UŽIVANJE KRUHA: ZAKAJ BI GA MORALI ČRTATI Z JEDILNIKA?

Kruh je že od nekdaj živilo, ki smo ga navajeni vsakodnevno uživati. Za zajtrk, za večerjo, za malico, včasih še ob kosilu. Večini ljudi je dobrega okusa, pa tudi nasiti nas. Vendar s pretiranim uživanjem kruha delamo svojemu telesu več škode kot koristi. Za vas smo pripravili nekaj razlogov, zakaj bi morali dnevno uživanje kruha precej zmanjšati.

1. Vsebuje veliko več nekoristnih kot koristnih hranil

Kruh je bogati vir kalorij in ogljikovih hidratov, kar je razlog, da nas ponavadi dobro nasiti. Vsebuje izjemno malo koristnih beljakovin, maščob, vlaknin, vitaminov in mineralov. Ena rezina belega kruha, težka približno 25 g ima namreč kar 67 kalorij, od vsega skupaj je 13 g samo ogljikovih hidratov, medtem ko je vlaknin le 0,6 g.

2. Je poln glutena

Dandanes je vse več ljudi, ki imajo alergijo na gluten in ga zelo težko prenašajo. Nekateri so samo malenkost občutljivi in blažje posledice, drugim lahko gluten povzroči resnejše prebavne težave, kot so močne bolečine, zvijanje, napenjanje, driska ipd. Skratka, priporočljivo je uživanje čim manjših količin glutena, saj je lahko le-ta glavni povzročitelj raznih črevesnih vnetij in neskladij.

3. Redi in spodbuja nastanek nekaterih bolezni

Kot že omenjeno, je kruh prava zakladnica ogljikovih hidratov. Če dnevno zaužijemo preveliko količino kruha in sicer nismo pretirano fizično aktivni, lahko hitro pride do povečanja telesne teže. Prav tako pretirano uživanje kruha povzroča tveganje za nastanek nekaterih bolezni: sladkorna bolezen, krvno-žilne bolezni in bolezni srca.

BI MORALI KRUH POTEMTAKEM ČRTATI S SVOJEGA JEDILNIKA?

Ker se zavedamo, da se je kruhu zelo težko popolnoma odreči, vam predlagamo alternativo. Nobeno živilo vam ne bo škodilo, če ga boste uživali v normalnih količinah in ste sicer zdravi. Nekaterim ljudem lahko kruh povzroča večje težave, drugim sploh ne, zato morate sami presoditi, ali vam ustreza. Res je, da vsebuje ogromno kalorij in ogljikovih hidratov, vendar za razliko od belega kruha polnozrnati kruh vseeno vsebuje nekaj koristnih hranil, ki bi se morala uživati v skladu z uravnoteženo prehrano.

Priporočljivo je torej, da se izogibate belemu kruhu in namesto tega raje izberete črnega ali polnozrnatega in ga uživate v normalnih količinah v kombinaciji z drugimi živili. Uravnotežena prehrana namreč temelji na raznolikosti in tudi manjše količine kruha so lahko del zdrave prehrane.

 

Povzeto po: Healthline

L. Z.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo