene spremembe. Čim manj jih je bilo, tem bolj srečna si lahko. Zato je povsem logično pomisliti, da se bodo spremembe v tvojem telesu zgodile tudi, ko se enkrat odločiš, da tabletke prenehaš jemati. Številne ženske to opisujejo kot eno najbolj groznih izkušenj v življenju, druge spet ne občutijo nikakršnih dramatičnih posebnosti. Kaj torej pričakovati? Povsem normalno je, da si zaskrbljena.

1. Nepredvidljiv cikel

Prednost kontracepcijskih tabletk je zagotovo v tem, da lahko na dan natančno določiš prihod menstruacije. To je zagotovo udobje, ki ga boš vsaj na začetku po prenehanju zelo pogrešala. Tvoj cikel lahko postane nekoliko zmešan, menstruacijo boš morda dobila veliko prej ali veliko kasneje.

2. Močnejša in bolj boleča menstruacija

Ko si jemala kontracepcijske tabletke, je bila tvoja menstruacija najbrž šibkejša. Če si imela pred tem težave s krči, so verjetno s prihodom tabletk le-ti izginili ali pa se vsaj ublažili. Pripravi se, da se tvoja menstruacija vrne nazaj v ‘staro’ stanje. Morda zna biti še posebej na začetku bolj boleča in obilna.

7 ZNAKOV, DA HORMONSKA KONTRACEPCIJA NI DOBRA ZA VAŠE TELO

3. Spremembe v ovulaciji

Kontracepcijske tabletke delujejo tako, da zavirajo ovulacijo. Ko se po prenehanju jemanja tvoje telo ponovno zažene, boš morda kdaj občutila blage krče ali zbadanje v jajčnikih. Morda boš imela tudi bolj obilen izcedek.

4. Sprememba teže

Končno ena dobra plat. Mnoge ženske se med jemanjem hormonske kontracepcije zredijo. Če se je to zgodilo tudi tebi, je možno, da boš po prenehanju izgubila nekaj kilogramov. Seveda pa je to odvisno tudi od drugih dejavnikov; kako se prehranjuješ, koliko se gibaš …

5. Pojav mozoljev

Če si tabletke jemala med drugim tudi za to, da so ti zatrle akne, jih lahko sedaj pričakuješ nazaj. Seveda ni nujno, a nekatere ženske, ki so imele v puberteti težave z mozolji, po prenehanju jemanja tabletk poročajo celo o še hujših težavah s kožo. Enako velja za poraščenost; če so ti tabletke zmanjšale poraščenost na določenih delih telesa, se bo le-ta najbrć povrnila.

6. Zvišan libido

Nekatere ženske v času jemanja tabletk poročajo o znižanju libida. Če se je to zgodilo tudi tebi, lahko sedaj pričakuješ, da boš pogosteje pri volji. 🙂

7. Manj glavobolov

Če si slučlajno ena izmed tistih nesrečnic, ki so ji tabletke povzročale hude glavobole in migrene, se jih boš verjetno najlažje rešila tako, da tabletke nehaš jemati.

KONTRACEPCIJSKE TABLETKE: 5 NAJVEČJIH MITOV O UPORABI

 

Povzeto po: WebMD

Komentarji
Morda vas bo zanimalo