UPRITE SE SPOMLADANSKI UTRUJENOSTI

Nekateri menijo, da je spomladanska utrujenost le mit, vendar vsaka menjava letnega časa lahko vpliva na vaše telo, kar velja še posebej, ko gre za prehod iz mrzle zime v živahno pomlad.

Kaj je spomladanska utrujenost?

Čez zimo je naše telo navajeno na manj sonca in posledično se v telesu sprošča manj serotonina, hormona sreče. Prav tako nas pomanjkanje sonca in nizke temperature čez zimo prisilijo, da več časa preživimo doma, kar se lahko pozna tudi tako, da si naberemo kakšno maščobno oblogico več, saj se precej manj gibamo.

Pomlad pa nas prisili, da se ponovno več gibamo. Višje temperature ter sprememba našega življenjskega ritma pospešijo tudi našo presnovo, zato potrebujemo več energije in vitaminov, saj jih z enolično prehrano čez zimo nismo zaužili dovolj. Če ne ukrepamo pravilno, nas tako lahko napade spomladanska utrujenost, kar po navadi še najbolj občutijo tisti, ki so bolj občutljivi.

Kako prepoznati spomladansko utrujenost?

Na spomladansko utrujenost lahko pomislite, ko se ves čas počutite utrujene, tudi če spite dovolj. Ko vas napade spomladanska utrujenost, ste brezvoljni in brez motivacije za kakršnokoli aktivnost. Ves čas imate občutek, da ne bi zdržali nikakršnega fizičnega napora in hitro obupate.

Kaj lahko storite, da preženete spomladansko utrujenost?

Predvsem morate poskrbeti za pravilno prehrano in telesu dati vse snovi, ki jih potrebuje. Svetujemo vam, da zaužijete čim več sadja in sezonske zelenjave, saj si boste na ta način povrnili vitamine, beljakovine ter vlaknine.

Zelena zelenjava vam bo pomagala očistiti telo vseh toksičnih snovi,  ob tem pa vam svetujemo tudi pitje zelenega čaja, ki bo detoksiranje telesa še bolj spodbudil. Jeste lahko tudi ribe, na primer lososa, s katerim boste v telo vnesli omega 3 maščobe ter avokado, ki je poln hranilnih snovi. Ne pozabite pa piti tudi veliko vode in se gibati na svežem zraku.

M. Č.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo