To so najpogostejši razlogi za kronično utrujenost

Se ti zdi, da si tudi ti nenehno utrujena, brez energije, brezvoljna? Razlogov je lahko veliko, preberi, če se najdeš v katerem od spodaj naštetih.

Nepravilno delovanje ščitnice

V kolikor vaša utrujenost sovpada s počasnejšimi gibi, spremenjenim razpoloženjem in nežno depresijo, bi morali na pregled žleze ščitnice. Hipotiroza je stanje pri katerem ščitnica ne proizvaja dovolj hormonov, kar se kaže kot upočasnitev fizičnih in psihičnih funkcij. Utrujenost, lenoba, težave s koncentracijo, počasnejše gibanje in govor, neprenašanje mrazu, so splošni simptomi hipotiroze. Drugi zanki hipotiroze so: pospešeno izpadanje las, zamegljen vid, hripavost, zaprtje, povišan krvni tlak in holesterol. Zdravljenje hipotiroze je vseživljenjsko, izboljšanje zdravstvenega stanja pa je vidno že dva tedna od pričetka terapije.

Odvisnost od kofeina

Številni ljudje utrujenost blažijo s kavo ali drugimi kofeinskimi napitki. Hiter dvig energije pa lahko povzroči ravno nasprotno delovanje, oz. še poveča občutek utrujenosti. Iz prehrane izključite kofein, ne samo kavo, temveč tudi čaj, gazirane pijače in čokolado.

Pomanjkanje spanja

Ne bodite panični, saj utrujenost ni prvi znak težav z zdravjem srca. Zelo pogost povzročitelj izčrpanosti je motnja spanca, ki se kaže kot težave z dihanjem. Vedno ko se dihalne poti vlažijo ali blokirajo, se oseba zbudi, s čimer ponovno zagotovi prehodnost dihalnih poti. Vsaka prekinitev dihanja pa zmoti spalni cikel, zato nočno zbujanje povzroča kronično dnevno utrujenost.

 Nepravilna prehrana

Nekatera živila dvigajo energijo, druga pa jo inhibirajo. Zaspanost in nepojasnljiva utrujenost sta lahko posledica alergij ali intolerance na določeno hrano. Alergijo je zelo lahko potrditi, saj se očita z vidnimi simptomi kot je npr. osip. Intoleranca na prehrano predstavlja preobčutljivost na določena živila in aditive, pogosto brez vidnih znakov opozoril. Test intolerance na živila odkriva, na katera živila je oseba preobčutljiva. Izogibanje tem živilom kaj kmalu vzpostavi pravilno naravno ravnovesje v organizmu, utrujenost pa hitro izgine.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo