V BOJ PROTI AKNAM: SALICILNA KISLINA IN SKRIVANJE PRED SONCEM

Akne predstavljajo težavo mnogim. Pojavijo se v različnih obdobij življenja, najpogostejše pa so v obdobju najstništva, ki predstavlja posebej občutljivo obdobje posameznikovega življenja, zato lahko pojav aken močno vpliva tudi na čustven razvoj in samozavest osebe, ki se z njimi spopadajo.  

 

Proizvodi, ki delujejo proti aknam, delujejo na različne načine – odvisno od aktivne sestavine. Določeni izdelki tako delujejo neposredno na povzročitelje aken – to so bakterije, ki povzročajo podkožne vnetne reakcije. Drugi proizvodi odstranjujejo odvečna olja oz. maščobe s kože ali pospešijo rast novih kožnih celic in odstranijo stare. Ena od aktivnih sestavin v proizvodih proti aknam je salicilna kislina, ki jo med drugim najdemo kot aktivno sestavino tudi v aspirinu.  

 

Nega s salicilno kislino naj poteka vsak dan

Salicilna kislina preprečuje zamašenost por oz. lasnih foliklov. Izdelki, ki vsebujejo salicilno kislino so lahko v tekoči obliki ali pa v obliki kreme oz. gela. Nega kože ob zdravljenju s salicilno kislino naj poteka vsak dan –  dvakrat dnevno z rokami sperite obraz, pri čemer uporabljajte nežno milo in toplo vodo. Če se akne pojavljajo na območju ali v bližini lasišča, vsak dan umijte tudi lase. Pri dnevni negi kože se obvezno izogibajte uporabi obraznih pilingov in mask, ki pogosto dražijo kožo in posledično poslabšajo stanje aken. Draženje kože lahko povzroči tudi prekomerno umivanje in čiščenje kože. 

 

Preizkusite tudi benzil peroksid, glikolno kislino ali alfa-hidroksi kisline

Pri negi kože bodite pozorni, da uporabljate izdelke, ki kot aktivno sestavino vključujejo salicilno kislino, lahko pa tudi izdelke, ki vključujejo benzil peroksid, glikolno kislino ali alfa-hidroksi kisline. Taki izdelki običajno povzročijo izboljšanje stanje po nekaj tednih uporabe, hkrati pa lahko povzročijo tudi začetne stranske učinke kot so rdečica ter prekomerno izsuševanje in luščenje kože. Stranski učinki običajno izginejo v obdobju prvega meseca uporabe.  

 

Uporabljajte izdelke z vodno osnovo

Pri negi kože z aknami se izogibajte uporabe kozmetičnih proizvodov na osnovi olja, izogibajte se uporabe sončnih krem ter izdelkov za oblikovanje pričeske. Uporabljajte izdelke, ki imajo označbo vodne osnove, kar pomeni, da manj verjetno povzročajo akne.  

 

 

Ne izpostavljajte se soncu

Pri določenih posameznikih lahko sonce stanje aken poslabša, uporaba izdelkov proti aknam pa vašo kožo naredi bolj dovzetno za sončne žarke. Če uporabljate izdelke za nego kožo proti mozoljem, ki vam jih je predpisal vaš zdravnik, ga obvezno povprašajte tudi o sončenju – če izdelki, ki jih uporabljate vplivajo na večjo občutljivost vaše kože na sončne žarke, se soncu čim bolj izogibajte. 

 

Pazite, da kožo ne potisnete v stanje salicilne toksičnosti in alergijskih reakcij

Ob uporabi izdelkov, ki vključujejo salicilno kislino, se izogibate izdelkom, ki vključujejo druge aktivne sestavine, ki delujejo podobno (npr. benzoil peroksid), ne uporabljajte agresivnih mil in čistilnih izdelkov za nego kože, prav tako v tem obdobju izločite vse izdelke na osnovi alkohola ter izdelke, ki sušijo kožo. Uporabe teh izdelkov ob sočasni uporabi salicilne kisline lahko povzroči draženje kože ter vodi v stanje t.i. salicilatne toksičnosti. Stanje je najbolj pogosto pri otrocih in pri posameznikih, ki imajo bolezni ledvic ali jeter. Pojav slabosti, bruhanja, omotičnosti, izgube sluha, diareje in psihičnih motenj tako zahteva takojšnje preverjanje stanja pri osebnem zdravniku. Prav tako je obisk pri osebnem zdravniku potreben ob pojavu sicer redkih alergičnih reakcij, pri čemer simptomi vključujejo: srbečico, težave z dihanjem, zatekanje na področju oči, obraza, ustnic, jezika ali grla ter ob pojavu občutka vrtoglavice. V primeru, da ste na izdelek razvili kakršnokoli alergično reakcijo, izdelka ne uporabljajte več.  

 

Težave z aknami običajno izzvenijo z leti, prav tako običajno pri izboljšanju stanja pomagajo izdelki, ki vam jih glede na oceno vašega stanja predpiše zdravnik. Zato – uspešno v boju proti aknam! 

 

Povzeto po: Mayoclinic.org

 

M. S.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo