To so osnovna živila, iz katerih lahko pričaraš ogromno jedi

Kaj moraš imeti vedno v hladilniku?

Zelenjava

Solata, brokoli, čebula, korenje, bučke, paprika oziroma karkoli od sveže zelenjave vam ustreza. Čebulo in česen je dobro imeti na zalogi že iz tega razloga, ker skoraj vsaki jedi dodajata boljši in izrazitejši okus. Ostalo zelenjavo imejte ves čas na zalogi, vendar sezonsko in čim bolj svežo: spomladi šparglje, poleti bučke, pozimi rdečo peso in radič. Sezonska zelenjava namreč naredi obrok vaš obrok zdrav. Če nimate veliko časa kuhati, so testenine s šparglji ali bučkami, pražena zelenjava v tortilji ali pa kremna zelenjavna juha hitra in enostavna rešitev. Enako velja za solato: na hitro popečete piščanca ali tuno in naenkrat imate pred sabo zdrav obrok.

Različne vrste sadja

Tudi sadje je obvezno stalno živilo v vaši kuhinji. Če ste po službi utrujeni in se vam ne ljubi takoj v kuhinjo, lahko najprej pojeste kakšno banano ali jabolko, da za prvo silo potešite lakoto in se potem v miru lotite kuhanja. Primerno je za malico v kateremkoli dnevu. Dan lahko začnete z zdravim zajtrkom, v katerega je vključeno tudi sadje, lahko pa ga jeste tudi takrat, ko vas zagrabi, da bi pojedli kakšen nezdrav prigrizek.

Obstaja več načinov, kako jesti sadje, da bo okusno. Z njim lahko popestrite svoje kosmiče in jogurt, lahko ga jeste posebej, lahko naredite smoothie ali pa ga vključite celo v solate in glavne jedi, na primer ananas in borovnice. Priporočljivo je tudi posušeno sadje (npr. jabolčni krhlji, suhe slive in brusnice) kot prigrizek med posameznimi obroki.

Jogurt

Grški jogurt je naravni probiotik, ki mora nujno zavzeti svoje mesto v vašem hladilniku. Ne le, da blagodejno vpliva na vašo prebavo, obstaja številno načinov, kako ga v kuhinji uporabiti. Že sam po sebi je izjemno okusen, lahko pa ga seveda po želji popestrite s sadjem, marmelado ali cimetom in zdravo zajtrkujete. Uporabi se lahko tudi kot podlaga za razne prelive za solato in domače omake za tortilje ali slane prigrizke, v marsikaterem pogledu lahko nadomesti majonezo, z njim lahko marsikateri sladici dodate koristne beljakovine: npr. palačinkam z bananami in ovesom.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo